Două veşti bune, pentru Universitatea din Oradea, în această săptămână: a fost aprobat un acord de parteneriat cu Primăria Oradea, care îşi asumă că va investi în cercetarea academică, iar trei clădiri monument din campus vor fi reabilitate integral, printr-un proiect european câştigat de instituţie.
Bani pentru cercetare
Primăria Oradea va sprijini cercetarea din Universitatea publică locală. Un acord de parteneriat între cele două instituţii, care prevede alocarea unei finanţări de 18 milioane de lei pentru activităţi de inovare şi transfer tehnologic, a fost aprobat forurile legislative ale amândurora.
Primii care şi-au dat acordul au fost consilierii municipali, care au votat pentru parteneriat la finalul lunii august, iar acum şi-au exprimat acceptul şi senatorii academici, în şedinţa care a avut loc la începutul acestei săptămâni.
Conform acordului de parteneriat, Primăria va deconta cheltuieli ale Universităţii "privind sprijinirea inovării şi transferului tehnologic", în limita a 18 milioane de lei. La schimb, instituţia de învăţământ superior va face achiziţii de echipamente şi tehnică necesară pentru cercetări în domeniul industriilor inteligente.
Sursele BIHOREANULUI spun că acordul a fost încheiat după ce Primăria şi UO au vrut să acceseze, împreună, fonduri europene pentru acelaşi scop al susţinerii cercetărilor în inovare. Proiectul nu a fost aprobat în forma propusă, aşa că s-a ajuns la această soluţie, în care Primăria finanţează Universitatea, iar aceasta continuă pe cont propriu să acceseze finanţări nerambursabile.
Monumente reabilitate
Pe de altă parte, în această săptămână a fost semnat şi contractul de finanţare europeană pentru a doua etapă a proiectului "Smart campus", care prevede reabilitarea şi dotarea spaţiilor folosite de studenţi şi profesori.
În acest proiect, finanţat cu 29,9 milioane de lei prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, trei clădiri din campusul central vor fi renovate complet. Una este pe latura dinspre strada Universităţii (în stânga porţii de intare), iar celelalte două sunt de-o parte şi de alta a bazinului din campus. Toate trei au fost construite la începutul secolului XX, după planurile arhitectului Jozsef Vago, şi au făcut parte din ansamblul Şcolii de Jandarmi.
Potrivit managerului de proiect, Marcela Prada, cele trei clădiri vor fi complet modernizate şi echipate. Printre altele, se vor reabilita învelitorile clădirilor, urmând să fie readuse la forma iniţială a arhitectului Vago, vor fi înlocuite toate tâmplăriile şi vor fi schimbate sistemele de încălzire, răcire şi ventilaţie. De asemenea, clădirile vor fi accesibilizate pentru persoanele cu dizabilităţi, reţelele electrice vor fi modernizate şi întreg iluminatul va fi făcut cu LED, iar fiecare spaţiu de învăţământ va fi dotat cu videoproiectoare.
Suprafaţa totală reabilitată cuprinsă în proiect este de 12.883 mp, iar în total cele trei clădiri au 11 amfiteatre, 60 de săli de seminarii şi laborator şi multe alte săli de studiu. În aceste clădiri învaţă peste 4.600 de studenţi, de la şase facultăţi: Informatică şi Ştiinţe, Litere, Geografie, Turism şi Sport, Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei, Inginerie Managerială şi Tehnologică, respectiv Inginerie Energetică şi Management Industrial.
În prima etapă a proiectului "Smart campus", finanţată tot cu 30 de milioane de lei, din fonduri europene, se reabilitează integral şase clădiri, care însumează circa 12.000 mp.
Pe de altă parte, în această săptămână, şi Consiliul Judeţean Bihor a anunţat că a semnat contractul de finanţare europeană pentru Parcul Ştiinţific şi Tehnologic al Universităţii, o investiţie de aproape 33 de milioane de lei, care va presupune construcţia unei clădiri cu laboratoare moderne.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.