URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Noiembrie 2020, 15:21

Jos masca!

Jos masca! sursa foto: robertglazer.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă ați crezut, citind titlul, că am trecut cumva în tabăra negaționiștilor și conspiraționiștilor, să știți că v-am fentat din nou. Despre un alt fel de mască voi vorbi mai jos, una mult mai ticăloasă și perversă decât virusul de care ne protejăm cu micile bucăți de pânză.

E vorba de masca imposturii și a mediocrității, ridicate la rang de virtuți în societatea românească, cu consecințele bine știute: democrație „originală”, înapoiere economică, corupție generalizată, emigrație masivă, răsturnarea ordinii valorilor, o sănătate publică și o educație tot mai precare, proliferarea mafiilor și a baronilor de tot felul.

Pornind de la o constatare evidentă, că vreme de 30 de ani statul n-a fost condus de adevăratele elite, o sumă de intelectuali au lansat, săptămâna trecută, un document remarcabil. Scrisoarea deschisă, semnată de personalități precum Ana Blandiana, Mircea Cărtărescu, Andrei Pleşu sau Gabriel Liiceanu, le cere viitorilor parlamentari să oprească „dezastrul contraselecţiei”, această „boală letală a României”, şi să nu mai sprijine agramaţi, impostori şi proşti în funcţii publice.

Pe cât de clară, pe atât de anevoioasă e o asemenea întreprindere. Cum ar putea, oare, o clasă politică, clădită ea însăși pe impostură și mediocritate, să instituie norme și criterii de selecție pe care chiar ea le-ar pica, cu brio? Răspunsul este, totuși, la îndemână: prin simpla transparentizare, pe care o cerem cu toții, și noi, cei din mass-media, și generațiile mai tinere, și Uniunea Europeană, în care ne-am zorit să intrăm, atrași de avantaje, nu de rigori.

Scrisoarea vine cu câteva propuneri de bun-simț: să se înfiinţeze un Registru Naţional al Diplomelor disponibil online (sfertodocții cu doctorat își ascund lucrările de frica descoperirii plagiatelor); angajaţii din instituţiile publice să dea declarații că au acte de studii autentice (e plin de falsuri); să se elimine sporul de doctorat pentru bugetari (doar aceștia se folosesc de el); să se publice CV-urile şefilor instituţiilor publice, după un model unic și strict; să fie emis un Statut al Demnitarului, cu standarde de etică obligatorii.

Mi-am amintit, citind scrisoarea, cum am cerut și noi, odată, Justiției să ne furnizeze CV-ul unui judecător, iar solicitarea ne-a fost respinsă, pe motiv că astea nu-s date de interes public. Am revenit, explicând că poate tocmai în asemenea informații biografice stau pricini de incompatibilitate și recuzare, care subminează încrederea în imparțialitatea judecății. Nici măcar n-am mai primit răspuns.

De impostorii Universității orădene, ce să mai zic? De un Florian Bodog, care își ascunde lucrările de doctorat de presă și își ia adeverințe de la adevărații autori, prin care vrea să-și demonstreze „bagajul intelectual” prin instanțe? De o Simona Cavalu, care, prinsă că „a tras la xerox” cartea unui profesor englez, a fost în stare să tipărească o alta, „originală”, și a încercat să înlocuiască furăciunea din biblioteci, ca să-i prostească pe judecători?

Noi, cei de la BIHOREANUL, semnăm cu două mâini scrisoarea adresată politicienilor. Și le vom cere candidaților să-și asume (sau nu, dar să o spună răspicat) un asemenea demers. Altminteri nu vom ieși degrabă din mocirla minciunii în care ne afundăm de trei decenii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
subscriu
Perfect de acord cu scrisoarea personalitatilor. Aceleasi in care s-a aruncat cu noroi in acesti 30 ani de catre diversi indivizi cu grave probleme de moralitate, daca nu si de alta natura. Insa si presa ar face bine sa nu mai sustina doar candidati care "dau bine", ci pe cei care ofera garantii in ce priveste promisiunile pe care le fac, adica cei care au performat profesional si al caror merit nu este doar cel ca sunt fideli partidului, indiferent de numele partidului sau de meseria ori functia candidatului. Atata vreme cat vom vota pe unii doar pentru ca sunt mai buni decat cei de dinainte si nu vom alege dintre cei mai buni, nu vom inainta. Vom alege tot niste mediocri care vor avea grija sa mentina aceasta mediocritate nationala. Oamenii, masele au aratat ca isi exprima opinia si stiu sa faca diferenta atunci cand li se ofera alternative de catre partide si cata vreme presa nu sustine mediocritatea. Oare de ce nici un partid nu a propus nici uneia din acele personalitati sa candideze in alegeri, decat foarte rar in acesti 30 ani ? I-au pus doar in functii executive temporare unde au fost sapati de "oamenii de partid" si de presa de o anumita orientare. Oameni de acest gen (si sunt multi ca ei) au dovedit ca pot genera idei utile daca sunt puse in practica, dar nu asculta nimeni. In continuare se merge inainte cu oameni impinsi de partid si sustinuti de marionete si de presa doar pt ca fac ce trebuie, cand trebuie, doar in interesul partidului, fara sa schimbe ceva in modul de gandire si de actiune a partidului in sine. Dar poate ne asteptam la prea mult si de la partide si de la presa...
Postat 17 Noiembrie 2020, 18:44 de oradea_mea_si_a_ta
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON