Președintele României a semnat decretele de numire în funcție a candidaţilor care au promovat concursul de admitere în magistratură din perioada 7 iulie 2023 - 6 martie 2024. Între alții, cunoscuta avocată orădeancă Dochiana Bejan, consilier ministerial, a devenit judecătoare, iar Mihaela Pupea, polițista „meditată” noaptea de șeful Parchetului Beiuș, a ajuns procuroare.
Astfel, începând din 8 aprilie, avocata Dochiana Bejan (foto stânga), consiliera personală a ministrei Justiţiei, Alina Gorghiu, este judecătoare la Cornetu.
Dochiana Bejan a fost şi consiliera PSD-istului Aurel Mohan în perioada în care acesta a fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, iar anterior, în 2017, i-a fost consilieră ministrului Sănătăţii de atunci, un alt orădean, tot PSD-ist, Florian Bodog.
Tot din Bihor sunt şi doi judecători ajunşi la instanţele din Carei şi Satu Mare.
Este vorba despre Cristian Lucian Criste, până luni ofiţer în cadrul Poliţiei Municipiului Oradea, şi avocatul Milan Miroslav Manyura, din Aleşd. Cel din urmă a fost membru în Consiliul de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune şi consilier al ministrului Administraţiei şi Internelor în perioada 2010-2017, iar din 2019 este membru în Baroul Bihor.
La Judecătoria Beiuş a fost numită una dintre cel mai bine clasate candidate din concurs. Este vorba despre o avocată din Cluj, Anca Olar Miclăuș, care a obţinut locul 10 în clasamentul candidaţilor, cu media 9,01. Ea este absolventă a Facultății de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai, promoția 2015, iar din 2017 avocat în cadrul Baroului Cluj.
Foşti poliţişti, acum procurori
Printre noii magistraţi se numără şi de acum fostul şef al Biroului Siguranţă Şcolară din Poliţia Bihor, comisarul Valerian Belciug, care, începând de luni, e procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Drobeta - Turnu Severin, dar şi beiuşeanca Mihaela Pupea.
Pupea este poliţista despre care BIHOREANUL a dezvăluit, toamna trecută, că îşi petrecea serile şi nopţile cu prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş, Cosmin Pantea, chiar în sediul instituţiei. La sesizarea publicaţiei, în urma unei verificări superficiale făcute din birou, Inspecţia Judiciară a decretat că vizitele nocturne ale poliţistei în sediul Parchetului Beiuş ar fi avut doar scop educativ: cum femeia se înscrisese la concursul pentru admiterea în magistratură şi "în contextul în care cei doi se cunosc de mai mult timp", procurorul ar fi meditat-o, "în vederea înţelegerii unor noţiuni de drept penal şi de drept procesual penal".
O altă poliţistă din Bihor declarată admisă la concursul de admitere în magistratură este Narcisa-Daniela Szabó, până recent ofițer specialist III la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice. Prin decret prezidenţial, Szabó a fost numită procuroare în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Salonta.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.