URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 27 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am fost la deschiderea fabricii de anvelope Nokian Tyres, să văd cum arată o investiție de 650 milioane euro. Am vizitat linii de producție, unde se vede clar că gradul de automatizare este foarte ridicat. Fabrica are 10 hectare de clădiri și doar 500 de muncitori, adică 250 pe schimb. Practic, angajații au rolul de a supraveghea procesul de fabricație, iar o parte se ocupă de mentenanța instalațiilor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Iulie 2024, 09:05

Izvor de recreere: Un lac de pe dealurile Oradiei ar putea deveni următoarea atracție a orașului (FOTO)

Izvor de recreere: Un lac de pe dealurile Oradiei ar putea deveni următoarea atracție a orașului (FOTO) ÎNTRE DEALURI. Cu denumirea oficială „Barajul Izvor”, lacul de acumulare de pe strada Izvorului este cunoscut și ca „lacul dintre dealuri”, datorită poziționării sale 
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La baza dealurilor, între străzile Izvorului și Nicolae Beldiceanu, un lac ar putea deveni o atracție pentru orădenii în căutarea momentelor de relaxare în aer liber.

Universitatea din Oradea, administratoarea lacului care a aparținut unei foste stațiuni pomicole din zonă, va demara lucrări de decolmatare și de reabilitare a barajului, iar apoi, împreună cu Primăria, ar vrea să-l transforme într-o zonă de agrement.

Lac „moștenit” 

În apropierea a două dintre fermele fostei Stațiuni de Cercetare și Dezvoltare Pomicolă din Oradea, patrimoniu „moștenit” de Universitate, care acum are calitatea de administrator al acestor terenuri ce aparțin Statului Român, lacul Izvor sau „dintre dealuri”, cum îi spun orădenii care locuiesc în zonă, este o mică acumulare de apă, cu un volum de circa 39.000 de metri cubi. Lacul are și un baraj construit pe vremuri pentru a proteja de inundații casele din aval, inclusiv clinica de pneumoftiziologie (fostul spital TBC) din strada Izvorului. 

De peste 30 de ani, însă, lacul și barajul n-au mai fost întreținute, iar acum Universitatea din Oradea ia măsuri. „Barajul nu mai este autorizat din perspectiva securității și trebuie să facem lucrările necesare”, explică rectorul Constantin Bungău (foto)

Defrișare, decolmatare, reparare

UO a elaborat un proiect pentru reabilitarea barajului, ceea ce presupune îndepărtarea întregii vegetații pe o suprafață de 12.000 de mp. Arbori și arbuști au crescut sălbatic aici și favorizează infiltrațiile, astfel că zona va fi defrișată înainte ca structura barajului să fie reabilitată.

Totodată, Universitatea va decolmata lacul, estimând că va scoate de pe fundul lui aproape 7.000 de metri cubi de materiale depuse. Masca de beton a barajului va fi și ea complet refăcută, iar turnul de manevră al acumulării, de unde se controlează deversarea apei, complet degradat, va fi și el reabilitat.

Lucrările vor costa circa 1,6 milioane lei, bani pe care Universitatea îi va asigura din bugetul propriu. După ce vor fi finalizate, în circa un an, zona ar putea fi amenajată pentru agrement. Instituția de învățământ a demarat discuții cu Primăria Oradea pe această temă încă din 2020 și, potrivit rectorului Bungău, planurile nu s-au schimbat. Așadar, pe viitor, orădenii ar putea ieși la relaxare pe lac...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
sanduivanov aka vasi13
Mai bine TARFĂ, decât votant PSD
Postat 29 Iulie 2024, 20:43 de Sandu2100
KP
Tu nu știi ce e dezvoltare, capul tău nu e dezvoltat suficient.
Postat 29 Iulie 2024, 16:05 de Sandu2100
Sando ...
... se spune corect gramatical "case". Că eu nu stau la bloc, ca tine și birtinezul șef care duceți pe umeri "dezvoltarea" și nu sunteți interesați decât să aveți un pat pe care să vă întindeți, după ce vă numărați parandărătul pe sub mesele din unele restaurante orădene.
Postat 29 Iulie 2024, 07:09 de KP
KP aka mama Omida
Imi dau eu voie. Mie nu-mi da nimeni voie si nu ma schimbă nimeni. Nu am casa la stradă ca tine.
Postat 28 Iulie 2024, 19:52 de Sandu2100
#SanduXXL ...
... dar ție? Ți-a dat voie Chirilă să bagi polonicul prin gard, pentru că o zonă de relaxare i-ar prinde bine, având casa la o stradă mai încolo?
Postat 28 Iulie 2024, 18:39 de KP
Universitatea recunoaște că ...
... trebuie, pentru că altfel ar încasa amenzi de nu le-ar putea duce, în lipsa autorizației de menținere a securității zonei. Aș că, are două variante ... ori duce de acolo apa cu găleata, ori cere ajutorul municipalității ca să pună de o așa-zisă afacere. Ca de obicei, unde pun ăștia mâna o să iasă fix o paranghelie cu cocălari.
Postat 28 Iulie 2024, 18:36 de KP
sanduivanov aka vasi13
Te-a dezlegat PSD din lesă ???
Postat 28 Iulie 2024, 18:25 de Sandu2100
@unu
Unde e unu, trompeta Prima sa ne spunca ca trebuie secat, si facut blocuri, iar casele demolate si blocuri, sa densificam.
Postat 28 Iulie 2024, 14:29 de sanduivanov
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON