URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 07 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 27 ianuarie 2025, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie foarte importantă cu privire la infracțiunea de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul sub influența stupefiantelor. Decizia a fost motivată și publicată în Monitorul Oficial, pe 28 ianuarie.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Iunie 2021, 14:05

Învăţăm să colectăm! AVE Bihor le explică bihorenilor cum să reducă la jumătate costul facturii de salubritate (FOTO)

Învăţăm să colectăm! AVE Bihor le explică bihorenilor cum să reducă la jumătate costul facturii de salubritate (FOTO) SALONTA COLECTEAZĂ SEPARAT. Toţi elevii din Salonta au învăţat cum se aruncă deşeurile corect şi au acum în clase coşuri diferite pentru fiecare fracţie, primite de la AVE Bihor. Tot compania de salubritate a oferit mini-pubele şi saci cu pământ obţinut din biodeşeuri salontanilor care locuiesc la bloc
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Responsabilă cu colectarea deşeurilor pentru mai bine de 250.000 de bihoreni, compania de salubritate AVE Bihor îşi ia în serios şi rolul de educator. În cadrul unei ample campanii de conştientizare a importanţei colectării separate a deşeurilor, reprezentanţii firmei îi învaţă pe cei mici şi pe cei mari cum trebuie să arunce resturile.

Pentru a demonstra avantajele sortării deşeurilor, angajaţii AVE Bihor au făcut şi un experiment inedit într-o şcoală din Bihor, selectând corect deşeurile deja aruncate. Concluzia: când au fost puse în pubela potrivită, factura de salubritate s-a înjumătăţit. Lecţie pe care au învăţat-o deja şi locatarii unor blocuri din Beiuş...

Ecologia se învaţă!

În cadrul campaniei demarate de AVE Bihor, toate clasele din Salonta au fost dotate de compania de salubritate cu recipiente pentru colectarea separată a deşeurilor. În plus, elevii şi profesorii au participat la lecţii concrete de ecologie.

Tot în Salonta, în faţa punctelor de colectare din cartierele de blocuri, s-au instalat elevi voluntari care le-au explicat cetăţenilor cum anume trebuie să arunce deşeurile. De asemenea, salontanii au primit mini-pubele pentru colectarea separată a biodeşeurilor, dar şi saci cu pământ de flori, obţinut din aceste resturi, aflând astfel că gestul lor de a arunca separat deşeurile chiar are o utilitate!

AVE Bihor

Costuri la jumătate

Pentru a înţelege cetățenii rolul pragmatic al colectării separate, reprezentanţii AVE Bihor au făcut un experiment inedit. Într-o şcoală în care au observat că deşeurile au fost aruncate laolaltă, indiferent de fracţia din care făceau parte, au golit pubelele şi au sortat resturile în cinci fracţii, aşa cum toţi locuitorii ar trebui să le arunce.

Profesorii şi elevii care au urmărit experimentul au constatat cum cantitatea de deşeuri reziduale, ce reprezintă cea mai mare pondere în costul de salubritate, s-a redus cu 50%. Implicit, şi preţul facturii lunare pentru gestionarea deşeurilor a scăzut, de la 1.000 lei la 500 lei. Simplul gest de a sorta corect deşeurile face, deci, toţi banii!

Exemplul din Beiuş

Şi locatarii din Asociaţia de proprietari Aurel Vlaicu din Beiuş au înţeles că sortarea deşeurilor este mai rentabilă. Aproape 700 de beiuşeni locuiesc în cele 440 de apartamente şi toţi dovedesc responsabilitate în gestionarea deşeurilor.

Punctele de colectare a deşeurilor sunt împrejmuite, iar regulile colectării sunt afişate clar şi accesibil. În plus, oamenii au putut afla aceleaşi informaţii și din pliantele distribuite de angajaţii companiei de salubritate şi din discuţiile purtate cu aceştia, în ultimele luni.

Pentru că respectă colectarea separată, locatarii din această asociație au cele mai mici facturi, prin comparaţie cu alţi clienţi ai AVE Bihor care locuiesc la bloc. Semn clar că, dacă sunt dispuşi să asculte şi apoi să respecte regulile, bihorenii au de câştigat.

Ţarc gunoaie Beiuş


CE ŞI UNDE ARUNCĂM

Colectarea separată: cum se face?

În sacii galbeni se aruncă deşeurile din plastic şi metal: recipiente de plastic pentru băuturi sau alimente, pungi şi folii curate, dopuri de plastic, spray-uri, ambalaje metalice sau tetrapak, agrafe deteriorate, doze de aluminiu, farfurii și pahare de unică folosință, pahare de iaurt, capace de metal de la borcane, mape de plastic, blistere sau folii de medicamente (goale).

În sacii albaştri se aruncă deşeurile din hârtie şi carton: cutii de carton, cutii de cosmetice, pungi de hârtie, ziare, maculatură, cărți de vizită, reviste, cărți, plicuri.

În pubelele verzi se aruncă deşeurile din sticlă: ambalaje de diferite culori, provenite de la băuturi sau produse alimentare.

În pubelele maro se aruncă biodeşeurile: resturi de pâine și cereale, zaț de cafea, resturi de ceai, coji de ouă, coji de nucă, cenușă de la sobe (când se arde numai lemn), rumeguș, fân și paie, resturi vegetale din curte (frunze, crengi și nuiele mărunțite, flori), resturi de carne și pește, gătite sau proaspete, resturi de produse lactate, ouă, ziare, hârtie, carton umede și murdare (mărunțite), şerveţele şi batiste de hârtie folosite.

În pubelele negre se aruncă deşeurile reziduale: scutece, tampoane, cenușă de la sobe (dacă se ard și cărbuni), resturi vegetale din curte tratate cu pesticide, lemn tratat sau vopsit, conținutul sacului de la aspirator, mucuri de țigări, veselă din porțelan spartă, geamuri sparte, păr și blană, excremente ale animalelor de companie.

AVE Bihor

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
excalibur
Sunt ceva patroni de firme de transport, mari smecheri ca tine care inca mai sunt platiti in D.M. Aceste gunoaie aduc gunoaie
Postat 29 Iunie 2021, 21:16 de Sandu2100
cinci fracţii
In Beius si Salonta.Urmeaza Oradea. Intre timp importam in draci tir-uri cu gunoaie de prin toata europa...
Postat 29 Iunie 2021, 14:35 de excalibur
count display
Delgaz Grid
  • Sistare alimentare gaze naturale in localitatea Marghita, judetul Bihor
    Delgaz Grid a fost nevoita sa sisteze alimentarea cu gaze naturale pentru consumatorii din localitatea Marghita, pe strazile: Ariesului, Primaverii, Rozelor, Dunarii, Oituz, Magurei, Campului, Danko Pista, Horvath Janos, in data de 7 februarie incepand cu ora 10:00, ca urmare a unui incident survenit la reteaua de distributie gaze naturale. Echipele companiei lucreaza in vederea remedierii situatiei, reluarea treptata a alimentarii cu gaze naturale fiind estimata a se realiza pe parcursul zilei de 7 februarie, incepand cu ora 13:00, in functie de prezenta la domiciliu a  consumatorilor afectati, masura fiind necesara pentru efectuarea operatiunilor in conditii de siguranta. Reamintim consumatorilor nostri principalele masuri de siguranta ce trebuie luate în cazul în care simt miros de gaz în interiorul imobilelor: sa stinga toate focurile; sa deschida imediat toate usile si ferestrele; sa nu manevreze aparate electronice; sa nu aprinda lumina; sa nu verifice cu flacara instalatile cu gaze naturale; sa paraseasca încaperea si sa sune imediat la dispeceratul de urgenta Delgaz Grid, tel. 0265.200.928 (numar taxabil cu tarif local din reteaua Telekom si cu tariful operatorului pentru toate celelalte retele de telefonie) si 0800.800.928 (numar gratuit, apelabil din principalele retele de telefonie fixa si mobila).  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8032 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON