Buşteni marcaţi cu dispozitive false, drumuri amenajate pentru hoţi, sute de arbori tăiaţi ilegal de aceştia, în cârdăşie cu pădurarii. Sunt câteva din constatările inspectorilor Romsilva în timpul unui control întins pe mai bine de şase luni la Ocolul Silvic Sudrigiu din Parcul Natural Apuseni, paguba constatată fiind de peste 1,5 milioane lei.
Urmarea? Zece angajaţi ai Ocolului au fost propuşi spre sancţionare şi urmează să fie daţi pe mâna procurorilor. Şeful Ocolului, Ioan Miclo, soţul unei judecătoare de la Beiuş, n-a mai aşteptat să fie dat afară: şi-a înaintat deja demisia.
Unu plus unu
Până să înceapă controlul la Ocolul Silvic Sudrigiu, Administraţia Parcului Natural Apuseni a făcut zeci de sesizări cu privire la defrişările ilegale din Valea Aleului şi de pe platoul Padiş. "Am tot atenţionat Direcţia Silvică şi Ocolul Sudrigiu. Ultima dată în primăvara trecută, când rangerii au descoperit sute de cioate ale unor arbori tăiaţi ilegal pe Valea Aleului, într-o zonă unde personalul silvic nu prea ajungea în controale deoarece accesul e foarte dificil", a declarat BIHOREANULUI Alin Moş, directorul Parcului.
Autorii? Ancheta poliţiştilor a stabilit că vina aparţinea angajaţilor Vladiana SRL şi Volcom SRL, firme patronate de un afacerist din Bunteşti, Gheorghe Turle. Pe lângă fiecare fag, frasin şi mesteacăn marcat pentru tăiere, oamenii acestuia au doborât încă doi sau trei nemarcaţi. În total circa 300 metri cubi, un mizilic pe lângă ce aveau să descopere ulterior inspectorii Romsilva...
Taie tot
Începând din luna mai, inspectorii Regiei Naţionale a Pădurilor şi din Direcţiile Silvice Bihor şi Arad, conduşi de şeful Direcţiei Silvice Bihor, Adrian Florescu (foto) şi de directorul tehnic Ionel Popa, au bătut la pas 15 cantoane din cele 29 ale Ocolului Sudrigiu. Inspectorii au găsit sute de hectare de pădure defrişate ilegal, sub acoperirea unor lucrări de "igienizare". Pe lângă arborii bolnavi, silvicultorii marcaseră şi exemplare sănătoase, măsluind totodată şi actele, unde consemnaseră diametre mai subţiri pentru buştenii tăiaţi, pentru ca apoi să-i poată vinde la preţuri subevaluate.
Subevaluarea s-a dovedit a fi o practică generală în Ocolul Sudrigiu, la fel ca marcarea unui număr mai mare de copaci decât era prevăzut în documentele de punere în valoare, acte în baza cărora firmele de profil pot să taie arbori în pădure. Un caz reprezentativ a fost descoperit în cantonul Galbena, unde silvicultorii au marcat "în plus", pe lângă cei care puteau fi tăiaţi legal, brazi valoroşi, cu vârste între 80 şi 100 de ani, ideali ca materie primă pentru cherestea.
"În urma tăierilor ilegale efectuate pe aceste suprafeţe, care au vizat în special arborii de mari dimensiuni, au fost reduse semnificativ atât proporţia răşinoaselor, cât şi consistenţa arborilor", se arată în raportul de control. Iar ca să nu fie identificaţi "vinovaţii", ţapinarii au deteriorat indicativele mărcilor cu care fuseseră însemnate cioatele.
Au făcut drum pentru hoţi
Tot în Ocolul Sudrigiu inspectorii au descoperit sute de cioate însemnate cu ciocane de marcat false, iar în zonele unde s-au făcut defrişări ilegale erau amenajate chiar şi drumuri pentru utilajele lemnarilor. "S-a constatat existenţa unor drumuri amenajate pe distanţe de aproximativ 600 de metri, pentru scoaterea la şosea a materialului lemnos. Drumurile au fost executate prin săpături în versant şi nivelarea căilor, fără aprobările necesare", se arată în raportul de control.
La sediul Ocolului nu exista niciun registru de evidenţă pentru gestionarea masei lemnoase din suprafeţele exploatate în regie proprie (de către Romsilva) sau prin prestări servicii (de către firme private). În schimb, au fost găsite autorizaţii de exploatare emise pentru parcele unde nu erau permise tăieri, procese-verbale de inventariere semnate de pădurari fără verificări în teren, dar şi contracte de vânzare-cumpărare încheiate cu firme ale căror patroni au tăiat lemnele şi au plecat fără să mai plătească, declarându-şi în final insolvenţa şi transferându-şi activitatea pe alte societăţi.
Penalii!
Când s-a tras linie, paguba a totalizat peste 1,5 milioane lei. Cea mai mare parte, de aproximativ 1,1 milioane lei, a fost produsă în cantonul 2 Aleu, coordonat de pădurarul Augustin Tomuţa, fost consilier local în comuna Pietroasa. Pe lângă acesta sunt chemaţi să răspundă încă alţi opt silvicultori, plus şeful Ocolului, Dorin Miclo, nimeni altul decât soţul judecătoarei Ioana Miclo de la Judecătoria Beiuş. Acesta din urmă şi-a şi depus demisia în timpul verificărilor.
Pentru trei dintre pădurari, Cristian Vîrciu (reponsabil peste cantonul 5 Pietroasa), Augustin Tomuţa (de la cantonul 2 Aleu) şi Marin Pantea (şeful Cantonului 8 Vârtop), inspectorii au cerut Direcţiei Silvice Oradea desfacerea contractului de muncă pe motive disciplinare.
Controlul continuă
Totodată, după cum declară şeful Direcţiei Silvice Bihor, Adrian Florescu, comisia de control a cerut ca vinovaţii pentru defrişările ilegale comise în Ocolul Sudrigiu să fie puşi la plată şi daţi pe mâna procurorilor.
"Acum se face un control şi în contabilitatea Ocolului, precum şi o expertiză extrajudiciară pentru consemnarea probelor prelevate în teren şi pentru stabilirea exactă a pagubelor. Totodată, s-a dispus şi sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş, cu nominalizarea persoanelor implicate în abuzurile constatate şi solicitarea de sechestre asiguratorii pentru recuperarea prejudiciului", a explicat Florescu.
Atâta doar că, după cum rezultă din notele explicative date de pădurari, niciunul nu se consideră vinovat. La asemenea dezastru, era de aşteptat...
DEZASTRU
Furăciuni fără hoţi
Paguba provocată prin defrişările ilegale descoperite de inspectorii Romsilva în Ocolul Silvic Sudrigiu este un mizilic faţă de jaful descoperit în vara trecută în Ocolul Dobreşti. Un control de fond al inspectorilor RNP a scos atunci la iveală o pagubă de peste 6 milioane de lei, hoţii retezând inclusiv trei rezervaţii preţioase de goruni seculari, păstraţi pentru reproducţie. În urma verificărilor, echipa de control a propus sancţionarea a 16 persoane şi sesizarea procurorilor, cazul fiind în prezent în ancheta DNA Oradea.
"Toate deciziile de sancţionare a pădurarilor au fost contestate în instanţă. Nimeni nu şi-a asumat vina pentru ce s-a întâmplat", spune şeful Direcţiei Silvice, Adrian Florescu. Potrivit acestuia, în primăvară, o comisie formată din silvicultori şi reprezentanţi ai Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice va elabora un plan pentru refacerea pădurii, cu măsuri pe termen scurt şi mediu. "S-a defrişat tot ce a fost bun. Acum e mai mult tufăriş decât pădure. Va dura 100 ani să se regenereze", spune Florescu.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.