Deşeurile biodegradabile au cea mai mare pondere în cantitatea totală de resturi generate într-o locuinţă. Ele reprezintă şi materia primă pentru producţia de compost, astfel că, dacă sunt aruncate corect, pot fi refolosite. Pentru a evita contaminarea acestei fracţii importante, RER Vest goleşte doar pubelele care conţin exclusiv resturi vegetale.
Fără excremente
Respectând regulile colectării separate şi regulamentul de salubrizare al Oradiei, echipele care verifică pubelele maro lasă autocolante care marchează neconformitatea deşeurilor, acolo unde este cazul, astfel încât oamenii să ştie de ce deşeurile au rămas pe loc. Localnicii primesc şi regulile de colectare.
"Pentru că mulţi dintre cei care au rămas cu pubelele neridicate au diferite nelămuriri, facem lumină în cele mai frecvente situaţii. De exemplu, excrementele animalelor de companie nu sunt deşeuri biodegradabile. Fracţia biodegradabilă este transformată de Eco Bihor în compost, adică în pământ de flori. Dacă excrementele animalelor de companie ajung în materia primă pentru compost, există riscul de a contamina viitorul îngrăşământ cu virusuri şi bacterii provenite din materii fecale. Având în vedere că nu există nicio modalitate prin care operatorul se poate asigura că acest tip de deşeuri provine de la animale sănătoase şi vaccinate, excrementele de animale nu pot fi aruncate în pubela maro", a declarat Laura Dărăban-Breb, purtătoarea de cuvânt a RER Vest.
Nu folosiţi saci din plastic!
Alte deşeuri care nu se aruncă în pubela maro sunt resturile de carne, mezeluri, produse lactate şi ouă întregi. Acestea au nevoie de temperaturi înalte pentru a se degrada, iar în acest timp emană mirosuri care atrag şoareci şi şobolani.
O greşeală frecventă este aruncarea resturilor biodegradabile în saci din plastic. "Resturile bio se pot strânge în pungi de hârtie sau carton sau în saci biodegradabili. Dacă sunt aruncate într-un sac de plastic, acesta se goleşte în pubela maro, ca apoi sacul murdar să ajungă la deşeuri reziduale", a mai spus reprezentanta RER Vest.
Nici deşeurile reciclabile nu se aruncă în pubela maro. Plasticul, metalul, hârtia şi cartonul curate se pun în sacii pentru deşeuri reciclabile, iar dacă au urme de carne, lapte, ouă sau alt tip de mâncare, în pubela neagră, destinată deşeurilor menajere reziduale.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.