URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Principala temă de campanie la alegerile locale a fost traseul Inelului Metropolitan de Nord, care pângărește zona paradisiacă din cartierul orădean Podgoria. Acum, că alegerile s-au terminat, mă gândeam că liniștea se va lăsa peste chestiune, mai ales că au intrat în consultare publică trei variante de drum. Iată, însă, că a apărut un ONG care, prin vocea unei distinse doamne, declară că locuitorii din Podgoria și cei din Oșorhei nu sunt de acord cu nici una dintre propuneri...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 August 2024, 19:00

Istoricul britanic Dennis Deletant va susține la Oradea o conferință despre lovitura de stat de la 23 august 1944

Istoricul britanic Dennis Deletant va susține la Oradea o conferință despre lovitura de stat de la 23 august 1944 În septembrie 2023, Dennis Diletant (dreapta) a susținut la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea o conferință pe tema „Importanța trecutului și rolul istoriei”, moderată de Gabriel Moisa (stângă). Sursa foto: Muzeul Ţării Crişurilor Oradea - Complex Muzeal / Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Renumitul istoric britanic Dennis Deletant va susține joi, 5 septembrie, o conferință pe tema "Semnificația loviturii de stat de la 23 august 1944", organizată la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea. Evenimentul, care va începe la ora 17.00, în sala de conferințe a MȚC, va fi moderat de istoricul Gabriel Moisa, managerul instituției de cultură.

Lovitura de stat din 23 august 1944 a fost momentul în care România a schimbat tabăra în Al Doilea Război Mondial. Regele Mihai l-a înlăturat pe dictatorul Ion Antonescu şi a scos România din alianţa cu Germania nazistă, trecând de partea Aliaţilor (URSS, SUA, Marea Britanie). Această decizie a grăbit sfârşitul războiului în Europa, dar a dus şi la ocupaţia sovietică şi, ulterior, la instaurarea comunismului în România.

Prof. univ. dr. Dennis Deletant este cunoscut pentru cercetările sale asupra regimului comunist al lui Nicolae Ceauşescu şi pentru numeroasele sale publicaţii în domeniul istoriei româneşti. El se va afla pentru a doua oară într-o conferinţă la Oradea.

Istoricul britanic în vârstă de 78 de ani este profesor de studii româneşti la School of Slavonic and East European Studies (SSEES), parte a University College din Londra, iar pe lângă activitatea academică a fost implicat de-a lungul timpului în diverse proiecte educaţionale şi culturale româno-engleze.

„Datorită muncii sale neobosite şi a dedicării sale în studierea istoriei României, Dennis Deletant este considerat unul dintre cei mai importanţi experţi occidentali în ceea ce priveşte istoria recentă a României şi impactul comunismului în Europa de Est", se arată într-un comunicat trimis de MŢC.

După conferinţă, va avea loc lansarea cărţii sale recente, "România 1916-1941. O istorie politică", publicată în 2024 de Editura Humanitas. Lucrarea prezintă documente valoroase despre Basarabia, politica externă a României şi perioada interbelică.

„În volumul România 1916-1941. O istorie politică sunt reproduse patru documente extrem de valoroase: un raport al spionajului britanic cu privire la situaţia din Basarabia, din februarie 1918; o descriere a Basarabiei din perspectiva unui ofiţer britanic, începând cu 1934; extrase din însemnările corespondentului The Times în România din 1928 până în 1940 şi un memoriu inestimabil despre politica externă a României în perioada interbelică, redactat de Iuliu Maniu şi transmis guvernului britanic în aprilie 1942", au precizat reprezentanţii muzeului.

Acest eveniment încheie ediţia a II-a a programului cultural estival "Tipografii de idei | #hailamuzeu".

Organizatori sunt Muzeul Ţării Crişurilor Oradea - Complex Muzeal, împreună cu Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării a Universităţii din Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Domnule Paul Lelea...
...poate n-ati aflat, dar dl Deletant este, din 19 mai 2022, (si) cetatean roman! De acord, nu-i ceva care merita pomenit.
Postat 29 August 2024, 12:23 de pinonel
:::)))
Mang ar trebui propus ca derector de muzeu, dar la Vaslui nu la Orade :::::))))) Fosila e , cultură nu e ::::)))) eventual Sabau si Madar pe post de consilieri ::::::))))))
Postat 28 August 2024, 21:52 de Sandu2100
profesor de ppe la sate...
poate vizitezi zonele intime "Prima",unde istoria se naste!
Postat 28 August 2024, 20:24 de florea
un bun prilej pentru Moisa...
...sa para si el util in sinecura Muzeul tarii Crisului ;)
Postat 28 August 2024, 19:35 de topograf
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5156 RON
  • 1 EUR = 4.9742 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON