URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 05 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Decembrie 2024, 15:15

Istoricii orădeni Gabriel Moisa și Cristian Culiciu, premiați de Academia Română (FOTO)

Istoricii orădeni Gabriel Moisa și Cristian Culiciu, premiați de Academia Română (FOTO) Premiul pentru cartea lansată anul trecut de istoricii Cristian Culiciu și Gabriel Moisa (foto sus) a fost decernat miercuri la Academia Română
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Demersul lor de a prezenta, într-un volum amplu, viața cotidiană a bihorenilor de odinioară, le-a adus istoricilor orădeni Gabriel Moisa și Cristian Culiciu premiul „Eudoxiu Hurmuzaki” al Academiei Române pentru anul 2022, în cadrul Secției de Științe Istorice și Arheologie.

„Premiul a fost decernat pentru volumul „Memoria Bihorului. Dimensiuni cotidiene”, o lucrare dedicată vieții cotidiene a bihorenilor, publicată în 2022 la Editura Muzeului Țării Crișurilor”, a anunțat, miercuri, instituția muzeală.

Premiile Academiei Române sunt acordate anual pentru a recunoaște contribuțiile remarcabile în domeniile culturii și științei și recompensează opere care promovează dezvoltarea cunoașterii și a valorilor naționale. Ceremonia de decernare a avut loc miercuri, în Aula Academiei Române, în prezența președintelui acesteia, acad. Ioan Aurel Pop.

Cartea „Memoria Bihorului. Dimensiuni cotidiene”, lansată în urmă cu un an, prezintă istoria Bihorului din perspectiva vieții private, abordând teme variate precum moda, activitățile de zi cu zi, sportul și transformările socio-economice. Textul este însoțit de un bogat material ilustrativ, incluzând fotografii, desene și hărți, și oferind astfel cititorilor o incursiune în istoria acestei regiuni.

Cei doi istorici sunt cunoscuți în rândul orădenilor: profesorul universitar Gabriel Moisa (foto stânga) este directorul Muzeului Țării Crișurilor și decanul Facultății de Istorie din Oradea, iar Cristian Culiciu (foto dreapta), deținătorul unui titlu de doctor în istorie pentru lucrarea „Urbanismul în era de „stat”: sistematizarea Oradiei în perioada comunistă” (coordonat în cercetare chiar de Moisa) și muzeograf la secția de Istorie a MȚC, semnează constant, pentru BIHOREANUL, articole despre istoria județului, apreciate de cititori, inclusiv rubrica permanentă „Oradea ieri, Oradea azi”.


Amândoi s-au remarcat în cariera lor prin cercetări aprofundate ale unor teme interesante, reușind să scoată la iveală detalii neștiute și relevante din vremurile trecute.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7393 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON