URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 19 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 August 2024, 14:39

Investiție de 224 milioane lei în infrastructura de apă din Bihor. CAO va reabilita o uzină de apă din Oradea și va extinde rețelele până la Tășad

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Compania de Apă Oradea investește 224 milioane lei în dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată din Bihor, sumă din care mai mult de jumătate provine din fonduri europene nerambursabile. Printre investiții se numără reabilitarea Uzinei de Apă nr. 5 din Oradea, extinderea rețelelor de apă și de canalizare în Oradea, dar și în sate din jurul municipiului.

Investiții la Uzina 5

Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare și a fost fazat, adică a primit acordul autorităților europene pentru a se desfășura și după anul 2020, când s-a închis această axă de finanțare.

„Valoarea totală este de 224 milioane lei, din care contribuția din fonduri europene este de 125 milioane lei, de la bugetul de stat de 29 milioane lei, din bugetele locale 4 milioane lei și contribuția Companiei de Apă 14 milioane lei”, a declarat managerul de proiect, Dan Betea, miercuri, într-o conferință de presă.

Scopul investiției este de a crește gradul de conectare a populației la rețeaua de apă potabilă și de canalizare.

Aproape 40 milioane lei vor merge pe lucrările de reabilitare a Uzinei nr. 5 Oradea, situată în zona cartierului Tineretului și închisă acum. La finalul lucrărilor, ea va avea stație nouă de pre-oxidare cu clor gazos și vor fi reabilitate toate instalațiile, iar laboratorul de analiza calității apei va fi dotat cu aparate performante.

Modernizarea acestei uzine va permite CAO să oprească Uzina 4, principalul furnizor de apă al oraşului, pentru lucrări de întreţinere.

CAO duce apă pe... Marte

Tot pe bani europeni, se va construi o aducțiune de apă de la Oradea la Tășad, lungă de 43,50 km, grație căreia se va extinde rețeaua de alimentare atât din municipiu, cât și din sate adiacente Oradiei, precum Copăcel, Surduc, Tășad (circa 22 km, la care se adaugă aproape 5 km de rețele reabilitate).

Proiectul mai vizează construirea a 7 stații de pompare apă potabilă, 3 stații de clorinare, 5 rezervoare de apă, 32,66 km de rețele noi de canalizare și 23 de stații de pompare apă uzată.

Printre străzile din Oradea pe care CAO își va extinde serviciile se numără Afinelor, Alunelor, Emil Isac, Gheorghe Doja, Ioan Pop Reteganul, Vasile Lucaciu, Calea Lactee, Corneliu Baba, Marte, Jupiter sau Ovidiu Cotrus.

Majoritatea lucrărilor vor trebui finalizate în acest an sau la începutul anului viitor.

Pentru managementul proiectului, CAO a contractat firma de consultanță Romair Consulting, cu care a mai lucrat în trecut, la proiectul Aparegio, prin care compania și-a extins serviciile în afara Oradiei.

Președintele Romair, Gheorghe Boeru, a declarat, în aceeași conferință de presă de miercuri, că, dacă în trecut se rezuma să aloce bani pentru extinderea de rețele, acum finanțatorul european pune accent pe calitatea serviciilor de apă, motiv pentru care și CAO face aceste îmbunătățiri.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4657 RON
  • 1 EUR = 4.9746 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON