URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 17 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Fosta a doua armată a țării, CFR-ul, a ajuns într-o stare jalnică. Firma e cu datorii uriașe la bugetul de stat, dar managerii prosperă și primesc bonusuri de performanță. Salariile s-au mărit simțitor la toate nivelurile, la fel cum a crescut și stratul de jeg pe garnituri. Locomotivele se aprind pe traseu, dar și pălinca în mecanicii de locomotive. Nașii se uită urât la tine dacă faci imprudența să cumperi bilet, iar întârzierile sunt atât de mari încât instituția pare că nu a ieșit din Evul Mediu...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Septembrie 2024, 13:10

Jucării, flori și ochi înlăcrimați: Cum a fost prima zi de școală pentru elevii celei mai mari unități de învățământ din Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cei peste 2.200 de copii și tineri înscriși la Colegiul Național Onisifor Ghibu, cea mai mare unitate de învățământ din Oradea și, totodată, singura din Bihor unde, din pricina numărului mare de elevi, unii dintre ei învață după-masa, s-au întors luni în clase.

În timp ce elevii de liceu s-au rezumat să afișeze ținute bine gândite și mutre care sugerau că nu îi impresionează nimic, cei mai mici dintre școlari, cei care încep clasa pregătitoare, au făcut față cum au putut emoțiilor: unii cu jucăriile în brațe sau ținând strâns de florile pregătite pentru „doamna”, iar alții capitulând în fața lacrimilor care le-au inundat ochișorii.

Record de elevi

Festivitatea de debut a anului școlar a început puțin după ora 9 în curtea aglomerată a Colegiului Ghibu, unde au ajuns cu mai bine de 30 de minute înainte o parte dintre cei 2.240 de elevi înscriși, profesorii lor, părinți și bunici.

Bineînțeles, cei mai emoționați erau părinții celor 292 de elevi înscriși în 12 clase pregătitoare, un număr record pentru acest colegiu, care confirmă că școala din cartierul Nufărul câștigă tot mai mult teren în fața altor unități de învățământ din Oradea. Așezați în jurul învățătoarelor, picii de 6 ani păreau nedumeriți, dar încercau să se țină tari: strângeau tare în mâini buchetele de flori pregătite, se uitau curioși la mulțimea de oameni, se prefăceau că înțeleg discursurile rostite pe scenă și încercau să nu se lase copleșiți de durerea de picioare.

Unii copii și-au adus cu ei, pentru sprijin, jucăria preferată. De pildă, un Donald Duck a început și el școala, luni, tot la Ghibu.

Olimpici premiați

Discursul mobilizator al directorului Iulius Timar a fost completat de cele ale invitaților: senatorii Arina Moș (PNL) și Florian Bodog (PSD), prefectul Marcel Dragoș, preotul și universitarul Mihai Brie, comisarul șef de poliție Alin Gherman, inspectoarea școlară Felicia Ianța, profesoara Gina Tiurbe. Cu toții, evident, le-au urat elevilor și părinților succes și energie.

Un moment aparte a fost cel în care Timar, care a vorbit și de rezultatele bune ale Colegiului la examenele naționale din vara abia încheiată, i-a menționat pe doi absolvenți ai școlii, Șerban Pârvulescu (foto) și Alex Topai, amândoi câștigători ai unor olimpiade internaționale, cel dintâi as în domeniul informaticii, iar al doilea în geografie.

Ei au fost și premiați simbolic pentru performanțele lor, doar cel dintâi fiind însă prezent la festivitate, ocazie cu care Timar a înșirat și lunga listă de premii și medalii obținute la diferite competiții, de la olimpiade de inteligență artificială, creație digitală la cele de lingvistică sau de gândire critică. Cu acest prilej au fost premiați și profesorii care i-au pregătit pe cei doi olimpici.

Emoții prea mari

Pentru un scurt moment, mulți dintre cei prezenți la festivitate au trecut printr-o clipă de panică, după ce o elevă prezentă la careu a leșinat. A fugit spre ea rapid senatorul și medicul Florian Bodog, iar în scurt timp tânăra s-a ridicat și, tot sprijinită de politician, a intrat în una dintre clădirile școlii.

Ceremonia a continuat cu un moment aparte pentru cei mai mici elevi: colegii lor din clasele a IV-a au creat un „pod de flori”, prin care cei din clasele pregătitoare au pășit în clădirea în care vor învăța să scrie, să citească și să socotească. Părinții au fost rugați să rămână, cu tot cu emoțiile lor, în curte, pentru a nu-i înghesui inutil pe elevi în clase, unde astfel au ajuns doar cu doamnele învățătoare și au participat la prima lecție din viața lor școlară.

Pentru unii elevi, momentul a fost copleșitor: dezlipirea de părinți și pășirea spre un spațiu necunoscut i-au făcut să plângă, chiar în hohote. În clase, curioși de multitudinea de obiecte noi care se așteptau descoperite, au reușit însă să-și stăvilească lacrimile.

