URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 10 IANUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iureș în mișcarea studențească românească. Pentru prima oară după ani buni, studenții se revoltă, motivul fiind că li se suprimă dreptul elementar de a se da cu trenul pe tot cuprinsul patriei, la prețuri simbolice.
Zic şi eu
Adrian Cris
Călin Puia nu e zburat de la șefia DGASPC pentru că are pile la Bolojan. Este convingerea multor angajați ai acestei instituții, formată din mai multe motive. Unul ține de cronologie: Puia - care în 2012 câștigase un concurs (e adevărat, se știe cum sunt acestea în sectorul public), dar a fost suspendat până în decembrie 2022 - a revenit pe funcție în mandatul lui Ilie Bolojan, în ianuarie 2023...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că intrarea în Spațiul Schengen este un lucru bun pentru români?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât discuțiile în sfera politică cu privire la formarea unui guvern sunt extrem de tensionate, este important de cunoscut modul în care funcționează un guvern după alegeri, pe de o parte, iar, pe de altă parte, cum „răspunde” un guvern în fața parlamentului pe durata întregului său mandat...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Ianuarie 2025, 14:35

Intervenție pentru salvarea unei bunicuțe în Oradea: Femeia căzuse în apartament, pompierii au intrat pe fereastră

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pompierii din Oradea au intervenit vineri pentru salvarea unei femei în vârstă de 77 de ani, după ce nepotul acesteia a sunat la 112 fiindcă nu reușea să o contacteze.

Femeia a fost găsită căzută în apartamentul său de pe strada Bumbacului, însă, din fericire, era conștientă.

„Sesizarea prin Sistemul Unic 112, a fost făcută de nepotul septuagenarei, acesta solicitând intervenția echipajelor specializate pentru salvarea bunicii, pe care încercase să o contacteze, însă fără rezultat. Pentru gestionarea evenimentului semnalat, la fața locului s-au deplasat în cel mai scurt timp, un echipaj de pompieri militari din cadrul Detașamentului 1 Oradea, cu o autospecială de intervenție și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean”, a transmis lt. col. Camelia Roșca, purtătoarea de cuvânt a ISU Crișana.

Pompierii au folosit echipamentele și accesoriile din dotare pentru a pătrunde în apartamentul situat la parter, prin fereastra uneia dintre încăperi. Potrivit ISU Crișana, ei au găsit-o pe proprietară „căzută într-una dintre camere, în stare de conştienţă, dar în imposibilitatea de a se mişca din cauza unor grave probleme de natură medicală”.

„Pompierii au asigurat accesul echipajului medical la victimă, căreia i-au fost acordate îngrijiri de specialitate, fiind transportată ulterior la spital”, adaugă lt. col. Roșca. 


În acest context, pompierii bihoreni continuă Campania „Aveți grijă de părinții și bunicii dumneavoastră!”.

„Campania se adresează în mod special, rudelor și îngrijitorilor persoanelor vârstnice, cărora le recomandăm următoarele măsuri menite a-i proteja pe cei dragi:

- Sunați-i cel puțin o dată pe zi și asigurați-vă că păstrează un telefon în apropiere, pentru a putea apela 112 și/sau un membru al familiei ori un vecin/prieten, în caz de necesitate!
- Preveniți riscul de cădere, fixând covoarele/preșurile pe podea cu un suport cauciucat!  
- Plasați covorașe de cauciuc în interiorul căzii pentru a preveni alunecarea, precum și covoare antiderapante lângă cadă!
- Montați-le benzi led cu senzori de mișcare lângă pat și pe traseul dinspre dormitor spre baie pentru a preveni căderile în timpul deplasărilor nocturne!
- Achiziționați un sistem GPS prin care îi puteți urmări dacă sunt dezorientați și se rătăcesc sau un sistem de alarmă care vă va alerta dacă părăsesc un perimetru desemnat.
- Instalați detectoare de fum cu alarmă fonică și luminoasă. Majoritatea incendiilor fatale apar atunci când oamenii dorm!
- Amenajați-le spațiul astfel încât să se poată evacua cu ușurință, în caz de urgență! În cazul în care locuiesc într-o casă cu etaj, amenajați-le o cameră la parter, pentru a le facilita evacuarea!
- Pregătiți-i! Simulați cu ei exerciții de incendiu pentru a vă asigura că știu ce să facă în cazul unui incendiu la domiciliu! 
- Conștientizați-i cu privire la riscul utilizării lumânărilor și de importanța supravegherii acestora. Oferiți-le alternativa lumânărilor și candelelor electrice!
- Asigurați-vă că pot deschide toate ușile și ferestrele din casă: încuietorile ar trebui să se deschidă ușor din interior!”

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8269 RON
  • 1 EUR = 4.9736 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON