Compania americană Lockheed Martin a semnat un acord cu compania românească Sinteza S.A pentru construirea unei fabrici de electrolit negativ utilizat în bateriile GridStar Flow.
Investiția, în valoare de 50 de milioane de euro, din care 25 de milioane vor fi asigurați prin PNRR, presupune punerea în funcțiune a unei fabrici de cu o capacitate anuală de 30.000 de tone de electrolit, cea mai mare de acest tip din lume, potrivit unui anunț făcut miercuri seara de primarul Oradiei, Florin Birta.
Acord semnat
Acordul de colaborare a celor două companii a fost semnat miercuri la București în prezența ambasadoarei SUA în România E. S. Kathleen Kavalec, a ministrului Energiei, Sebastian Burduja, și a primarului Florin Birta.
„Astăzi, la București, s-a semnat un acord între gigantul american Lockheed Martin și compania românească Sinteza S.A., pentru construirea unei fabrici de electrolit negativ utilizat în bateriile GridStar® Flow. Fabrica, care va fi construită la Oradea, reprezintă o investiție de 50 milioane de euro și o premieră europeană, contribuind la tranziția verde și securitatea energetică”, a scris edilul pe Facebook.
Potrivit anunțului publicat de Birta, investiția va îmbunătăți mediul de afaceri local și va duce la apariția de noi locuri de muncă. „Cu o capacitate anuală de 30.000 de tone de electrolit negativ, fabrica va fi cea mai mare unitate de acest tip din lume”, a anunțat Birta.
Lockheed Martin, lider global în industria de apărare și tehnologie, este cunoscut ca furnizor al componentelor pentru rachetele Patriot și contractor principal pentru avioanele F-35.
sursa foto: www.economica.net
„Prima din Europa”
Tehnologia GridStar® Flow, dezvoltată de gigantul American Lockheed Martin, reprezintă o soluție inovatoare pentru stocarea energiei curate, cu emisii zero de carbon și rezistență sporită la perturbări ale rețelei electrice.
„Noua unitate de producție din Oradea va fi prima de acest fel din Europa și cea mai mare la nivel global, cu lansarea producției planificată pentru vara anului 2026”, se menționează într-un comunicat al Ministerului Energiei postat miercuri pe portalul Guvernului. Tot acolo se menționează că proiectul va fi susținut printr-o cofinanțare de 25 milioane euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Conform comunicatului, parteneriatul încheiat cu firma orădeană este primul de acest fel al gigantului american.
„Sunt încântat de perspectivele acestui nou parteneriat în România – primul nostru proiect în sectorul comercial și unul care ajută la realizarea planurilor privind emisiile «net zero» în țară. GridStar Flow este o soluție de ultimă oră pentru securitatea energetică, un element cheie al nevoilor de apărare și securitate ale oricărei națiuni”, a declarat vicepreședintele pentru Afaceri Internaționale al firmei Lockheed Marin, Ray Piselli.
Punerea în funcțiune a fabricii este de așteptat să stimuleze tranziția economiei către o energie verde.
„Pentru Sinteza, acest proiect reprezintă o modalitate clară de a îmbunătăți semnificativ atât nivelul tehnologic, cât și modelul nostru de afaceri. Mai mult decât atât, întreaga investiție este una etică, menită să contribuie pozitiv la tranziția verde în domeniul energiei în Europa”, a spus Gelu Stan, CEO-ul firmei Sinteza.
Cu o tradiție de peste 100 de ani, fabrica Sinteza din Oradea este specializată în producția de substanțe chimice de sinteză pentru 50 de clienți din 25 de țări. Sinteza are țintă să devină o companie chimică verde până în anul 2025.
Compania orădeană Sinteza este deținută de omul de afaceri Radu Pascu (31%), fondul închis de investiții BT Invest administrat de BT ASSET Management SA (34%) și societatea de investiții alternative cu capital privat Roca Investments SA (18%).
Firma, cu 79 de angajați, a încheiat anul 2023 cu o pierdere de 10,7 milioane lei la o cifră de afaceri de 14,6 milioane lei.
Cum prezintă Lockheed Martin bateriile GridStar Flow pe canalul propriu de Youtube:
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.