Ion Mihai Pacepa, cel mai înalt în rang de ofiţer de servicii secrete din blocul estic care a cerut vreodată azil politic în SUA, a murit duminică, la vârsta de 92 de ani, din cauza COVID-19, transmit mai multe publicaţii din România.
Informaţia a fost dată iniţial de către Ronald Rychlak, profesor la Universitatea din Mississippi şi prieten al lui Pacepa, într-un editorial scris pentru The Epoch Times.
"În primele ore ale dimineţii de 14 februarie 2021, COVID-19 a realizat ceea ce o recompensă de 2 milioane USD şi două echipe separate de asasini sponsorizaţi de România n-au putut. Ion Mihai Pacepa, "Mike" pentru cei care l-au cunoscut, a fost chemat la cele veşnice", scrie Ronald J. Rychlak.
Contactat de Digi24, profesorul Ronald Rychlak - care a scris alături de Pacepa cartea "Dezinformarea" - a precizat că a fost sunat duminică de văduva lui Pacepa, care trăieşte în SUA şi care i-a spus că fostul general de Securitate a murit, după ce a fost internat în spital cu COVID-19.
Ion Mihai Pacepa a fost adjunctul Direcţiei de Informaţii Externe din perioada comunistă. Pacepa a reuşit să fugă în SUA, cu ajutorul CIA, în 1978, în timp ce se afla în Germania. A colaborat acolo cu serviciile americane de informaţii pentru a combate dictatura lui Nicolae Ceauşescu, scrie Digi24.ro.
Pacepa s-a născut la Bucureşti în 1928. A studiat chimia industrială la Universitatea Politehnică din Bucureşti, dar, înainte de absolvire, a fost recrutat în agenţia de poliţie secretă a Republicii Socialiste România, Securitatea. A fost iniţial repartizat în departamentul de contrasabotaj al Securităţii. În 1955, a fost transferat la Serviciul de Informaţii Externe, notează News.ro.
Începând din 1972, a fost şi şef adjunct al Serviciilor de Informaţii Externe româneşti, consilier pentru dezvoltare industrială şi tehnologică, precum şi mâna dreaptă a lui Nicolae Ceauşescu.
În 1978, a lăsat în urmă poziţia din vârful piramidei sociale comuniste şi a fugit în Statele Unite. În 1987 a publicat Red Horizons: Chronicles of a Communist Spy Chief, prima carte occidentală care a dezvăluit natura criminală a Partidului Comunist şi a Securităţii, aducând prejudicii de imagine regimului de la Bucureşti. Orizonturi Roşii a fost republicată în 27 de ţări.
Considerat un trădător de către Nicolae Ceauşescu, dezertorul a fost condamnat la moarte, aminteşte Adevărul.ro. La 7 iulie 1999, Curtea Supremă a României a emis Decizia 41/1999 prin care a anulat sentinţele date în acest sens.
Ceauşescu a stabilit o recompensă de două milioane de dolari pentru asasinarea lui Pacepa. Unul dintre cei însărcinaţi cu uciderea lui Pacepa a fost Carlos Şacalul, care ar fi primit un milion de dolari pentru operaţiune.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.