Pentru a preveni situaţiile de urgenţă în minivacanţa de Revelion, pompierii din cadrul ISU Crişana au făcut controale inopinate la structuri de primire turistice, de alimentaţie publică şi centre comerciale, pentru a verifica respectarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor.
În urma a 60 de controale, militarii au depistat 235 de încălcări ale normelor care reglementează activitatea în domeniul situaţiilor de urgenţă, din care 123 au fost rezolvate pe loc. "Pentru neregulile constatate au fost aplicate 115 sancţiuni contravenţionale, din care 108 avertismente şi 7 amenzi în cuantum de 4.500 lei", a transmis maiorul Camelia Roşca, purtător de cuvânt al ISU Crişana. Pompierii au scris amenzi pentru instalaţii electrice sau mijloace de încălzire exploatate cu defecţiuni sau improvizaţii, ori pentru nefuncţionarea corespunzătoare a mijloacelor de prevenire sau stingere a incendiilor.
"Pe lângă identificarea şi înlăturarea disfuncţionalităţilor, personalul Inspecţiei de Prevenire a ISU Bihor a asigurat instruirea angajaţilor, astfel încât aceştia să-şi însuşească şi să respecte regulile de prevenire a incendiilor şi, la rândul lor, să le pună la dispoziţia clienţilor", a mai transmis Roşca.
Pe de altă parte, ISU Crişana a anunţat că, în perioada Revelionului, peste 200 de pompieri militari vor fi pregătiţi să intervină în orice moment, pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă. La urgenţele medicale vor interveni 11 echipaje SMURD.
Sfaturi pentru un Revelion fără 112
Pompierii le-au transmis bihorenior şi o serie de recomandări, astfel încât trecerea în noul an să fie una lipsită de evenimente nedorite:
- nu utilizaţi artificii, petarde, rachete şi alte mijloace pirotehnice în încăperi şi spaţii închise, cu aglomerări de persoane, balcoane, holuri de bloc şi pe terase. Astfel de activităţi se vor desfăşura în strictă conformitate cu legislaţia în vigoare, în aer liber, la distanţe de siguranţă faţă de oameni, clădiri, arbori şi autovehicule;
- nu permiteţi copiilor să utilizeze asemenea mijloace pirotehnice;
- nu faceţi foc de tabără în imediata vecinătate a locuinţelor, cabanelor montane sau pe timp de vânt;
- nu supraalimentaţi sobele cu sau fără acumulare de căldură;
- nu aşezaţi mobilierul sau alte materiale combustibile în apropierea mijloacelor de încălzire;
- nu uscaţi hainele pe sobă;
- nu utilizaţi instalaţii de iluminat ornamental cu defecţiuni sau improvizaţii;
- verificaţi instalaţiile electrice şi evitaţi suprasolicitarea acestora;
- nu parcaţi autovehiculele în locuri care să blocheze sau să îngreuneze accesul autospecialelor de intervenţie ale serviciilor pentru situaţii de urgenţă.
În cazul în care, în perioada Revelionului vă aflaţi în unităţi turistice pompierii bihoreni vă recomandă:
- din primele momente ale cazării, identificaţi căile de acces şi evacuare în caz de incendiu;
- în spaţiile de cazare, nu folosiţi consumatori electrici improvizaţi şi nu modificaţi destinaţia circuitelor electrice existente;
- nu fumaţi în spaţiile de cazare;
- supravegheaţi permanent copiii şi vorbiţi-le despre pericolul de incendiu;
- anunţaţi rapid incendiile pe care le observaţi prin Sistemul Unic de Urgenţă 112.
De asemenea, pentru protejarea oamenilor şi comunităţilor, pompierii militari le recomandă bihorenilor respectarea cu stricteţe a măsurilor de combatere a răspândirii virusului Sars-CoV-2.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.