URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 19 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Septembrie 2024, 14:35

Inundații masive în Budapesta. Este stare de alertă, după ce Dunărea a ieșit din matcă și continuă să crească (FOTO)

Inundații masive în Budapesta. Este stare de alertă, după ce Dunărea a ieșit din matcă și continuă să crească (FOTO) Foto: Facebook / Budapest Városháza
Inundații masive în Budapesta. Este stare de alertă, după ce Dunărea a ieșit din matcă și continuă să crească (FOTO) Foto: Facebook / Budapest Városháza
Inundații masive în Budapesta. Este stare de alertă, după ce Dunărea a ieșit din matcă și continuă să crească (FOTO) Foto: Facebook / Gergely Karácsony
Inundații masive în Budapesta. Este stare de alertă, după ce Dunărea a ieșit din matcă și continuă să crească (FOTO) foto: hirado.hu
Inundații masive în Budapesta. Este stare de alertă, după ce Dunărea a ieșit din matcă și continuă să crească (FOTO) foto: hirado.hu
Inundații masive în Budapesta. Este stare de alertă, după ce Dunărea a ieșit din matcă și continuă să crească (FOTO) foto: hirado.hu
Inundații masive în Budapesta. Este stare de alertă, după ce Dunărea a ieșit din matcă și continuă să crească (FOTO) foto: hirado.hu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Este stare de alertă în Budapesta, care se confruntă cu cele mai grave inundații din ultimii 10 de ani, după ce Dunărea a ieșit din matcă și a acoperit cheiurile capitalei. Mii de soldați, persoane care lucrează în managementul de dezastre, voluntari, ute de ofițeri de poliție, dar și deținuți participă la activitatea de apărare și au început pregătirile cu câteva zile în urmă, folosind circa un milion de saci de nisip pentru baraje.

Nivelul Dunării la Budapesta ar putea atinge vârful sâmbătă: 846 de centimetri.

Dintre cele mai afectate zone sunt Pilismaró, o secțiune a autostrăzii 11, insula Margaret, stația Piața Batthyányi a metroului, Dunabogdány, Leányfalu, Tahi și Vác. Kismaros, scrie publicația Blikk, citată de Libertatea.


Foto: hirado.hu

De astfel, așa cum BIHOREANUL a mai scris, premierul maghiar Viktor Orbán și-a anulat o vizită în străinătate și se află în centrul operațional de protecție împotriva inundațiilor, unde colaborează cu primarul din opoziție Gergely Karácsony, conform Blikk.

Se ia în calcul inclusiv evacuarea civililor, acolo unde sunt zone inundabile, însă autoritățile maghiare sunt optimiste și speră că această măsură nu va fi necesară, conform Digi24.

Orbán a încercat să liniștească populația, subliniind că nivelul ridicat al Dunării este sub nivelul-record din 2013, la 891 cm. „Este o provocare, dar acestea sunt evenimente așteptate”, a spus prim-ministrul.


Foto: Hirado.hu

Debit mare și în România

Ministrul român al Mediului, Mircea Fechet, a explicat miercuri seară, la Antena 3, că, pe baza cotelor pe care le-a înregistrat Dunărea la Budapesta şi Bratislava, specialiştii au estimat că vom avea un vârf de debit şi în România. 

„Asta înseamnă că, de la acel moment (n.r. 21 septembrie), noi avem șase până la șapte zile în care vom avea, la intrarea în țară, la Baziaș, un debit maxim și, având în vedere că, până la intrarea în România, Dunărea mai adună debite și din alte cursuri de apă (...) noi estimăm că pe data de 28 sau pe data de 29 vom avea un vârf de debit de 9.200-9.500 metri cubi pe estimările specialiștilor de astăzi”, a spus el.

Mircea Fechet a precizat, de asemenea, că autorităţile sunt în alertă şi că în cursul zilei de joi, 19 septembrie, urmează ca la Ministerul Mediului să fie convocat Comitetul pentru Situații de Urgență, pentru a se stabili primele măsuri.

El este încrezător că nu vor fi mari probleme, ţinând cont că în 2006 ne-am confruntat cu o situaţie similară, atunci Dunărea având un debit şi mai mare, de 15.800m³/s la intrarea în ţară, conform Adevărul.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
La Budapesta, după cum spunea premierul ungar, pregătirile de apărare civilă sunt în vigoare de 10 ani deja.
În România, toți liderii politici ai coaliției merg la biserică, ca să se roage să nu îi ia pe ei valul și să-i scoată din adormire și impostură.
Postat 19 Septembrie 2024, 17:48 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4657 RON
  • 1 EUR = 4.9746 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON