URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Iulie 2024, 08:01

Invazia gândacilor: Valuri de insecte invadează apartamentele orădenilor. De ce anume și ce e de făcut? (FOTO)

Invazia gândacilor: Valuri de insecte invadează apartamentele orădenilor. De ce anume și ce e de făcut? (FOTO) „LUAȚI MĂSURI!”. Orădeni din mai multe zone ale orașului au reclamat prin aplicația Oradea City Report infestarea cu insecte din beciuri și canalizări. „Toate străzile sunt pline de gândaci de toate dimensiunile și în fiecare zi sunt tot mai mulți. Trebuie luate măsuri”, a cerut un locuitor din zona Iuliu Maniu. Primăria va organiza săptămâna viitoare două etape consecutive de dezinsecție și deratizare în toate cartierele, poate cu mai mult succes decât cele precedente
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Gândacii au năpădit orașul, începând din buricul târgului! Zsolt, care deține un apartament într-o curte comună din vecinătatea Pieței Unirii, este dezgustat. 

„Se urcă pe pereții clădirilor. Dacă mergi seara pe străzile Iuliu Maniu sau pe Episcop Mihai Pavel, sunt așa de mulți pe trotuar că îi calci. Astăzi stropesc împotriva lor și în două săptămâni apar la loc. Nu mai știu ce să fac!”, spune bărbatul. Și situații ca acestea sunt în multe alte zone...

Covor de gândaci

Oradea atrage insectele ca flacăra unui felinar. În ultimii ani au fost valuri de țânțari, muște, tigri de platan, ploșnițe, căpușe... Anul acesta e rândul gândacilor de toate felurile: maro, negri și chiar înaripați. Oamenii sunt disperați. 

„Solicit dezinsecție împotriva gândacilor în toată zona centrului istoric. În fiecare dimineață găsim gândaci vii și morți”, a reclamat un cetățean prin intermediul aplicației Oradea City Report. La fel s-a plâns și altul, din strada Sintezei: „Pe căldura aceasta aerul condiționat este deranjant peste noapte, iar dacă ții geamul deschis gândaci zburători intră în casă pe lângă plasa anti-insecte”.

Orădenii nu mai au soluții. „Înainte dădeam cu un spray din magazin și dispăreau. Acum, și dacă plătești firmă să stropească, în 2 - 3 săptămâni apar la loc”, declară Zsolt, care locuiește pe strada Iuliu Maniu.

La fel se întâmplă și în Nufărul, Rogerius sau Ioșia. „Gândaci mari, negri, ca de canal, apar periodic. Pe unii i-am văzut ieșind și din chiuvetă”, spune Ioan, proprietarul unui apartament din strada Salcâmilor.

Reacția este de oripilare. „Ne-am trezit cu un covor de gândaci pe casa scărilor și în beciul blocului”, spune, scârbit, un locuitor din strada Meșteșugarilor.

Dezinsecții cu revenire 

Asociațiile de proprietari invadate de gândaci fac dezinsecții în mod curent. „Anul acesta am stropit mai des ca niciodată. După ce am făcut dezinsecție în aprilie, în iunie a trebuit să facem din nou”, spune Cristian Ile (foto), administratorul a 20 de asociații de proprietari din Oradea.

Invazia nu ține de cartier. „La asociațiile din zona străzilor Aluminei, Dacia și Meșteșugarilor am reluat dezinsecția acum două săptămâni, iar la cele din zona centrală și din Nufărul am fost nevoiți să stropim din nou săptămâna trecută”, spune Ile.

Chiar și așa, rezultatele sunt temporare. „Pentru un plus de eficiență, facem dezinsecții repetate și apelăm la firme diferite. Problema e că de fiecare dată felul gândacilor se schimbă. Dacă anul trecut a invadat o specie, anul acesta este alta”, zice Marius Mladin, directorul societății Imonova, care administrează 13 asociații de proprietari.

Până în ultimul cotlon... 

BIHOREANUL a aflat că orădenii se confruntă nu cu una, ci cu trei specii diferite de gândaci. Cea mai comună și ușor de stârpit e cea a gândacilor de bucătărie.

„Avem mai mult de lucru ca oricând. Facem dezinsecție pe toate spațiile comune, din pod până în beci, iar la cerere și în locuințe”, spune administratorul firmei Pro Deratizare, Manuel Seleș (foto).

Stârpirea cu substanțe împotriva gândacilor de bucătărie este îngreunată de faptul că multe apartamente din blocuri, ai căror proprietari sunt plecați în străinătate, sunt ținute goale. Insectele refugiate aici supraviețuiesc, se înmulțesc și invadează apoi spațiile învecinate. „Dacă nu se acționează concomitent, peste tot, gândacii vor reveni”, zice Seleș.

Căldura le dă aripi!

Ca și cum nu era de ajuns, canicula prelungită a făcut ca în vara aceasta să apară, pe lângă gândacii galbeni de bucătărie, și cei negri, de canalizare. „Vara, pe căldură, când canalizările orașului se usucă ori sunt afectate de lucrări la rețele, gândacii se mută în beciuri, de unde urcă în apartamente. Obișnuiți să trăiască în apă, ei pot pătrunde în apartamente inclusiv prin sifonul de baie, prin vană sau chiar prin vasul WC”, spune administratorul firmei Deranex, Alexandru Șerfezi. Sezonul cald, tot mai canicular și lung, a prelungit perioada de înmulțire a gândacilor, făcând ca aceștia să apară în valuri. 

În plus, pe lângă insectele târâtoare, au apărut și altele, zburătoare. „Suntem solicitați în toate zonele orașului pentru stârpirea unor gândaci cu aripi, nou apăruți”, spune Șerfezi.

Veniți de pe câmpurile din jurul orașului, gândacii de cultură se mută în oraș în perioadele caniculare, în căutare de răcoare. „Sunt destul de neplăcuți și greu de stârpit, pentru că nu se târăsc, deci sunt mai puțin atinși de insecticid, așa că trebuie stropiți în zbor, ceea ce este destul de greu”, explică specialistul.

Singura veste bună e că gândacii de câmp trăiesc puțin. „Această specie trăiește doar 2-3 zile. De-asta îi și găsesc oamenii căzuți în case sau pe străzi. Problema este, însă, că atâta vreme cât se menține canicula, vor tot veni alții”, apreciază Șerfezi.

Vine dezinsecția! 

Confruntată cu înmulțirea plângerilor, Primăria va face săptămâna viitoare încă două etape de dezinsecție. „În funcție de condițiile meteo, în intervalul 22 - 31 iulie va avea loc cea de-a șaptea și a opta etapă de stropiri împotriva insectelor de disconfort din spațiile publice”, anunță directorul tehnic al Primăriei Oradea, Sebastian Marchiș (foto).

La comanda municipalității, firma Coral Impex a făcut, începând din aprilie, câte două dezinsecții în fiecare lună și va mai face încă atâtea, lunar, până în septembrie, inclusiv.

Potrivit specialiștilor, substanțele folosite pentru stârpirea insectelor de disconfort sunt menite să stârpească de la muște și țânțari până la căpușe și gândaci de toate felurile. „Pentru ca acțiunile să aibă o eficiență, ideal ar fi ca în același interval să facă dezinsecții atât asociațiile pe spațiile comune, cât și orădenii în apartamente”, recomandă Marchiș.

Pentru ca orașul să scape de gândaci, va trebui ca dezinsecțiile să se desfășoare simultan. Altfel, după câteva săptămâni, insectele își vor face apariția din nou. Din câmp, din canalizare, din beciuri, de peste tot...


DEZINSECȚII
1,1
milioane lei va plăti Primăria Oradea anul acesta pentru stârpirea insectelor de disconfort


„Cât timp va fi caniculă, vom avea în continuare invazia de gândaci cu aripi, pentru că vor veni atrași de răcoarea din beciuri, de pe malurile apelor și din locuințe. Dacă temperaturile vor scădea sub 30 grade Celsius, în 2-3 zile gândacii zburători vor dispărea”

Alexandru Șerfezi, administrator firmă dezinsecție


VALURI DE INSECTE
Dezinsecție, dar cu măsură

Vara lungă și caniculară, care a extins perioada de reproducere a insectelor, a făcut ca anul acesta mai multe orașe din România să se confrunte cu valuri de muște, țânțari și gândaci, invazii ale insectelor fiind reclamate la Cluj, Timișoara, Iași, București.

Specialiștii spun că singura soluție este dezinsecția, dar numărul acestor operațiuni nu trebuie exagerat. „Nu poți veni des cu tratamente insecticide pentru că afectezi și fauna utilă, adică insectele benefice. Se poate dezvolta și procesul de rezistență, pe principiul antibioticului și al otrăvirii: dacă iei o otravă în cantități mici și repetate, ea nu își mai face efectul”, a declarat biologul Aurel Pintilescu pentru Pro TV.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
jegosi domne
unde e cacatt e si muste,unde e daci liberi care frig pulpili de pui la tigaie si lasa tigaia cu ulei in ea "ca mai frigem odata",normal ca gandacii vin la ospatz.bucurati-va ca nu e holera inca in oras.
Postat 18 Iulie 2024, 18:41 de florea
local
Coral impex Din toata povestea ceea ce merita retinut e ca firma Coral impex va face dezinsectie in oradea, as always. O firma de prin sud, in trecere prin orasul luminii. Nimeni nu e profet in tara lui... Postat 17 Iulie 2024, 10:00 de excalibur Nu-i din sud , e de casa
Postat 18 Iulie 2024, 13:09 de DaNu
Piranda
Suntem oraș curat, dar dacă nu-ți faci curățenie in casă, ajungem murdar.
Postat 17 Iulie 2024, 11:01 de Sandu2100
Cum se poate?
Valuri de gindaci? Dar dupa atitea trieri ni s-au spus in campania electorala ca sintem orasul cela mai curat din LUME. Nu s-ar putea sa fie vestea cu gindacii o minciuna ça la Oradea TOTUL ESTE FORMIDABIL! (Ironie si sarcasm).
Postat 17 Iulie 2024, 10:13 de Piranda
Coral impex
Din toata povestea ceea ce merita retinut e ca firma Coral impex va face dezinsectie in oradea, as always. O firma de prin sud, in trecere prin orasul luminii. Nimeni nu e profet in tara lui...
Postat 17 Iulie 2024, 10:00 de excalibur
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON