URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Iunie 2023, 15:40

Invitație în natură: Ziua Liliacului Carpatin, pe Valea Iadului

Invitație în natură: Ziua Liliacului Carpatin, pe Valea Iadului (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe 10 iunie, bihorenii sunt invitați de Asociația Pescarilor Sportivi Aqua Crisius să sărbătorească Ziua Liliacului Carpatin, ajunsă la a VII-a ediție.

Principala activitate va consta într-un concurs dedicat elevilor, care se vor întrece la diferite probe de îndemânare, de recunoaștere a unor elemente de biodiversitate, de orientare în teren sau de demonstrare a cunoștințelor despre mediul înconjurător.

Concomitent, bucătari pricepuți își vor dovedi abilitățile într-un concurs de gătit la ceaun, iar vizitatorii și turiștii vor fi îndemnați să cumpere produse locale. La finalul sărbătorii, elevii și toți participanții vor primi câte o porție din mâncarea gătită la ceaun și, în sacoșe prietenoase cu mediul, materiale personalizate în cinstea sărbătorii, precum și o nouă ediție a albumului fotografic „Valea Iadului, colț de rai în Munții Apuseni”.

Ziua Liliacului Carpatin va începe la ora 10, la Coada Lacului, pe platoul aflat vizavi de Vila Sanda.

Valea Iadului este o arie protejată de interes național, unde trăiesc specii de interes conservativ precum racul bihorean (Austropotamobius bihariensis), peștele zglăvoaca (Cottus gobio), vidra (Lutra lutra) sau liliacul carpatin (Syringa josikaea), care se găseşte pe porţiuni restrânse ale lanţului carpatic din România şi Ucraina.

Liliacul carpatin este o specie relictă, ocrotită de lege, endemică pe Valea Iadului. Arbuștii cu frumoasele lor flori mov cresc spontan în această vale, care a devenit rezervație naturală pe o suprafață de aproape două hectare, situată în comunele vecine Bulz și Curățele.

Evenimentul este organizat în cadrul proiectului „Conservation and protection of the cross border natural heritage of Bihor - Hajdú-Bihar counties”, finanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională, România și Ungaria.


Ziua Liliacului Carpatin 2023
Agenda evenimentului

09:30 – 10:00        Primirea participanților

10:00 – 10:15        Deschiderea evenimentului și prezentarea activităților

10:15 – 13:30        Desfășurarea concursului pentru elevi

10:15 – 13:30        Desfășurarea concursului de gătit la ceaun

10:15 – 15:00        Desfășurarea târgului de produse locale

13:30 – 14:30        Servirea mesei

14:30 – 15:00        Festivitatea de premiere și închiderea evenimentului


Ziua Liliacului Carpatin, ediția din 2019

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON