URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Octombrie 2024, 08:01

„Invadați” de pisici: Pentru că stăpânii refuză să le sterilizeze, străzile din Oradea se umplu de feline abandonate

„Invadați” de pisici: Pentru că stăpânii refuză să le sterilizeze, străzile din Oradea se umplu de feline abandonate ZIUA ȘI PISICA. Orădeni care locuiesc la case povestesc că zilnic găsesc prin curți pisici care nu sunt nici ale lor, nici ale vecinilor. „Într-o zi, m-am trezit în curte cu 5 pisici fără stăpân, în contextul în care pe strada noastră nimeni nu are pisică”, zice o orădeancă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Multe străzi din Oradea par că au devenit locul de joacă al pisicilor. Jucăuşe şi "lipicioase", indiferente sau introvertite, pisicile au luat locul câinilor vagabonzi care trăiau pe vremuri pe străzile oraşului, iar la schimb oferă "servicii" gratuite de eliminare a rozătoarelor. 

"În curtea mea, apar săptămânal pisici noi, care nu sunt ale vecinilor, nu au stăpân, ci au fost abandonate pe străzi. Sunt tot mai multe", zice o orădeancă. Reţelele de socializare sunt doldora şi ele de pisici oferite spre adopţie, semn că, în continuare, prea puţine feline sunt sterilizate de stăpânii lor şi fac pui care apoi sunt abandonaţi pe străzi, în voia sorţii.

Una după alta

Raluca locuieşte într-o casă de lângă Palatul Baroc şi zilnic găseşte în curtea ei sau în garaj câte o pisică, deşi nu deţine un astfel de animal. "Sunt iubitoare de animale, am un câine, nu şi pisici. În schimb, mi-e curtea plină de ele, mereu apare una nouă. Vin de pe stradă, unde au fost abandonate", povesteşte femeia. 

De milă, le hrăneşte, le duce şi la veterinar pe cele pe care le poate prinde, plăteşte pentru sterilizarea lor şi le caută şi stăpân. "Sunt de toate culorile şi de toate vârstele. Am găsit în curte şi puiuţi de câteva zile, pe care i-am hrănit cu biberonul, şi pisici mari. Mi-e milă de ele, locul lor nu e pe stradă", mai spune Raluca. 

Orădeanca recunoaşte că pisicile fără stăpân îi fac frecvent mizerie în curte, problemă cu care se confruntă şi vecinii ei. Cel mai tare o deranjează, însă, pericolul în care sunt aceste feline, care riscă să se îmbolnăvească şi apoi să transmită boli şi animalelor cu stăpân ori să moară lovite de maşini. O soartă pe care niciun animal nu ar trebui să o aibă...

Greu cu adopţiile

Reţelele de socializare abundă în anunţuri despre pisici găsite pe străzile din Oradea, fie în jurul blocurilor, fie pe străzile cu case. Pitite pe sub maşini sau învăţate pe lângă tomberoanele de gunoi, ele duc o viaţă sălbatică, unele fiind şi foarte greu de prins. Pe măsură ce se apropie iarna, riscă şi să sufere de frig.

"Am observat că apar pisici adesea în zonele rezidenţiale noi, unde s-au construit blocuri sau case. Dacă locatarii n-au pisici, se găsesc unii să le ducă", zice Adrian Sabău, voluntar la Prietenii pisicilor, singurul adăpost pentru pisici din Oradea, depăşit deja de situaţia de pe străzi... Asociaţia găzduieşte 60 de feline, capacitatea maximă a adăpostului, multe dintre ele imposibil de dat spre adopţie, pentru că nu sunt sociabile sau au boli grave. 

"Lumea caută pisici utilitare, or noi oferim spre adopţie animale de companie. Prin contract, trebuie să le asigure hrană, apă şi un loc unde să se adăpostească, ideal ar fi să fie ţinute în interior. Noi investim bani în pisicile pe care le îngrijim, prin tratamente şi sterilizări, n-am vrea să fie omorâte de câini", zice voluntarul. Când aud de aceste condiţii, mulţi bihoreni renunţă la adopţie, aşa că nu e de mirare că adăpostul e mai mereu plin. 

Lupta cu miturile

Problema pisicilor fără stăpân este întreţinută şi de unii veterinari, care încă le spun clienţilor că o felină trebuie să facă un rând de pui, ceea ce este fals. "Este un mit pe care, din păcate, îl întreţin unii colegi. Şi pisicile care au fătat se îmbolnăvesc de cancer mamar. Ca să încurajăm oamenii să le sterilizeze, în cabinetul nostru nu mai tratăm pisici nesterilizate", zice medicul veterinar Diana Ţicarat. 

Specialista confirmă că pe străzile din Oradea sunt multe pisici abandonate, supuse hazardului. "Noi ne-am trezit cu pui abandonaţi chiar în faţa uşii cabinetului. Din păcate, în Oradea foarte multe pisici sunt abandonate constant", spune Ţicarat. Specialista şi colegii ei le caută tuturor stăpâni, ca să aibă şansa unei vieţi demne, iar, dacă nu găsesc, le duc acasă.

Campanie de sterilizare 

Ca să asigure o viaţă bună pentru cât mai multe feline, asociaţia Prietenii Pisicilor finanţează an de an, cu bani de la sponsori, campanii de sterilizare dedicate felinelor de pe străzi, una demarată chiar săptămâna trecută. "Ca să putem steriliza cât mai multe pisici, am introdus o co-plată de 83 lei pentru mascul şi 99 lei pentru femelă", explică veterinara Daiana Năşcan (foto), care derulează campania împreună cu ONG-ul şi cabinetul Premiere Vet. 

Până acum, în ultimii doi ani, prin aceste campanii, au fost sterilizate peste 900 de pisici, iar toamna aceasta iniţiatorii speră să mai "bifeze" câteva sute. Oricât de simpatice ar fi şi oricât de mulţi şoareci sau şobolani ar anihila pisicile nimănui de pe străzile Oradiei, ar fi bine, totuşi, să nu fie chiar "de capul lor"... 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
kaka p
Nu pot sa nu observ ca te pricepi si la animale, in cazul de fatza, pisici. Sigur, te "pricepi" la fel ca la politica, incerc sa citez din memorie: in anul 2024 este pt prima data cand PSD are sanse reale la Primaria Oradea. Ce m-am mai ras... 8% parca? Sa revenim: inteleg din text ca este doar un singur adapost pt pisici si tu zici ca pisicile sunt abandonate de "niste" adapostiri insuficient controlate. Ar trebui sa poti mai mult, ce naiba, foloseste-ti neuronul. In articol aia de la Prietenii pisicilor spun ca nu dau pisici decat cu contract, cu clauze gen, asigurat mancare, caldura, tratament...etc. Vor sa le dea doar la bloc, fara acces afara, sa nu le manance cainii. Tinand cont de lucrurile astea, in care realitate acuzi voluntarii de la adapost ca abandoneaza pe strazi pisici? Recomand pauza lunara obligatorie pe la spitalul de psihiatrie. Se pare ca daca treci doar odata la 3 luni, nu este suficient. Medicamente!!!
Postat 11 Octombrie 2024, 19:50 de Kid
Intrebare..
Sterilizarea birtinezilor mutati la oras cind incepe?
Postat 11 Octombrie 2024, 10:02 de grigore
Trebuie stranse, sterilizate...
Si duse la Bucuresti in sectorul 1, le-a lasat Clotilde mancare pe 20 ani: soareci si sobolani. Votati USr prietenii rozatoarelor.
Postat 10 Octombrie 2024, 12:10 de User anonimizat
pet or no pet
Sunt o gramada care pun mancare pentru pisici pe langa blocuri, ca vezi doamne nu mai pot de mila lor. Bineinteles, pisicile se inmultesc, sobolanii la fel (ca daca au mancare, pisicile nu mai cauta sa-i prinda). Mustele si gandacii se plimba cuminti pe langa vasele de mancare, asteptand urmatoarea portie. Dintre "milostivii" astia unul n-ar lua acasa la el o pisica sa aiba grija de ea cum se cuvine, ca doar nu e dispus sa si curete dupa ea.
Postat 10 Octombrie 2024, 12:03 de unul
Fiți serioși și puneți-vă în situația organizațiilor care sterilizează pisici de niște ani încoace.
Invazia de acum a pisicilor s-a produs de la o zi la alta. Eu am indentificat parțial o mașină, pe videocamere acasă, o carosată mică de tipul unei mai vechi Citroen, care a oprit la colțul străzii și a lăsat o cutie de carton din care, după câteva minute de la plecarea mașinii, au ieșit un lung șir de mâțe foarte mici și care s-au împrăștiat în susul și josul celor două străzilor intersectate. Mașina nu era de tipul uneia de familie, ci de firmă. Așa că, nu ține vrăjeala "specialistei" pe care o citează gazeta, cum că oamenii nu sterilizează pisicile pe care le au și de aceea se înmulțesc ca nebunele. Nici vorbă de așa ceva. Toți proprietarii de animale de companie au grijă de patrupedele lor. E clar că mâțele provin din niște adăposturi, pe care autoritățile publice locale nu le verifică urmare profundei competențe și/sau urmare unor mici atenții date unor funcționari, pentru a închide ochii. În primăvară a fost sezonul câinilor lăsaținpe drumurile județene și comunale, iar acum spre toamnă a pisicilor la marginea orașelor. ONG-urile de profil, dacă nu sunt susținute financiar, nu au cum să țină mulți câini și multe pusici, a căror întreținere costă. Pentru un câine de talie mujlocie, doar mâncarea ajunge la fel puțin 100 lei/cap, iar pentru o mâță cam de 5x mai puțin. Așa că este foarte clar că municipalitatea nu își face treaba, birtinezii nefiind în stare să aibă grijă de oamenii străzii ... cu atât mai mult de patrupede.
Postat 10 Octombrie 2024, 10:49 de KP
Si pisicile ?
Acuma v ati legat si de pisici? Cu ce va deranjeaza ? Am vazut si eu ca seara de seara mai prinde un sobolan in jurul blocurilor ! In alte tari sunt peste tot si nu l deranjeaza pe nimeni sunt hranite nu alungate ca la noi. Nici nu zic ca sunt animalute foarte curate nu lasa mizerie dupa ei
Postat 10 Octombrie 2024, 10:23 de Otello
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON