Orădenii primesc o avalanşă de invitaţii ademenitoare, spre lumi cu personaje fascinante, complexe, triste sau vesele, şi poveşti pătrunzătoare...
După o pauză de câţiva ani, un eveniment important revine în agenda oraşului: Festivalul Internaţional de Teatru Oradea (FITO), programat în perioada 1-11 iunie, cu o selecţie îmbelşugată, ce cuprinde aproape 30 de spectacole.
Festival cu armonii
Organizat de Teatrul Regina Maria, FITO 2023 are trei secţiuni: concurs (teatru scurt), Off-concurs şi Outdoor, pe scenele orădene urmând să fie prezentate spectacole valoroase şi premiate ale unor teatre din România, Republica Moldova, Polonia, Georgia şi Japonia.
Realizată de conducerea TRM, selecţia cuprinde spectacole de teatru şi concerte. A 8-a ediţie a FITO, prima din 2019 încoace, prilejuieşte, bunăoară, un concert cu intrare liberă al moldovenilor de la Zdob şi Zdub, ce va avea loc pe 4 iunie, în Piaţa Unirii.
Actori de top
În concursul festivalului, dedicat spectacolelor scurte, a fost selectat de pildă "Mass" (5 iunie, Sala Transilvania), o co-producţie a Teatrului Naţional Radu Stanca din Sibiu şi "Unteatru". "Două familii care încearcă să se ierte şi să meargă mai departe. Se caută vinovaţi, poveşti justificatoare, răspunsuri (...). O elegie pentru cei mai singuri oameni de pe pământ", este prezentarea făcută producţiei "Mass", în care joacă Ofelia Popii (actriţă premiată de UNITER şi Gopo), Mihaela Trofimov, Richard Bovnoczki şi Marius Turdeanu.
Tot pe 5 iunie, orădenii vor putea vedea la Sala Arcadia "Eu sunt vântul", spectacol al Teatrului Alexei Mateevici din Chişinău, cu Marius Manole şi Anatol Durbală, jucând două personaje fără nume ori statut social: "Discuţia complexă dintre ei - despre viaţă, suflet, iubire - are loc într-o barcă. Unul este marinar experimentat şi un depresiv evident. Celălalt este novice în ale marinei şi un protector pragmatic. Primul îl convinge pe cel din urmă să pornească într-o călătorie pe mare, dar în timpul primejdioasei călătorii unul cade peste bord şi, împotrivindu-se tuturor încercărilor de salvare, devine, conform panteismului, parte a naturii".
Nu vorbim despre asta
Pe 6 iunie, Teatrul Act din Bucureşti va juca la Sala Transilvania spectacolul "Fete şi băieţi", în regia lui Cristi Juncu, cu Raluca Aprodu ("Vlad", "RUXX"), care "spune povestea unei familii aparent obişnuite - un El şi o Ea care se mută împreună, îşi cumpără o casă, au doi copii, dar apoi lumea lor începe să se destrame şi lucrurile iau o întorsătură tulburătoare".
Tot în categoria concurs, şi tot la Sala Transilvania, Teatrul Odeon din Bucureşti va prezenta pe 8 iunie spectacolul "Nu vorbim despre asta", în regia Adinei Lazăr, despre oameni care "au copilărit în ’90 fără telefoane mobile sau internet, a căror intrare la facultate a coincis cu admiterea României în UE. Piesa este o confesiune a descoperirii de sine, a unor tineri adulți care s-au maturizat «după ureche», fără să aibă vreun manual de utilizare a vieții, în contextul unei societăți în schimbare".
În aceeaşi secţiune orădenii vor putea vedea "Until Death Do Us Part" (7 iunie, Sala Arcadia), adus de Meskheti State Drama Theatre din Georgia şi supratitrat în engleză, şi "Romeos & Julias Unplagued. Traumstadt" (7 iunie, Sala Mare), o producţie de teatru-dans a Polski Teatr Tańca din Poznan.
Cu pielea încreţită
Şi în secţiunea Off-concurs sunt multe producţii ce merită descoperite. Pe 3 iunie, în Sala Mare, Teatrul Excelsior din Bucureşti va prezenta "Familia Addams" (foto), cu excentricele şi faimoasele personaje ale poveştii într-o adaptare muzicală, Răzvan Mazilu semnând regia, coregrafia şi costumele.
credit foto: Vlad Catană
Pe 5 iunie, tot la Sala Mare, cu publicul pe scenă, se va juca "Seaside stories", "o succesiune de poveşti cu personaje diferite, cu întâlniri fulgurante, scurte momente intense decupate din viaţă, poate dintre acelea pe care le-am trăit cu toţii, cu picioarele pline de nisip, cu pielea încreţită pe care soarele a uscat apa mării...". Producţia este a Teatrului de Stat Constanţa, iar regia şi scenariul sunt "marca" Radu Afrim, distins cu trei premii UNITER. "Ierbar" (foto), un alt spectacol care îi poartă semnătura, produs la Naţionalul din Târgu Mureş şi descris ca "o meditaţie poetică asupra vieţii", va fi jucat pe 9 iunie la Sala Mare.
credit foto: Cristina Gânj
Balada de la Narayama
Un spectacol inedit va da pe 6 iunie, tot la Sala Mare, Compania 1980 din Tokyo, cu supratitrare în română - "Balada de la Narayama" (foto), adaptată pentru scenă prin metoda Sugeki, în care scenele sunt create prin cutii negre şi funii albe, şi prin expresiile actorilor, care joacă mai multe roluri. Povestea? "Într-un sat înconjurat de munţi există tradiţia ca bătrânii care ating 70 de ani să plece şi să urce pe vârful muntelui sfânt Narayama, de unde nu se mai întorc. Se abandonează acolo, pentru a salva tânăra generaţie de la înfometare, pentru că mâncarea este foarte puţină".
Tot Off-concurs, Teatrul Naţional Vasile Alecsandri din Iaşi aduce pe 11 iunie la Sala Mare spectacolul "Plugarul şi moartea" (foto) - Cel mai bun spectacol la UNITER 2022 -, în regia lui Silviu Purcărete. "Aşa ne e scris. Să plângem pe cei pierduţi, să blestemăm moartea sau contextul venirii ei. Mizele se regăsesc în fiecare din cei prezenţi în sală", spune despre tema piesei Călin Chirilă, actorul din rolul principal.
FITO 2023 propune şi spectacole outdoor, cum e comedia "Grand hostel Timişoara", a Teatrului Auăleu (6 iunie, Cetatea Oradea).
Biletele şi abonamentele s-au pus în vânzare la agenţia TRM şi pe eventim.ro. Oferta ediţiei este mult mai bogată şi poate fi descoperită pe fitoradea.ro, site-ul festivalului.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.