Închisoare vs. ștrand

Printre elevii mai mari, emoțiile nu au fost la fel de vizibile. Cei care își cunoșteau deja colegii s-au rezumat să povestească ce au făcut peste vară, iar ceilalți așteptau să afle ce orar vor avea, dacă vor trebui să poarte uniforme sau vor putea în continuare să își aleagă cu atenție ținutele pentru școală, așa cum au făcut-o în prima zi, dar și cum va funcționa noul sistem de securitate al colegiului.

În câteva săptămâni, toți elevii de la Ghibu vor intra în școală prin niște turnicheți activați de cartele individuale, care sunt deja montați la una dintre porțile de acces. „Ca la închisoare”, a concluzionat o elevă de liceu, privind instalația metalică. „Sau ca la ștrand”, a completat-o alta.

Potrivit directorului Timar, sistemul este menit să ofere mai multă siguranță elevilor, care nu vor putea nici să iasă din școală în momentele când ar trebui să aibă ore. De asemenea, cu ajutorul cartelelor, elevii vor lăsa „urme” digitale când vor întârzia. Cel mai probabil, sistemul va fi pus în funcțiune în ultima săptămână din septembrie.

Noutățile anului școlar

Anul școlar 2024-2025 a debutat cu câteva noutăți, printre care și faptul că elevii nu mai au voie să aibă la ei, în clase, telefoanele mobile. Acest lucru este prevăzut în noul Statut al elevului, care prevede că, în timpul orelor, „telefoanele mobile ale elevilor sunt depuse într-un spaţiu sigur, special amenajat în fiecare sală de clasă, la care are acces profesorul diriginte sau directorul unităţii de învăţământ, iar, în lipsa acestora, cadrul didactic desemnat să efectueze serviciul pe şcoală”.

Elevii care nu respectă aceste prevederi pot rămâne fără telefon, pe care profesorii au dreptul să îl ia, ca să îl returneze părinților la finalizarea orelor de curs din ziua respectivă.

Statutul a adus noutăți și privind pedepsele care li se aplică elevilor și prevede că aceștia pot fi sancționați, în funcție de gravitatea faptei, prin observație individuală, mustrare scrisă, retragerea temporară sau pe durata întregului an școlar a burselor de care beneficiază elevul, mutarea disciplinară într-o clasă paralelă ori suspendarea elevului pe o durată limitată de timp. De asemenea, elevul poate primi un preaviz de exmatriculare sau poate fi exmatriculat, cu drept de reînscriere în anul școlar următor în aceeași unitate de învățământ sau, dacă a comis fapte grave, în altă școală.

În schimb, sancţionarea elevilor sub forma mustrării în faţa colectivului clasei sau al şcolii este interzisă în orice context. De asemenea, elevii nu pot fi supuşi unor sancţiuni colective.

Totodată, din acest an școlar, elevii care deranjează orele pot fi dați afară din clasă, cu condiția să fie trimiși într-o încăpere anume amenajată, unde să fie supravegheați de un cadru didactic, dar și video, și unde să desfășoare activități precum lecturi suplimentare ori fișe de lucru.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Programul scolar de dupa-amiaza...
Apare o provocare pt. Liceul "Ghibu", ca sa nu devina victima propriului succes. Si anume cea legata de faptul ca programul de dupa-amiaza ii face pe unii profesori de materii de baza sa fie tentati sa se mute la alte scoli, pentru ca dupa-amiaza e dedicata de obicei meditatiilor suplimentare
Postat 09 Septembrie 2024, 20:52 de AltiusCitiusCrisius
Copii fara viitor
As dori sa-mi spun și eu un of despre o școală din Oradea,anume Sc.Octavian Goga.Avem copii la această școală în clasa a 3-a,iar acum suntem la a patra învățătoare,acum a început școala iar noi avem o învățătoare provizorie,urmând ca în următoarele săptămâni sa vina din nou una suplinitoare.Ganditi-va la handicapul pe care îl au acești copii fata de alte clase .Am avut și 2 învățătoare în același an.25 de copii pornesc în viața cu acest handicap.Totul este girat de o Doamnă Directoare care ne răspunde că ea a făcut tot ce a putut.Daca ea atât poate distrugând viitorul a 25 de copii ,care ar trebui să aibă șanse egale cu ceilalți copii nu înțeleg ce mai caută acolo.Cu siguranță la anul vor avea pe altcineva.Cu ce sunt vinovați acești copii ,când mai pot ei recupera asemenea handicap.
Postat 09 Septembrie 2024, 20:15 de Cezarivan
NU, așa ceva nu se poate?!
„telefoanele mobile ale elevilor sunt depuse într-un spaţiu sigur, special amenajat în fiecare sală de clasă, la care are acces profesorul diriginte sau directorul unităţii de învăţământ, iar, în lipsa acestora, cadrul didactic desemnat să efectueze serviciul pe şcoală”.Chiar e inadmisibil?!Cum adică dirigintele sau cadrul didactic de serviciu?? Aceștia trebuie să se ocupe DPOAR de actul pedagogic?!Sau nu?
Postat 09 Septembrie 2024, 14:13 de adevarat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4737 RON
  • 1 EUR = 4.9743 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON