URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Iunie 2023, 14:43

Învățăm împreună! RER Vest explică ce sunt biodeșeurile și cum se aruncă ele în pubela maro

Învățăm împreună! RER Vest explică ce sunt biodeșeurile și cum se aruncă ele în pubela maro RESTURI DEGRADABILE. Înainte de a arunca ceva în pubela maro, orădenii trebuie să se întrebe: acest deșeu, lăsat în natură, s-ar dezintegra singur? Dacă răspunsul este nu, în mod cert locul lui este altundeva
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deşeurile biodegradabile au cea mai mare pondere în cantitatea totală de resturi generate într-o locuinţă. Ele reprezintă şi materia primă pentru producţia de compost, astfel că, dacă sunt aruncate corect, pot fi refolosite. Pentru a evita contaminarea acestei fracţii importante, RER Vest goleşte doar pubelele care conţin exclusiv resturi vegetale. 

Fără excremente

Respectând regulile colectării separate şi regulamentul de salubrizare al Oradiei, echipele care verifică pubelele maro lasă autocolante care marchează neconformitatea deşeurilor, acolo unde este cazul, astfel încât oamenii să ştie de ce deşeurile au rămas pe loc. Localnicii primesc şi regulile de colectare.

"Pentru că mulţi dintre cei care au rămas cu pubelele neridicate au diferite nelămuriri, facem lumină în cele mai frecvente situaţii. De exemplu, excrementele animalelor de companie nu sunt deşeuri biodegradabile. Fracţia biodegradabilă este transformată de Eco Bihor în compost, adică în pământ de flori. Dacă excrementele animalelor de companie ajung în materia primă pentru compost, există riscul de a contamina viitorul îngrăşământ cu virusuri şi bacterii provenite din materii fecale. Având în vedere că nu există nicio modalitate prin care operatorul se poate asigura că acest tip de deşeuri provine de la animale sănătoase şi vaccinate, excrementele de animale nu pot fi aruncate în pubela maro", a declarat Laura Dărăban-Breb, purtătoarea de cuvânt a RER Vest.

Nu folosiţi saci din plastic!

Alte deşeuri care nu se aruncă în pubela maro sunt resturile de carne, mezeluri, produse lactate şi ouă întregi. Acestea au nevoie de temperaturi înalte pentru a se degrada, iar în acest timp emană mirosuri care atrag şoareci şi şobolani.

O greşeală frecventă este aruncarea resturilor biodegradabile în saci din plastic. "Resturile bio se pot strânge în pungi de hârtie sau carton sau în saci biodegradabili. Dacă sunt aruncate într-un sac de plastic, acesta se goleşte în pubela maro, ca apoi sacul murdar să ajungă la deşeuri reziduale", a mai spus reprezentanta RER Vest.

Nici deşeurile reciclabile nu se aruncă în pubela maro. Plasticul, metalul, hârtia şi cartonul curate se pun în sacii pentru deşeuri reciclabile, iar dacă au urme de carne, lapte, ouă sau alt tip de mâncare, în pubela neagră, destinată deşeurilor menajere reziduale.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Vă spun eu că deja ne trebuie manual de instrucțiuni când aruncăm ceva
Lecția de astăzi: revenirea la anii '90. Când puneam pe fundul găleții ziar. Întreb și eu, câte coșuri de gunoi ar trebui să am în casă? Unde atâta loc? Da în curte mai îmi dau vreo 2-3 tomberoane? Acuma am Galben - albastru - verde - maro - negru. Mai începe azi-mâine programul să mergem cu flacoanele la magazin. Penibil. Nu cred că există altă țară unde se mai practică asta! Importăm toate boarfele că îi plin Ociko de toate rahaturile care le vând cu 2-3-5 lei, da la populația plătitoare să aruncăm oul întreg într-o parte, și coaja de ou în altă parte. Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns...
Postat 11 Iunie 2023, 07:12 de Vio_427
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON