URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 06 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cred că mai toată lumea a auzit de concitadinul nostru George Haber, ajuns în Sillicon Valley, unde a făcut o frumoasă carieră în IT. De câte ori are ocazia, vine în țara natală și deapănă, cu mult umor și competență, experiențele fascinante acumulate într-o viață de om. Așa a făcut și săptămâna trecută, când la IQ Digital Oradea Summit, o manifestare de mare calitate, ne-a povestit despre planurile sale de viitor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, în dimineața când Administrația Fondului de Mediu a lansat sesiunea pentru depunerea cererilor în Programul Casa Verde, pentru finanțarea instalării de panouri fotovoltaice și, în premieră, și a dotării cu acumulatori, am simțit gustul frustrării. Nu al invidiei față de cei care le-au înregistrat în mai puțin de 2 minute (am prieteni care au reușit), ci al frustrării că n-am priceput unde am greșit...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Iulie 2024, 13:33

Izolarea blocurilor, pe seama urmașilor

Izolarea blocurilor, pe seama urmașilor foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă i-ai întreba pe orădeni ce și-ar dori cel mai mult pentru starea lor de bine, pe primele locuri sigur nu ar fi pasajele sau renovarea clădirilor istorice. Nici măcar terminalul cargo sau cel intermodal. Ca să nu mai spun că nici apariția unor noi firme nu provoacă prea mare entuziasm printre concetățeni...

În schimb, la unison și-ar dori ca toate blocurile să fie cât mai repede izolate termic. A existat mereu o teamă a orădenilor în ce privește termoficarea. Înainte de Revoluție, a fost din cauză că blocurile nu erau încălzite corespunzător, pe motiv de economie de combustibil. Apoi, am avut căldură din belșug, dar prețurile au devenit extrem de mari, și pentru că producătorii au scumpit cu nesimțire agentul termic, și pentru că pierderile în rețea erau uriașe.

Procesul de izolare a fost foarte anevoios până acum pentru că, spre deosebire de alte localități, unde lucrările s-au făcut pe banii primăriilor, la noi locatarii erau chemați să cofinanțeze investiția. Nu-i vorbă, că și acolo unde plăteau primăriile, banii erau tot din teșchereaua contribuabililor, însă oamenii măcar nu aveau percepția că dau vreun ban pe așa ceva.

Acum a apărut pleașca europeană prin care sumele pentru reabilitare termică sunt decontate complet de autorități. Și, evident, se dă marea bătălie ca fiecare bloc, fiecare scară să intre în programul acesta, cât mai țin banii europeni. Cum sumele vor fi cu țârâita, la câte blocuri neizolate sunt în Oradea, procesul acesta ar dura zeci de ani, dacă ne vom baza numai pe bani de afară.

Experiența arată că blocurile izolate sunt mană cerească pentru locatari: consumul de energie scade, implicit sumele plătite de cetățeni, iar valoarea apartamentelor crește. Doar că, înainte de profit, trebuie făcută investiția... 

Pe lângă bani, poate ar fi indicat să se investească și puțină fantezie când se reabilitează locuințele. Avem, în sfârșit, ocazia de a scăpa de acel gri șobolan specific blocurilor comuniste. Până acum, însă, nu am văzut decât trecerea de la gri la culori șterse care nu prea încântă ochiul.

Cu niște blocuri reabilitate și frumos colorate, cu puzderie de locatari care-și pun flori în balcoane, parcă și cartierele noastre ar căpăta un aspect mai uman. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
pai domne sa se faca
dar nu din banii mei sa se anvelipeze blocurile "pulimii",nu din banii mei contribuabil oradean sa se aloce subventii de zboruri fara rost unor companii rusesti care plimba 2-3 pulakeri care uneori nici macar o treaba nu au cu bihorul.adica sa se faca dar nu mai vrem lucru socialist pe banii mei.la munca cine nu isi permite viata la oras!!
Postat 08 Iulie 2024, 16:13 de florea
Hmm...
Într-o societate liberă cetățeanul are drepturi, dar și obligații. De comfortul fizic si financiar a locuinței cetățeanului ar cam trebui să se ocupe proprietarul locuinței. Într-o societate comunizată statul atotputernic are ca armă ideologică și idea că el, statul, este tătucul care se ocupa de toate, iar cetățeanul nu are altă treabă decât să fie obedient de manieră orbească si să se dovedească aplaudac. Nu mai cultivați spiritul de pomanagiu vajnicului cetățean român, care a fost învățat de Ceaușescu cum că mâncare nu se cumpără, ci se dă în comerț. Pentru comformitate, așa cum am procedat toți locatarii blocului, am făcut izolația termică a blocului pe banii noștri, nu am așteptat pomană de la stat.
Postat 08 Iulie 2024, 00:32 de marginan
"Dacă i-ai întreba pe orădeni ce și-ar dori cel mai mult pentru starea lor de bine, pe primele locuri sigur nu ar fi pasajele sau renovarea clădirilor istorice".
Chirilă, ce-ar fi să-i întrebi cu adevărat. Nu de alta dar, pe orădeni cel puțin, îi doare fix în dos de pasajele tale și de clădirile în care locuiesc doar câțiva dintre locuitorii orașului. În schimb îi doare de sănătate și de sistemul medical, de educație și de școlile pentru copii lor, de infrastructura care trebuie să le asigure apă, căldură, etc. Îi doare de prețurile alimentelor, de taxele și impozitele ce-i așteaptă an de an și de tarifele la utilități. Pe boschetari în schimb în mod sigur îi interesează pasajele sub care se adăpostesc de ploaie și de beciurile clădirilor istorice în care se refugiază când e frig afară. Politica carului înaintea boilor prinde doar la cei ce nu întreabă, ci își maginează ce cred ei din postura de pietoni.
Postat 07 Iulie 2024, 19:09 de KP
Primaria va lua grosul...
... pt a-si reduce cheltuielile cu incalzirea scolilor, institutiilor, etc, din subordine. Pe locul doi, poate chiar unu, vor fi ,,investitorii imobiliari" (sa traiti, kopany ur), pulimea va lua firmiturile!
Postat 07 Iulie 2024, 17:39 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5085 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON