URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
Scandalul începutului de an este, în Oradea, conflictul preotului Ciprian Mega cu episcopul Sofronie Drincec, unul în care ortodocșii, și nu doar ai locului, se împart de o parte și de alta. Preotul, suspendat de la amvon pentru o lună, dar și de la șefia parohiei, iar în plus trimis în „cercetare disciplinară bisericească” cu riscul caterisirii, își acuză ierarhul de păcatul sodomiei, căci l-ar prigoni de dragul unui consilier „iubit”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Noiembrie 2024, 17:52

Investiție strategică: Americanii de la Lockheed Martin vor deschide o fabrică la Oradea, în asociere cu firma locală Sinteza (FOTO/VIDEO)

Investiție strategică: Americanii de la Lockheed Martin vor deschide o fabrică la Oradea, în asociere cu firma locală Sinteza (FOTO/VIDEO) sursa foto: Facebook / Florin Birta
Investiție strategică: Americanii de la Lockheed Martin vor deschide o fabrică la Oradea, în asociere cu firma locală Sinteza (FOTO/VIDEO) sursa foto: Facebook / Florin Birta
Investiție strategică: Americanii de la Lockheed Martin vor deschide o fabrică la Oradea, în asociere cu firma locală Sinteza (FOTO/VIDEO) sursa foto: Facebook / Florin Birta
Investiție strategică: Americanii de la Lockheed Martin vor deschide o fabrică la Oradea, în asociere cu firma locală Sinteza (FOTO/VIDEO) sursa foto: Facebook / Florin Birta
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Compania americană Lockheed Martin a semnat un acord cu compania românească Sinteza S.A pentru construirea unei fabrici de electrolit negativ utilizat în bateriile GridStar Flow. 

Investiția, în valoare de 50 de milioane de euro, din care 25 de milioane vor fi asigurați prin PNRR, presupune punerea în funcțiune a unei fabrici de cu o capacitate anuală de 30.000 de tone de electrolit, cea mai mare de acest tip din lume, potrivit unui anunț făcut miercuri seara de primarul Oradiei, Florin Birta. 

Acord semnat 

Acordul de colaborare a celor două companii a fost semnat miercuri la București în prezența ambasadoarei SUA în România E. S. Kathleen Kavalec, a ministrului Energiei, Sebastian Burduja, și a primarului Florin Birta.

„Astăzi, la București, s-a semnat un acord între gigantul american Lockheed Martin și compania românească Sinteza S.A., pentru construirea unei fabrici de electrolit negativ utilizat în bateriile GridStar® Flow. Fabrica, care va fi construită la Oradea, reprezintă o investiție de 50 milioane de euro și o premieră europeană, contribuind la tranziția verde și securitatea energetică”, a scris edilul pe Facebook.

Potrivit anunțului publicat de Birta, investiția va îmbunătăți mediul de afaceri local și va duce la apariția de noi locuri de muncă. „Cu o capacitate anuală de 30.000 de tone de electrolit negativ, fabrica va fi cea mai mare unitate de acest tip din lume”, a anunțat Birta.

Lockheed Martin, lider global în industria de apărare și tehnologie, este cunoscut ca furnizor al componentelor pentru rachetele Patriot și contractor principal pentru avioanele F-35.


sursa foto: www.economica.net

„Prima din Europa”

Tehnologia GridStar® Flow, dezvoltată de gigantul American Lockheed Martin, reprezintă o soluție inovatoare pentru stocarea energiei curate, cu emisii zero de carbon și rezistență sporită la perturbări ale rețelei electrice.

„Noua unitate de producție din Oradea va fi prima de acest fel din Europa și cea mai mare la nivel global, cu lansarea producției planificată pentru vara anului 2026”, se menționează într-un comunicat al Ministerului Energiei postat miercuri pe portalul Guvernului. Tot acolo se menționează că proiectul va fi susținut printr-o cofinanțare de 25 milioane euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Conform comunicatului, parteneriatul încheiat cu firma orădeană este primul de acest fel al gigantului american.

„Sunt încântat de perspectivele acestui nou parteneriat în România – primul nostru proiect în sectorul comercial și unul care ajută la realizarea planurilor privind emisiile «net zero» în țară. GridStar Flow este o soluție de ultimă oră pentru securitatea energetică, un element cheie al nevoilor de apărare și securitate ale oricărei națiuni”, a declarat vicepreședintele pentru Afaceri Internaționale al firmei Lockheed Marin, Ray Piselli.

Punerea în funcțiune a fabricii este de așteptat să stimuleze tranziția economiei către o energie verde.

„Pentru Sinteza, acest proiect reprezintă o modalitate clară de a îmbunătăți semnificativ atât nivelul tehnologic, cât și modelul nostru de afaceri. Mai mult decât atât, întreaga investiție este una etică, menită să contribuie pozitiv la tranziția verde în domeniul energiei în Europa”, a spus Gelu Stan, CEO-ul firmei Sinteza.

Cu o tradiție de peste 100 de ani, fabrica Sinteza din Oradea este specializată în producția de substanțe chimice de sinteză pentru 50 de clienți din 25 de țări. Sinteza are țintă să devină o companie chimică verde până în anul 2025.

Compania orădeană Sinteza este deținută de omul de afaceri Radu Pascu (31%), fondul închis de investiții BT Invest administrat de BT ASSET Management SA (34%) și societatea de investiții alternative cu capital privat Roca Investments SA (18%).

Firma, cu 79 de angajați, a încheiat anul 2023 cu o pierdere de 10,7 milioane lei la o cifră de afaceri de 14,6 milioane lei.

Cum prezintă Lockheed Martin bateriile GridStar Flow pe canalul propriu de Youtube:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
soto
tot ce lipsea din apa sa fie beuturi dalea bune bune cu daurine , niste electroliti ...da important sa dea salarii mici la muncitori si cat de mari la fefimea mutu la tranta , de la bardid sau neoprotestanti ...
Postat 22 Noiembrie 2024, 10:03 de jinei
ptr moderator si securitate cibernetica
cum se face ca daca scriu ceva ce nu place la Dl Poiu divaisu meu devine zombi,devine hecuit,apar fel de fel de lucruri obscure pe ecran,mi-l arata pe tartorul bolojan gavrila tot la 10 minute,cu o frecventa mai mare ca a voastra in articolele de sustinere ciuma PNL-ista(va plateste reclama consistent macar).e a 3 oara cand am divasul compromis dupa ce comentez sau raspund la comentariile Dl Poiu.
Postat 21 Noiembrie 2024, 20:41 de florea
Perseus
Dacia Spring se fabrica in China, cu tot cu bateri.
Postat 21 Noiembrie 2024, 20:35 de Sandu2100
Dacia Spring are baterii chinezesti, altfel nu ai cum sa scoti pretul relativ redus.
Nu ar fi exclus sa fie produse in Ungaria, obsesia cucuoanei de mai jos. (stiu, sunt propagandist, sovin si am mai multe conturi, bref, delirium tremens)
Postat 21 Noiembrie 2024, 15:22 de User anonimizat
Florea
Te roade rau, asa-i? Stii tu, modele expuse de tine nu au existat. Dar modelul e dupa studii, “skoala vietzi” nu duce departe. Dar ce sa facem, trebuie si oameni la baza clasei muncitoare, nu pot fi toti intelectuali, nu? Trebuia sa inveti mai mult si puteai sa castigi mult mai mult de 300$/ora. Vrei sa stii ca in privat sunt salarii de peste 600k/an brut? In Romania chiar. Dar tine de studii reale nu studii europene. Ajutoare nu am de nici un fel, nici rahatul ala de cas nu l-am folosit, stii tu, unii avem asigurari private cu acoperire internationala care includ si membrii familiei. Deci da, nu fii frustrat de condiția ta, fii mandru cu ea. De toti e nevoie sub soare si toti au si loc. Hai, o zi faina. P.s nu bea cafea pe la terase ca nu ai vrea sa stii ce cafea pun aia in aparate nici cat de des le intretin.
Postat 21 Noiembrie 2024, 14:58 de poiu
divaisurile controleaza indivizii
probabil,"Samsugi",Dle Poiu e marca,model S25 Ultra Plus,a spus unul dintre cei prezenti la cafea.a zis ca e plin internetul de knockoff-uri, cu nume ciudate,mai ales de la chinezi. V-a sustinut si insul ideea cum ca cei care posteaza n-au bani de divaisuri scumpe precum Dvstra care munciti doar ptr 300 dolari/ora,si mi-a sustinut ideea cum ca ajutoare se dau doar oamenilor cu handicap. PS:eu ma intreb ce e 25,24,18,19 in prezentarea acestor divaisuri,marimea divaisului,sau marimea purtatorului divaisului,sau numarul de probleme psihice a purtatorului divaisului?
Postat 21 Noiembrie 2024, 13:38 de florea
va fi bine
o sa va dea aer nokian si apa de baterie ...
Postat 21 Noiembrie 2024, 12:05 de jinei
ce nu face lumea ptr 25 milioane euro gratis
"Firma, cu 79 de angajați, a încheiat anul 2023 cu o pierdere de 10,7 milioane lei la o cifră de afaceri de 14,6 milioane lei." pe langa cei 79 cati vor mai fi angajati? va spun eu: zero! vor fi adusi niste supervizori ai LM din america si cam atat. PNRR asta socialist se va dovedi in anii urmatori cat rau a provocat europei.iar despre tranzitia verde, ea e implementata la noi europenii,dar marii poluatorii,China,India,rusia africa,adica 80% din populatia planetei polueaza ,iar noi europenii platim.
Postat 21 Noiembrie 2024, 10:55 de florea
Riviera, prost de bubuie + poiu, creieraș nefuncțional balivernist.
Tare limitați pot fi unii, care nici măcar un dicționar nu sunt în stare să deschidă. Dacă-i după capul vostru, chiar unii medici recomandă câte un pahar de electrolit, dimineața pe stomacul gol. Sau măcar inspirat cu paiul, pentru voi. Pentru măscărici ca voi, de știut că ... în 2008 a avut loc la Washington prima conferință EU--SUA pe tema schimbărilor climatice. De atunci au mai fost trei, mai relevante, dar importantă este cea la care mă refer, pentru subiectul de acum. Au participat atunci peste 200 de reprezentanți din Uniunea Europeană și SUA, atât de la nivel guvernamental căt și de la diverse mari companii și multe entități certificate cu standardul "Emas" în aspectele de mediu. Una dintre teme a vizat industria aeronautică, navală și auto. Chiar consiliera pe economie a Casei Albe a amintit atunci faptul că ... SUA nu dorește să meargă pe propunerile EU, pentru că 2/3 din poluarea planetei venea din China (la nivelul lui 2008) și care preluase deja, printre altele, peste 60% din producția de electroliți ai lumii de la uzinele americane și europene. Reprezentantul FAA, inspectorul general în fața căruia LM nici nu are cum deschide gura, a completat prin a spune că industria americană de profil chiar are în vedere transferul tuturor producțiilor poluante de acest fel, în următorii 15-20 de ani, dar nu au încă finalizată strategia de aplicat. Sunt 16 ani de la acea declarație acum, iar producția de acumulatori și baterii a crescut cu peste 500% pe glob ... electrolitul negativ fiind cel mai periculos pentru mediu dintre toate componentele acestora.
Postat 21 Noiembrie 2024, 09:57 de KP
Doamne mare iti e gradina
Ce sa deverseze? Ce au inchis in sua? Doamneeee, fa-ti un serviciu si renunta la internet, iti fac eu cadou un nokia e52 nou, sigilat, mai scump decat xiaomi de pe care scrii tu acuma. Chiar iti inchipui ca in epoca in care prostii afla orice cu chatgpt mai merge atata fake news-ul? Zic prostii, pentru ca aia merg acolo sa ia mura-n gura (!sic) ca sa nu fie nevoiti sa caute cat de cat. Nu au inchis nimic in sua, poate nu stii cine e LM si ce au in portofoliu. Da, daca nu ai lucrat niciodata macar la un proiect cu ei nu ai cum sti cum gandesc. Dar na… tu marele contribuabil si personalitate locala (pe scara blocului) stii tu, ca ai un var care are un cumnat care stie un tip, asa-i? Sincer acuma, da un mail la jackarrow@protonmail.me cu o adresa si iti trimit pe curier telefonul. Cu promisiunea sa nu incerci sa intri pe wap cu el si nici sa il vinzi sa iei xiaomi model 2019 sau aifon 6
Postat 20 Noiembrie 2024, 21:14 de poiu
kp, asta e o stire care ti-a facut praf ziua
Citeste comentariul de mai jos pt ionelou. E valabil si pt tine. Acum puteti sa va zvarcoliti, sa va loviti de pamant, sa va zbateti cat vreti, ca si cu NOKIAN. Investitia si locurile de munca sunt pe drum, spre Oradea. :))
Postat 20 Noiembrie 2024, 19:40 de Riviera
ionelu
Lasa garagara cu "the green deal"> Americanii astia produc la cele mai performante standarde de mediu, in comparatie cu chinezii care produc fara sa le pese de mediu si care vor sa construiasca o astfel de fabrica in ungaria. S-a umflat ranza-n tine ca merg mai bine lucrurile aici decat in puszta. Ai sarit ca ars, vazand concurenta si calitatea mai buna a produselor de aici.
Postat 20 Noiembrie 2024, 19:28 de Riviera
Cea mai mare din lume ...
... pentru producerea de electrolit negativ. N-ar fi rău, pentru cultura generală a birtinezilor, să ia la căutat subiectul și să se informeze care sunt efectele posibile ale deversării accidentale ale unui asemenea produs, asupra mediului ambiant și sănătății oamenilor. Poate că astfel orice birtinez o să priceapă de ce americanii sunt obligați, la ei acasă, să închidă producția ... cu toate că marea companie a garantat securitatea tuturor proceselor de fabricație.
Postat 20 Noiembrie 2024, 19:25 de KP
KP
Sa dai raportul la Putin că o sa fabrice ăștia F-35 la Orade :::::)))))
Postat 20 Noiembrie 2024, 19:09 de Sandu2100
mai lasati-o balta cu "nu respiri CO2 (mortule) deci esti ETIC". Etic si moral nu e la dictarea politicii suicidale verzi. Am ajuns sa platim taxe de carbon cum plateau catolicii indulgente sa ierte pacatele.
Rad chinezii de noi cum ne distrugem economia cu marsul spre fantezia verde, si in 30 de ani poate ne iau locul ca si garantor al noii ordini mondiale comuniste. Intre timp, stanga americana promite ucraniei vorbe frumoase si nerealiste, parlamentul voteaza stanga si dreapta la un loc ajutor de 90 miliarde, si 2 ani mai tarziu afla lumea ca nu le-a transferat 10% din ce au promis. Le dau arme democratii minimul cat sa nu cedeze, dar nu indeajuns ca sa castige. Apoi se plang ca nici armata americana nu are destula munitie pe stoc, dar in loc sa produca munitie, rachete, furnizorii astia precum Lockheed Martin sub administratie de stanga ajung sa devina fabrica de baterii! Imediat vedem ca noul model de tanc e Euro6, si are senzor de AdBlue si filtru de particule, montate in locul unde erau munitiile, si poarta doar 2-3 proiectile, si nu porneste motorul daca polueaza prea tare, ca sa salveze planeta in timp ce rusii ne calca europa in picioare...
Postat 20 Noiembrie 2024, 18:51 de unu
si care e substanta produsa?
Care este, totuși, substanța și ce amprentă ecologică are? Dacă este bazată pe NaOH (sodă caustică), poate ne spune și nouă directorul Sinteza și/sau Statul Român cum plănuiește să elimine clorul sub formă de gaz și substanțele saline rezultate în urma procesului de producție. Suntem doar curiosi de poluare si ce firma falimentare raspunde de posibila poluare.
Postat 20 Noiembrie 2024, 18:29 de ionelul
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON