A scăpat basma curată după escrocherii imobiliare şi răfuieli mafiote, dar ar putea ajunge după gratii pentru evaziune cu zahăr şi ulei. Interlopul orădean Mihai Carmen Pandel a fost condamnat miercurea trecută la 8 ani de închisoare de Tribunalul Bihor, într-un dosar în care e judecat alături de o evazionistă notorie, György Mónika.
Ea este cea care i-a trimis după gratii pe fostul adjunct al şefului Poliţiei Bihor, Ioan Brîndaş, dar şi pe un poliţist de frontieră din Borş...
Învârteli cu zahăr şi ulei
Procesul celor doi priveşte o fraudă fiscală care a fost pusă la cale de Pandel în perioada 2012-2013. Interlopul administra firma Pand Com Impex SRL şi făcea achiziţii intracomunitare de zahăr, ulei şi băuturi răcoritoare de la firme din Ungaria, mărfuri pe care ulterior le vindea, printr-un intermediar, către lanţul Kaufland.
Pentru aceste operaţiuni, firma ar fi datorat bugetului de stat TVA-ul colectat din vânzarea mărfurilor pe piaţa internă, în condiţiile în care, pentru achiziţiile de pe piaţa intracomunitară, taxa se colectează doar după ce bunurile sunt vândute. Cum la vremea respectivă TVA era mare, de 24%, Pandel a înregistrat, într-un singur an, 50 de facturi care atestau că ar fi cumpărat alimente de la firma Breakpoint SRL, patronată de György Monika (foto), în valoare de 43 milioane lei.
Apoi, întreaga "marfă" cumpărată pe acte era livrată, tot scriptic, unei firme fantome din Ungaria, Nasa Kft, aleasă pentru că, nefiind în România, nu se mai genera un nou TVA care să trebuiască virat bugetului statului.
Dosar din dosar...
Arestaţi în 2013, Mihai Carmen Pandel şi György Monika au stat doar câteva luni în spatele gratiilor, timp în care, ca să-şi uşureze situaţia, femeia i-a denunţat la DNA pe fostul adjunct al şefului IPJ Bihor, Ioan Brîndaş, pretinzând că-i finanţa afacerile cu împrumuturi cu camătă, dar şi pe un agent al Poliţiei de frontieră din Borş, Gheorghe Cociuba, care i-ar fi pretins taxe de protecţie ca să intervină pentru ca TIR-urile cu mărfuri aduse de oamenii ei să nu fie controlate la intrarea în ţară.
În urma anchetelor declanşate de procurorii anticorupţie, atât Brîndaş (2015) cât şi Cociuba (2016) s-au ales cu pedepse de câte 4 ani de închisoare cu executare, pe care le-au şi ispăşit. În schimb, procesul lui Pandel şi György, pornit în 2014, e şi azi în dezbateri...
Judecaţi şi nu prea
În 2015, Tribunalul Bihor l-a condamnat pe Pandel la 10 ani şi 6 luni de detenţie pentru evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani, iar pe György la 3 ani de închisoare cu executare pentru complicitate la evaziune fiscală, însă, un an mai târziu, Curtea de Apel Oradea a desfiinţat sentinţa şi a trimis procesul spre rejudecare, înapoi la Tribunal.
De atunci, dosarul se află la al patrulea judecător, iar inculpaţii şi martorii au fost audiaţi de câte 3-4 ori fiecare. Motivul? Primii trei magistraţi au avansat la Curtea de Apel, iar cel care a preluat cauza spre judecare a fost obligat să reia dezbaterile de la început, procedură instituită din pricina unor decizii ale CEDO ce impun ca judecătorul care soluţionează cauza să îi audieze personal pe principalii "pioni" din dosar, inculpaţi şi martori deopotrivă.
Minim cu "sporuri"
Prelungirea procesului i-a adus lui Pandel şi o micşorare considerabilă a pedepsei, fiind condamnat la minimul prevăzut de lege, adică 5 ani de detenţie. La această pedeapsă, instanţa a adăugat încă 3 ani, pedeaspsă dispusă cu suspendare în 2015 pentru înşelăciune, într-un dosar în care a fost acuzat că a falsificat cărţile de identitate ale proprietarilor unor apartamente şi le-a vândut fără ştirea acestora.
La rândul ei, György Monika a încasat 3 ani de închisoare pentru complicitate, la care judecătorul a adăugat şi pedepsele din trei sentinţe anterioare, pentru care se află deja în spatele gratiilor, dispunând să execute, cumulat, 7 ani şi 8 luni de puşcărie.
Cei doi au fost obligaţi, de asemenea, să achite şi paguba de 14 milioane lei, pentru recuperarea căreia instanţa a menţinut sechestrele dispuse de procurori pe proprietăţile lor. Asta, dacă verdictul va rămâne definitiv la Curtea de Apel. Şi dacă va fi de unde....
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.