URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 04 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Februarie 2021, 14:09

Iubitorii de câini, în alertă: Zeci de mii de oameni au semnat o petiţie împotriva mutării animalelor între localităţi, prevedere de care vrea să profite şi Bolojan

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproape o sută de asociaţii pentru protecţia animalelor, inclusiv din Bihor, au iniţiat o petiţie împotriva modificărilor legislative care permit mutarea animalelor fără stăpân dintr-o localitate în alta, o prevedere de care vrea să profite şi preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, care a anunţat deja o propunere de regulament în acest sens.

"Soluţia este sterilizarea"

Adresată prim-ministrului Florin Cîţu, petiţia arată că, printr-o hotărâre de Guvern de acum două săptămâni, care modifică şi completează OUG 155/2001 privind programul de gestionare a câinilor fără stăpâni, autorităţile publice locale sunt scutite de obligaţia institutită tot prin lege de a înfiinţa servicii de ecarisaj. În schimb, pot contracta serviciile înfiinţate în alte localităţi din acelaşi judeţ, aşa că animalele vor putea fi luate dintr-un sat, de exemplu, şi duse într-un adăpost din municipiul reşedinţă de judeţ, ceea ce iubitorii de animale contestă.

"Să plimbi câinii neînregistraţi sute de kilometri ca apoi să-i ucizi nu este o soluţie. Soluţia este sterilizarea în masă a câinilor cu şi fără stăpân, aşa cum România şi-a luat angajamentul în momentul ratificării Convenţiei Europene a Drepturilor Animalelor", se arată în petiţia iniţiată de cele 95 de ONG-uri.

Asociaţiile mai arată că, pentru modificarea legii, ANSVSA a "simulat o dezbatere publică", motiv pentru care iniţiatorii cer şi demiterea şefului acestei instituţii. "Dacă doreşte ca gestionarea câinilor fără stăpân să se facă în mod eficient şi dacă este cu adevărat preocupată de bunăstarea animalelor şi de siguranţa cetăţenilor, aşa cum declară, ANSVSA va trebui să înceapă să respecte legea şi să îşi îndemne inspectorii din direcţiile judeţene pe care le are în subordine să îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu, nu să legalizeze o practică ineficientă şi consumatoare de sume nejustificat de mari de la bugetele locale!", se arată în document.  

Până acum, petiţia a fost semnată de peste 46.000 de persoane.

Planurile lui Bolojan

Modificările legislative au fost anunţate şi de şeful CJ Bihor, Ilie Bolojan, luna trecută, când a declarat chiar că va profita de aceste schimbări pentru a scăpa judeţul de câinii vagabonzi.

Bolojan a spus că vor fi înfiinţate servicii zonale de capturare a câinilor fără stăpân în Oradea, Salonta, Marghita, Beiuş şi Aleşd, care vor prelua animalele din satele vecine. Câinii vor fi duşi la adăposturi temporare din aceste oraşe, ca apoi să ajungă la adăpostul Grivei din Oradea, aflat în subordinea Administraţiei Domeniului Public. Aici, câinii fără stăpân şi care nu sunt adoptaţi în 14 zile sunt eutanasiaţi.

În cadrul aceluiaşi program, Ilie Bolojan a spus că vor fi iniţiate campanii de inventariere, cipare şi sterlizare a câinilor din Bihor. Primele vor fi localităţile cu peste 5.000 de locuitori, adică Dobreşti, Batăr, Nojorid, Sântandrei, Tileagd, Ştei, Diosig, Oşorhei, Popeşti, Tinca, Valea lui Mihai, Beiuş, Aleşd, Sânmartin, Săcuieni, Marghita şi Salonta (17 localităţi).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
aceiasi zeci de mii pot sa le adopte
bine ca vor din impozitele mele sa platesc eu de la buget mancare si cazare pentru animale. Parca n-ar fi prioritari cati oameni fara adapost si mancare sunt prin tara.
Postat 12 Februarie 2021, 16:00 de unu
Planurile Bolojan
Incredibil o tara din europa sa sacrifice cainii la 14 zile dupa ce stau in adapost.Cum e posibil asa ceva ?! Bolojan a facut oradea sa fie ca si un oras european dar cu mentalitate de CALAU fatza de animale.Ar trebuii sa fie in puscarie pt. Amimalele care le sacrifica
Postat 11 Februarie 2021, 18:29 de Adrican
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5814 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON