URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Decembrie 2021, 17:58

Investiţii de încă 108 milioane lei în sistemul de termoficare din Oradea

Investiţii de încă 108 milioane lei în sistemul de termoficare din Oradea (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reprezentanţii Primăriei Oradea au semnat contractul pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor din cadrul etapei a III-a de reabilitare a sistemului de termoficare al urbei, investiţia ridicându-se la 108 milioane lei, fără TVA. 

"Reabilitarea reţelelor termice, cu prioritate a celor identificate ca având pierderi energetice importante, va contribui cu siguranţă la reducerea pierderilor în reţele, scăderea consumului de combustibili, creşterea eficienţei energetice şi reducerea emisiilor de poluanţi în atmosferă", a precizat primarul Florin Birta. 

Conform unei informări transmise joi de reprezentanţii municipalităţii, lucrările vor fi realizate de asocierea formată din Igna Construct SRL (lider de asociere), Avril SRL, Crito Prod SRL şi Mecatron SRL. 

În continuarea celor anterioare, etapa a III-a va definitiva reabilitarea reţelei de transport şi va consolida reabilitarea şi modernizarea SACET Oradea prin reabilitarea de puncte termice şi reţele de distribuţie, "iar acolo unde este posibil, tehnic şi fezabil economic, (n.r. - prin) renunţarea la punctele termice mari, de cvartal, şi înlocuirea acestora cu minipuncte termice, la nivel de condominiu", a transmis Primăria. 

Potrivit comunicatului, "vor fi reabilitaţi 46,2 km de conducte din reţeaua termică primară şi 2,6 km conducte din reţelele de termoficare primară ce înlocuiesc reţeaua secundară, 39 de minipuncte termice şi reţele de termoficare secundare în lungime de 1,10 km de traseu". 

Proiectul denumit "Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul Municipiului Oradea pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice - Etapa III", LOT I Reţele şi mini-puncte termice este finanţat prin POIM Axa 7. Astfel, Oradea primeşte asistenţă financiară nerambursabilă de 98% din valoarea totală a investiţiei (85% fondul european de dezvoltare regională + 13% buget de stat). Ceilalţi 2% sunt acoperiţi din bugetul local.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
CrisDumi aka KP
Iti cauti de munca, e greu sa traiesti din social, o sa ai mai putin timp liber pt comentarii aiurea, dar o sa fi integrata in societate
Postat 03 Decembrie 2021, 13:17 de Sandu2100
??
https://stirileprotv.ro/stiri/social/temperatura-optima-pentru-locuinta-in-sezonul-rece-prea-multa-caldura-nu-este-sanatoasa.html
Postat 03 Decembrie 2021, 11:55 de excalibur
Nu e clar ca iluminati au scumpit combustibilii, din pixul lor, pentru a reduce consumul,poluarea
Ultima intrunire Glasgow. "Timp de două săptămâni, între 31 octombrie și 12 noiembrie, peste 120 de lideri de stat și delegații din aproximativ 200 de țări, experți climatici și activiști de mediu vor participa la discuțiile legate de viitorul planetei și modul în care pot fi combătute problemele de mediu pentru a limita creșterea temperaturii medii globale la sub 1,5 grade Celsius față de perioada preindustrială. Summitul global COP26 este considerat cel mai important eveniment dedicat climei organizat după Acordul Climatic de la Paris din 2015, însă nu este încă foarte clar în acest moment dacă va exista și un acord ferm post-COP pentru ca schimbările climatice să fie controlate." . Iata si materiale de propaganda: [ https://casefrumoase.ro/temperatura-optima-in-casa-pentru-a-te-simti-cu-adevarat-confortabil/ ] "Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda o temperatura optima pentru o persoana bine imbracata in jurul valorii de 18-19 grade Celsius. Specialistii sustin de asemenea ca exista un risc crescut al afectiunilor respiratorii, daca o persoana sta mult timp intr-un mediu ambient cu temperaturi de 12-16 grade Celsius." Alergam sa ne vaccinam ca sa supravietuim intr-o lume distopica, gen MadMax, dar nu e nici o problema ca suntem 8 miliarde ,si la toti ne trebe caldura si o masina-doua sub kur. Ori noi suntem prosti ori EI prea destepti......
Postat 03 Decembrie 2021, 11:45 de excalibur
Sanda aka Proasta Satului.
Poate să pună doar 1 leu și tot e mult. Peste 5 ani, când se va trage linia și se va cuantifica totalul de 150.000.000 Euro în reabilitarea și modernizarea termoficării orașului (2011-2026), o să plătești aproape 1.000 lei/Gcal. Bașca faptul că sistemul acoperă doar 30% dintre orădeni. Așa că, taci și sapă, că vei avea bani ori să mănânci, ori să te încălzești. Boschetarii liberali, ca tine, nefiind antrenați să aibă mai multe variante de încălzire în regim individual. La câtă inteligență manifestă edilii PNL, eu în mod sigur o să-mi instalez (în afară de pompa de căldură actuală și geotermalul aferent) un cazan multifuncțional în care să ardă gazul, lemnele, paleții sau orice altceva. Poate și mintea dusă a PNL-iștilor pupincuriști o să o pot băga oe foc.
Postat 03 Decembrie 2021, 10:49 de KP
Nous sommes foutus
Ne-au dat bani de racheta si de tevi, asistenţă financiară nerambursabilă de 98%, cu conditia sa ducem gigacaloria pina la cer.Iata in 2019, hotarirea 906/2019 consiliu local, cu previziuni/angajamente la pretul gigacaloriei prognozate pe anii urmatori: [ www.oradea.ro/fisiere/module_fisiere/33348/h906_19%20anexa%204.pdf ]. Scopul este reducerea amprentei de carbon,reducerea consumului,reducerea temperaturiiin case. Spectrul a 19 grade in apartamente este imininent. De aia e musai sa ne vire pe git repartitoarele. Le vom inchide cu mina noastra. Welcome to Nicolae Ceausescu Fan Club
Postat 02 Decembrie 2021, 23:12 de excalibur
psapete multe, minte putina
Cred ca ar fi trebuit stat mai mult cu capul intre maini si picioarele in lighean inainte de a porni proiectarea! Trebuiau desfiintate punctele termice dintre blocuri, demolate si facute cladiri cu la subsol statii de pompare pt Termoficare si cao iar deasupra parcari supraetajete. Sunt multe spatii care dupa trecerea de la schimbatoarele tubulare la cele cu placi sunt acum doar puncte de odihna si tratement, fara un scop lucrativ concret. Schimbatoarele de caldura trebuiau montale la scara blocurilor si tras agentul primar la usa blocului. Mai iefin, mai economic pentru clienti. Se rezolvau doua dintr-una: eficienta financiara energetica + parcari civilizate intre blocuri.
Postat 02 Decembrie 2021, 22:24 de scortosul
CrisDumi aka KP
Pune Oradea 2.100.000 de lei si nici asa nu e bine , despre automatizari nu vorbi, ca nu stii tu ce-s alea
Postat 02 Decembrie 2021, 21:34 de Sandu2100
Merită din plin înlocuirea magistralelor deja schimbate?
Merită, pentru că altfel nu se va putea justifica tariful preconizat din 2026, de 150 Euro gigacaloria.
Postat 02 Decembrie 2021, 20:57 de KP
108 + TVA = 120.000.000 Lei.
La banii ăștia ar trebui automatizat tot sistemul și recuperate investițiile în stil tipic Bolojan, dând afară tot personalul, cu excepția sectorului de intervenții.
Postat 02 Decembrie 2021, 20:54 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON