La baza dealurilor, între străzile Izvorului și Nicolae Beldiceanu, un lac ar putea deveni o atracție pentru orădenii în căutarea momentelor de relaxare în aer liber.
Universitatea din Oradea, administratoarea lacului care a aparținut unei foste stațiuni pomicole din zonă, va demara lucrări de decolmatare și de reabilitare a barajului, iar apoi, împreună cu Primăria, ar vrea să-l transforme într-o zonă de agrement.
Lac „moștenit”
În apropierea a două dintre fermele fostei Stațiuni de Cercetare și Dezvoltare Pomicolă din Oradea, patrimoniu „moștenit” de Universitate, care acum are calitatea de administrator al acestor terenuri ce aparțin Statului Român, lacul Izvor sau „dintre dealuri”, cum îi spun orădenii care locuiesc în zonă, este o mică acumulare de apă, cu un volum de circa 39.000 de metri cubi. Lacul are și un baraj construit pe vremuri pentru a proteja de inundații casele din aval, inclusiv clinica de pneumoftiziologie (fostul spital TBC) din strada Izvorului.
De peste 30 de ani, însă, lacul și barajul n-au mai fost întreținute, iar acum Universitatea din Oradea ia măsuri. „Barajul nu mai este autorizat din perspectiva securității și trebuie să facem lucrările necesare”, explică rectorul Constantin Bungău (foto).
Defrișare, decolmatare, reparare
UO a elaborat un proiect pentru reabilitarea barajului, ceea ce presupune îndepărtarea întregii vegetații pe o suprafață de 12.000 de mp. Arbori și arbuști au crescut sălbatic aici și favorizează infiltrațiile, astfel că zona va fi defrișată înainte ca structura barajului să fie reabilitată.
Totodată, Universitatea va decolmata lacul, estimând că va scoate de pe fundul lui aproape 7.000 de metri cubi de materiale depuse. Masca de beton a barajului va fi și ea complet refăcută, iar turnul de manevră al acumulării, de unde se controlează deversarea apei, complet degradat, va fi și el reabilitat.
Lucrările vor costa circa 1,6 milioane lei, bani pe care Universitatea îi va asigura din bugetul propriu. După ce vor fi finalizate, în circa un an, zona ar putea fi amenajată pentru agrement. Instituția de învățământ a demarat discuții cu Primăria Oradea pe această temă încă din 2020 și, potrivit rectorului Bungău, planurile nu s-au schimbat. Așadar, pe viitor, orădenii ar putea ieși la relaxare pe lac...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.