URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Noiembrie 2020, 12:12

International School of Oradea, după ce s-a deschis un dosar penal pentru prezenţa fizică în clase: Elevii nu erau la cursuri, ci la „after-school”

International School of Oradea, după ce s-a deschis un dosar penal pentru prezenţa fizică în clase: Elevii nu erau la cursuri, ci la „after-school” sursa foto: Facebook / International School of Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

International School of Oradea, şcoala privată unde procurorii au găsit mai mulţi elevi şi profesori în clase, motiv pentru care au deschis un dosar penal, susţin că ancheta este nejustificată, deoarece elevii nu participau la cursuri de zi, ci la un program „after-school”, permis de reglementările în vigoare.

„Raportat la aspectul că în incinta International School of Oradea s-au desfăşurat cursuri prin prezenţa fizică a elevilor, învederăm că subscrisa am susţinut activităţi specifice after-school-urilor, categorie care nu se încadrează în restricţiile prevăzute în hotărârile Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Bihor”, se arată într-un document transmis vineri, sub semnătura avocatului Claudiu Popovici.

Programe derulate după orele de curs, „after-school-urile” nu au avut activitatea sistată până acum, în ciuda faptului că şcolile din Oradea şi alte localităţi unde incidenţa cazurilor de Covid-19 este ridicată au fost nevoite să îşi mute lecţiile pe internet. Mai mult, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat, a anunţat vineri că „after-school-urile” vor funcţiona şi începând din 9 noiembrie, când toate unităţile de învăţământ din România vor fi închise. De ce este mai lipsită de pericole activitatea după şcoală, decât întâlnirea fizică a elevilor la ore, autorităţile nu au lămurit.

Omisă de Comitetul Judeţean

Avocatul ISO mai spune că unitatea nu este menţionată defel în hotărârile CJSU Bihor, prin care se stabilesc care şcoli sunt în „scenariul roşu”, adică trebuie să desfăşoare orele exclusiv online.

„Mai mult decât atât, ISO nu se regăseşte pe niciuna din anexele Hotărârilor nr. 42 / 26.10.2020 şi nr. 45 / 03.11.2020 ale CJSU Bihor, în cuprinsul cărora sunt specificate unităţile de învăţământ supuse restricţiilor”, se arată în document.

În hotărârile cu pricina, ISO nu este defel nominalizată, nefiind cuprinsă în niciun scenariu de funcţionare, ca şi cum nu ar exista deloc ca unitate de învăţământ, în timp ce alte grădiniţe şi şcoli private sunt menţionate.

Reprezentantul ISO mai precizează că procurorii nu au anunţat unitatea de învăţământ despre demararea anchetei penale, că a „transmis solicitări către autorităţile competente”, dar fără a preciza ce fel de solicitări, dar şi că activitatea unităţii este suspendată „până la clarificarea aplicabilităţii dispoziţiilor legale”.

Surprinşi de procurori

Printr-un comunicat de presă transmis joi, Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea a anunţat că, în data de 3 noiembrie, procurorii au găsit în clasele ISO 32 de elevi cu vârste între 3 şi 9 ani, dar şi 12 angajaţi ai unităţii şcolare, motiv pentru care au declanşat cercetări cu privire la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.

Comunicatul Parchetului nu a oferit detalii despre activităţile la care participau elevii, iar BIHOREANUL l-a contactat pe directorul ISO, Ahmet Dundar, tocmai pentru a lămuri aceste aspecte, dar acesta nu a răspuns apelului telefonic.

Dacă elevii ISO participau cu adevărat la „after-school”, nu la activităţi didactice, rămâne să stabilească oamenii legii. Pe site-ul şcolii, nu există nicio menţiune privind activităţile „after-school” derulate în unitate, ci doar despre faptul că şcolarizează elevi şi preşcolari.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
eeeiiiii
Da, de instanta se scapa cu acest text, dar de virus mai putin. Daca frica e instanta si nu virusul.....no comment.
Postat 07 Noiembrie 2020, 18:14 de Christa
Interesant
ar fi de vazut la ce interval orar a fost efectuat controlul la ISO, pentru ca - prin definitie - after school ar trebui sa aiba loc dupa activitatea de predare-invatare propriu zisa.
Postat 07 Noiembrie 2020, 15:31 de Dascal
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON