International School of Oradea, şcoala privată unde procurorii au găsit mai mulţi elevi şi profesori în clase, motiv pentru care au deschis un dosar penal, susţin că ancheta este nejustificată, deoarece elevii nu participau la cursuri de zi, ci la un program „after-school”, permis de reglementările în vigoare.
„Raportat la aspectul că în incinta International School of Oradea s-au desfăşurat cursuri prin prezenţa fizică a elevilor, învederăm că subscrisa am susţinut activităţi specifice after-school-urilor, categorie care nu se încadrează în restricţiile prevăzute în hotărârile Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Bihor”, se arată într-un document transmis vineri, sub semnătura avocatului Claudiu Popovici.
Programe derulate după orele de curs, „after-school-urile” nu au avut activitatea sistată până acum, în ciuda faptului că şcolile din Oradea şi alte localităţi unde incidenţa cazurilor de Covid-19 este ridicată au fost nevoite să îşi mute lecţiile pe internet. Mai mult, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat, a anunţat vineri că „after-school-urile” vor funcţiona şi începând din 9 noiembrie, când toate unităţile de învăţământ din România vor fi închise. De ce este mai lipsită de pericole activitatea după şcoală, decât întâlnirea fizică a elevilor la ore, autorităţile nu au lămurit.
Omisă de Comitetul Judeţean
Avocatul ISO mai spune că unitatea nu este menţionată defel în hotărârile CJSU Bihor, prin care se stabilesc care şcoli sunt în „scenariul roşu”, adică trebuie să desfăşoare orele exclusiv online.
„Mai mult decât atât, ISO nu se regăseşte pe niciuna din anexele Hotărârilor nr. 42 / 26.10.2020 şi nr. 45 / 03.11.2020 ale CJSU Bihor, în cuprinsul cărora sunt specificate unităţile de învăţământ supuse restricţiilor”, se arată în document.
În hotărârile cu pricina, ISO nu este defel nominalizată, nefiind cuprinsă în niciun scenariu de funcţionare, ca şi cum nu ar exista deloc ca unitate de învăţământ, în timp ce alte grădiniţe şi şcoli private sunt menţionate.
Reprezentantul ISO mai precizează că procurorii nu au anunţat unitatea de învăţământ despre demararea anchetei penale, că a „transmis solicitări către autorităţile competente”, dar fără a preciza ce fel de solicitări, dar şi că activitatea unităţii este suspendată „până la clarificarea aplicabilităţii dispoziţiilor legale”.
Surprinşi de procurori
Printr-un comunicat de presă transmis joi, Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea a anunţat că, în data de 3 noiembrie, procurorii au găsit în clasele ISO 32 de elevi cu vârste între 3 şi 9 ani, dar şi 12 angajaţi ai unităţii şcolare, motiv pentru care au declanşat cercetări cu privire la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.
Comunicatul Parchetului nu a oferit detalii despre activităţile la care participau elevii, iar BIHOREANUL l-a contactat pe directorul ISO, Ahmet Dundar, tocmai pentru a lămuri aceste aspecte, dar acesta nu a răspuns apelului telefonic.
Dacă elevii ISO participau cu adevărat la „after-school”, nu la activităţi didactice, rămâne să stabilească oamenii legii. Pe site-ul şcolii, nu există nicio menţiune privind activităţile „after-school” derulate în unitate, ci doar despre faptul că şcolarizează elevi şi preşcolari.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.