URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 01 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Februarie 2014, 07:52

Jaf în Padiş: "Tun" de peste 1,5 milioane de lei prin defrişări ilegale în Parcul Natural Apuseni

Jaf în Padiş: "Tun" de peste 1,5 milioane de lei prin defrişări ilegale în Parcul Natural Apuseni UITE PĂDUREA, NU E PĂDUREA! Regia Naţională a Pădurilor a adoptat o nouă metodă de teledetecţie pentru depistarea tăierilor ilegale de arbori. În Ocolul Silvic Dobreşti, diferenţele dintre situaţia existentă în 2009 şi cea din 2013 sunt şocante, hoţii de lemne doborând fără autorizare copacii de pe sute de hectare. "Va trece un secol până când pădurea se va regenera", spune şeful Direcţiei Silvice Bihor, Adrian Florescu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Buşteni marcaţi cu dispozitive false, drumuri amenajate pentru hoţi, sute de arbori tăiaţi ilegal de aceştia, în cârdăşie cu pădurarii. Sunt câteva din constatările inspectorilor Romsilva în timpul unui control întins pe mai bine de şase luni la Ocolul Silvic Sudrigiu din Parcul Natural Apuseni, paguba constatată fiind de peste 1,5 milioane lei.

Urmarea? Zece angajaţi ai Ocolului au fost propuşi spre sancţionare şi urmează să fie daţi pe mâna procurorilor. Şeful Ocolului, Ioan Miclo, soţul unei judecătoare de la Beiuş, n-a mai aşteptat să fie dat afară: şi-a înaintat deja demisia.

Unu plus unu

Până să înceapă controlul la Ocolul Silvic Sudrigiu, Administraţia Parcului Natural Apuseni a făcut zeci de sesizări cu privire la defrişările ilegale din Valea Aleului şi de pe platoul Padiş. "Am tot atenţionat Direcţia Silvică şi Ocolul Sudrigiu. Ultima dată în primăvara trecută, când rangerii au descoperit sute de cioate ale unor arbori tăiaţi ilegal pe Valea Aleului, într-o zonă unde personalul silvic nu prea ajungea în controale deoarece accesul e foarte dificil", a declarat BIHOREANULUI Alin Moş, directorul Parcului.

Autorii? Ancheta poliţiştilor a stabilit că vina aparţinea angajaţilor Vladiana SRL şi Volcom SRL, firme patronate de un afacerist din Bunteşti, Gheorghe Turle. Pe lângă fiecare fag, frasin şi mesteacăn marcat pentru tăiere, oamenii acestuia au doborât încă doi sau trei nemarcaţi. În total circa 300 metri cubi, un mizilic pe lângă ce aveau să descopere ulterior inspectorii Romsilva...

Taie tot

06_adrian_florescu_bihoreanul.jpgÎncepând din luna mai, inspectorii Regiei Naţionale a Pădurilor şi din Direcţiile Silvice Bihor şi Arad, conduşi de şeful Direcţiei Silvice Bihor, Adrian Florescu (foto) şi de directorul tehnic Ionel Popa, au bătut la pas 15 cantoane din cele 29 ale Ocolului Sudrigiu. Inspectorii au găsit sute de hectare de pădure defrişate ilegal, sub acoperirea unor lucrări de "igienizare". Pe lângă arborii bolnavi, silvicultorii marcaseră şi exemplare sănătoase, măsluind totodată şi actele, unde consemnaseră diametre mai subţiri pentru buştenii tăiaţi, pentru ca apoi să-i poată vinde la preţuri subevaluate.

Subevaluarea s-a dovedit a fi o practică generală în Ocolul Sudrigiu, la fel ca marcarea unui număr mai mare de copaci decât era prevăzut în documentele de punere în valoare, acte în baza cărora firmele de profil pot să taie arbori în pădure. Un caz reprezentativ a fost descoperit în cantonul Galbena, unde silvicultorii au marcat "în plus", pe lângă cei care puteau fi tăiaţi legal, brazi valoroşi, cu vârste între 80 şi 100 de ani, ideali ca materie primă pentru cherestea.

"În urma tăierilor ilegale efectuate pe aceste suprafeţe, care au vizat în special arborii de mari dimensiuni, au fost reduse semnificativ atât proporţia răşinoaselor, cât şi consistenţa arborilor", se arată în raportul de control. Iar ca să nu fie identificaţi "vinovaţii", ţapinarii au deteriorat indicativele mărcilor cu care fuseseră însemnate cioatele.

Au făcut drum pentru hoţi

Tot în Ocolul Sudrigiu inspectorii au descoperit sute de cioate însemnate cu ciocane de marcat false, iar în zonele unde s-au făcut defrişări ilegale erau amenajate chiar şi drumuri pentru utilajele lemnarilor. "S-a constatat existenţa unor drumuri amenajate pe distanţe de aproximativ 600 de metri, pentru scoaterea la şosea a materialului lemnos. Drumurile au fost executate prin săpături în versant şi nivelarea căilor, fără aprobările necesare", se arată în raportul de control.

La sediul Ocolului nu exista niciun registru de evidenţă pentru gestionarea masei lemnoase din suprafeţele exploatate în regie proprie (de către Romsilva) sau prin prestări servicii (de către firme private). În schimb, au fost găsite autorizaţii de exploatare emise pentru parcele unde nu erau permise tăieri, procese-verbale de inventariere semnate de pădurari fără verificări în teren, dar şi contracte de vânzare-cumpărare încheiate cu firme ale căror patroni au tăiat lemnele şi au plecat fără să mai plătească, declarându-şi în final insolvenţa şi transferându-şi activitatea pe alte societăţi.

Penalii!

Când s-a tras linie, paguba a totalizat peste 1,5 milioane lei. Cea mai mare parte, de aproximativ 1,1 milioane lei, a fost produsă în cantonul 2 Aleu, coordonat de  pădurarul Augustin Tomuţa, fost consilier local în comuna Pietroasa. Pe lângă acesta sunt chemaţi să răspundă încă alţi opt silvicultori, plus şeful Ocolului, Dorin Miclo, nimeni altul decât soţul judecătoarei Ioana Miclo de la Judecătoria Beiuş. Acesta din urmă şi-a şi depus demisia în timpul verificărilor.

Pentru trei dintre pădurari, Cristian Vîrciu (reponsabil peste cantonul 5 Pietroasa), Augustin Tomuţa (de la cantonul 2 Aleu) şi Marin Pantea (şeful Cantonului 8 Vârtop), inspectorii au cerut Direcţiei Silvice Oradea desfacerea contractului de muncă pe motive disciplinare.

Controlul continuă

Totodată, după cum declară şeful Direcţiei Silvice Bihor, Adrian Florescu, comisia de control a cerut ca vinovaţii pentru defrişările ilegale comise în Ocolul Sudrigiu să fie puşi la plată şi daţi pe mâna procurorilor.

"Acum se face un control şi în contabilitatea Ocolului, precum şi o expertiză extrajudiciară pentru consemnarea probelor prelevate în teren şi pentru stabilirea exactă a pagubelor. Totodată, s-a dispus şi sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş, cu nominalizarea persoanelor implicate în abuzurile constatate şi solicitarea de sechestre asiguratorii pentru recuperarea prejudiciului", a explicat Florescu.

Atâta doar că, după cum rezultă din notele explicative date de pădurari, niciunul nu se consideră vinovat. La asemenea dezastru, era de aşteptat...


DEZASTRU
Furăciuni fără hoţi

06_padure_bihoreanul.jpgPaguba provocată prin defrişările ilegale descoperite de inspectorii Romsilva în Ocolul Silvic Sudrigiu este un mizilic faţă de jaful descoperit în vara trecută în Ocolul Dobreşti. Un control de fond al inspectorilor RNP a scos atunci la iveală o pagubă de peste 6 milioane de lei, hoţii retezând inclusiv trei rezervaţii preţioase de goruni seculari, păstraţi pentru reproducţie. În urma verificărilor, echipa de control a propus sancţionarea a 16 persoane şi sesizarea procurorilor, cazul fiind în prezent în ancheta DNA Oradea.

"Toate deciziile de sancţionare a pădurarilor au fost contestate în instanţă. Nimeni nu şi-a asumat vina pentru ce s-a întâmplat", spune şeful Direcţiei Silvice, Adrian Florescu. Potrivit acestuia, în primăvară, o comisie formată din silvicultori şi reprezentanţi ai Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice va elabora un plan pentru refacerea pădurii, cu măsuri pe termen scurt şi mediu. "S-a defrişat tot ce a fost bun. Acum e mai mult tufăriş decât pădure. Va dura 100 ani să se regenereze", spune Florescu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
19 Comentarii
hotii
excrementu de PETI stie el ceva!!!!!!
Postat 12 Februarie 2014, 11:03 de coras
PUBLICITATE
DE CE NU FOLOSITII CAMERELE DE FOTO DE LA TELEFOANELE , CE FRUMOS AR FI POZELE PE INTERNET DESPRE GATERELE,CAMIOANELE INCARCATE CU LEMNE,MASINILE SI CASELE CUMPARATE PE BANII PRIMITII DIN LEMNELE FURATE,
Postat 07 Februarie 2014, 23:19 de ZOOM
ANGAJAT LA STAT HOT IN PRIVAT
Angajat la stat daca se poate si in functie de director si hot in privat cu protectia personala ! Asta este FORMULA DE SUCCES IN ROMANAI !!
Postat 07 Februarie 2014, 10:33 de SARTRE
protejatii zonei
asta se intampla cand la parc lucreaza oameni care taie/fura lemne....din asta traiesc. legal cum e posibil sa cuperi partizi la sudrigiu si sa fii paznic la parc domnule director si prefect????acel mihaies a facut sesizarile parcului de ciuda ca nu a taiat el acolo?
Postat 06 Februarie 2014, 21:33 de ion
protejati
asta se intampla cand la parc lucreaza unul din taietorii de lemne de la sudrigiu....cum se poate legal sa fii paznic la parc si sa cumperi parchete la sudrigiu domnule director si domnule prefect????de ce ne miram ca se fura cand sunt astel de anomalii cu buna stiinta????sau sun intretinute de dumneavoastra domnule director???? oare acest agent a facut sesizarile de ciuda ca nu a taiat el acolo????
Postat 06 Februarie 2014, 21:26 de ionel
yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy
MAI DAR ESTE UNUL POPA CARE 4 ANI SA IMBOGATIT SI ACUM FACE LA FEL ESTE OMUL CARE ADUNA AVERE IN TAINA SARACA padure
Postat 06 Februarie 2014, 21:21 de kkkkkkkkkkkkkkkkkkkk
Dar gurista aia locala si blonda de la paduri a intrat iar la apa?
.
Postat 06 Februarie 2014, 18:52 de Rock
Nu s-a furat ci s-a transferat ...
... din domeniul public in cel privat al multimiliardarului de carton de la Cacaceni, Micula V., cel care a inceput in 2012 sa produca cu gaterul din zona Finis-Ioanis, continuand cu fabrica de facut mobilier ... ieftin ca materia prima nu a costat mai nimic ...
Postat 06 Februarie 2014, 18:50 de Mind
Padurile de la Barajul Les, Remeti - o alta zona cu paduri Furate
Poate daca vor citi reprezentantii legii aceste comentarii le spunem noi, ceea ce stiu toti... O ALTA zona de furat si din care se fura la greu sunt padurile de la Coada Lacului , Barajul Les-Remeti ! Nimeni nu8 si pune problema acolo ce se va intampla cu alunecarile de teren din zona Lacului ca urmare a defrisarilor ilegale dar baietii DESTEPTI , NU FURA numai CHIAR LA DRUM , sa nu i nintrebe cineva de sanatate, pardon de acte...Zeci ce hectare de padure decimate ( vezi Valea Lupului ) .. mai mare jalea.. Dar probabil dupa ce se termina de taiat si furat o sa intrebe vreun Ministru Al Mediului, cu o expresie mirata - "Dragi Padurari, pe fotografia asta din 2009 era padure sau e prelucrata in Photoshop ??"
Postat 06 Februarie 2014, 18:30 de les
CHIAR AŞA...vorbe goale
De ani de zile a fost sezizat, inclusiv in ziare cu fotografii, furtul de lemne din Padis si decimarea padurilor. Sa nu ne spuna nimeni ca nu se stia, nu s-a auzit despre acestea. Reprezentantii Parcului Apuseni cica au facut sesizari, asta doar ca sa se acopere, ca stiau foarte bine cine taie, unde duce si cat. Dar rangerii ce faceau in timpul zilei... se legau de turisti ca incalcau cararea sau traseul marcat, că de...drumurile forestiere aparute peste noapte erau mai greu de observat. Orice turist care urca sper Padis vedea zecile de camioane care transportau lemne, drujbele se auzeau de parca erai in gater si nu intr-un Parc, Si totul sub nasul lor.. a celor pusi cica sa pazeasca in numele conservarii...Stiti vorba ceea ..Lupul paznic la oi..sau sa o convertim.. Rangeri paznici la padure ??? ...
Postat 06 Februarie 2014, 18:16 de altul
dar politistii
Din padurea de la Tarcaiţa catre Tărcaia trece un tir la 30 minute spre gaterele din zona Beiusului! Nimeni nu-i opreste, nimeni nu verifica de unde vin aceste lemne! Ceva e cam "putred" in zona! In padurea satului Totoreni au fost rase anul trecut 7-8 hectare, cam un sfert din padure, arbor cu arbor. Practic s-a creat o pajiste in mijlocul padurii de fag! Se poate juca fotbal ca a ajuns sa fie ca-n palma! Doamna ministru de ce acolo nu dispuneti un control?
Postat 06 Februarie 2014, 17:31 de gabi
FURT
NICI LEMN DE POMPE FUNEBRE NU VA MAI RAMINE
Postat 06 Februarie 2014, 15:53 de DARE
Uite padurea ... nu mai e !!!
exact praf in ochii prostimi din Apuseni sa taiat de zeci de milioane de euro, vii si imi spui de 1,6 mil adica de 350.000 euro astia sunt maruntis pentru motorina la jeepane, acolo sa taiat la greu cu spatele directiei silvice Oradea si a Bucurestiului implicit, restul sunt vorbe pana nu fac padurarii ani grei de parnaie vorbim degeaba.
Postat 06 Februarie 2014, 15:51 de Defrisatorul
scenarii
Nu va faceti iluzii , afacerile de genu , ca si marea majoritate din tara asta se fac impreuna cu cei ce ar trebui sa le previna, in cazu de fata(politie,padurari,etc)
Postat 06 Februarie 2014, 14:38 de florin
///
Ia ghiciti voi cine are gater mai nou de vreo 3 ani..???MICULA//////Restul vine de la sine
Postat 06 Februarie 2014, 09:51 de gh
CRESTI PADURE .....
FURT DE LEMNE DIN PADIS DE SARBATORI INTERESANT !! SI ARR-UL BIHOR Din căte am înțeles şi se zvoneste prin Pietroasa lemnele au fost gasite de politisti de la sectia de politie din Ştei. Bravo lor dar acum astept sa se gaseasca si hotii. Din cate se pare o parte din lemne a fost gasita la gaterul socrului lui Conti (PETI IOSIF ALIN –SEF ARR BIHOR) din Gurani. Un apropIat al lui Coras Daniel Sef ITRSV –Bihor si a lui Popa Cornel.,Presedinte CJ-Bihor . Concluzia toti sunt mana in mana. DNA ul sa va manance! CRESTI PADURE SI TE-INDEASA ,DARA HOTII NU TE LASA ! postat de: Tovarasu
Postat 06 Februarie 2014, 09:36 de Tovarasu
Dar aia cu gatere ce averi au !!
Noi impreuna cu lemnarii furam ,padurea sa o aparam !!Busteanul marcat 200 lei /mc ,cheresteaua 300lei/mc . Cherestea = taiata din bustean furat nemarcat . Cine vinde cherestea ieftina !
Postat 06 Februarie 2014, 09:14 de padurar
fiscule fiscule
toti padurarii pe care ii stiu au salarii de 1000 de ron si masini de 50.000 ron.Restul e can can!
Postat 06 Februarie 2014, 08:47 de nae
averile batale vina !
Din ce credeti ca sor facut averi cei din Buntesti si Stincesti !? Din munca !? Da ,la ,,furat padurea ''.!? Numele se stiu ele foarte bine !Consilieri locali , politicieni de comuna ,fara tata fara mama numa pentru ei ! Luati averile la puricat si atunci iti vedea undei padurea noastra .!
Postat 06 Februarie 2014, 08:18 de POIENAR
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON