URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 17 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Fosta a doua armată a țării, CFR-ul, a ajuns într-o stare jalnică. Firma e cu datorii uriașe la bugetul de stat, dar managerii prosperă și primesc bonusuri de performanță. Salariile s-au mărit simțitor la toate nivelurile, la fel cum a crescut și stratul de jeg pe garnituri. Locomotivele se aprind pe traseu, dar și pălinca în mecanicii de locomotive. Nașii se uită urât la tine dacă faci imprudența să cumperi bilet, iar întârzierile sunt atât de mari încât instituția pare că nu a ieșit din Evul Mediu...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Septembrie 2024, 18:00

Întârzieri la campingurile pe care CJ Bihor le face în defileul Crișului Repede. Proiectul a fost fazat (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deși ar fi trebuit să fie gata la finalul lunii august, cele trei campinguri pe care Consiliul Județean Bihor le construiește în defileul Crișului Repede, la Bratca, Șuncuiuș și Vadu Crișului, abia au ajuns la un stadiu de 60%.

„Campingurile trebuiau să fie gata deja, doar că a trebuit să facem mai multe modificări în proiecte. Primăria Vadu Crișului nu a reușit să demoleze o casă care era acolo și n-am putut continua, abia acum a reușit să facă formele pentru demolare. În plus, au apărut alte probleme în teren, ce țin de utilitățile care trebuie duse acolo, de avizul ABA Crișuri”, a declarat vicepreședintele CJ Bihor, Mircea Mălan, luni, pentru BIHOREANUL.

Cu toate acestea, finanțarea nerambursabilă din fonduri europene nu este în pericol, pentru că proiectul au fost fazat, adică eșalonat în noul exercițiu bugetar al UE. „Este o finanțare europeană, dar acest proiect l-am fazat, ca urmare nu e nicio problemă, avem timp să-l închidem. Anul acesta îl finalizăm”, a mai spus Mălan.

Vizită în teren

Vicele CJ Bihor a făcut vineri o vizită de lucru pe șantierul campingurilor, alături de primarii din Șuncuiuș, Doru Gabor, și din Vadu Crișului, Dorel Cosma, și de reprezentanții firmei Silvania, care amenajează campingurile.

Până acum, au fost montate foișoarele, au fost finalizate parcările din pietriș și instalați stâlpii de iluminat, iar în prezent se lucrează la finisajele interioare ale clădirilor principale. În perioada următoare, campingurile vor fi avea racordate la rețeaua de energie electrică sistemul de iluminat inteligent.

Toate construcțiile sunt realizate din materiale naturale, pe fundații suspendate, fără a afecta mediul înconjurător.

La Șuncuiuș, campingul va avea patru foișoare, o construcție cu grupuri sanitare, dușuri, sală de conferințe și spații administrative și o clădire cu birouri și punct de informare. În comuna Vadu Crișului sunt în lucru două clădiri cu spații similare și opt foișoare, iar la Bratca vor fi șase foișoare deschise din lemn și o clădire cu grătar și terasă acoperite, dușuri și grupuri sanitare.

„Prin aceste proiecte ne propunem să creăm condiții ca bihorenii și cei care vizitează județul nostru să se bucure de natură, să protejăm mediul înconjurător, să menținem curățenia și să dezvoltăm economic aceste comunități locale. Vom continua vizitele în teren, pentru a ne asigura că lucrările sunt de calitate și cât mai prietenoase cu natura. În perioada următoare vom stabili și care va fi forma de administrare a acestor campinguri”, a precizat Mircea Mălan, citat într-un comunicat al CJ Bihor.

Firma Silvania, din Bistrița-Năsăud, execută lucrările la un preț de 8.527.242.65, inclusiv TVA.

Ia ANANP de unde nu-i!

Campingurile sunt amenajate de CJ Bihor în parteneriat cu Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) într-un proiect care mai prevede amenajarea a 5 peșteri (2 peșteri pentru accesul publicului – Vadu Crișului și Unguru Mare și 3 peșteri pentru speoturism – Vântului, Osoi și Igrița) și decolmatarea Lacului Vida din comuna Dobrești. Tot în Dobrești, se amenajează un camping cu 4 foișoare din lemn și o construcție cu o sală multifuncțională, spații administrative, grupuri sanitare și dușuri.

De asemenea, CJ Bihor și ANANP mai au în lucru un proiect care a presupus montarea a 13 căsuțe din lemn, pentru cazare, și construcția unei săli de conferințe la Șinteu, respectiv amenajarea unei piste off-road la Aușeu, pentru motocicliștii amatori sau profesioniști.

Și acest proiect are probleme, însă nu de execuție, ci de administrare. „Lucrările s-au finalizat, dar problema este că noi trebuie să predăm către ANANP toate investițiile, ca să le administreze în calitate de custode al ariei protejate (n.r. Muntele Șes). Între timp, însă, ANANP a fost desființată ca instituție și deocamdată suntem într-un blocaj administrativ”, a declarat Mălan pentru BIHOREANUL.

Desființarea ANANP a venit ca urmare a unei intenții de reorganizare demarate de Ministerul Mediului, care în urmă cu două săptămâni a înființat Agenția Națională pentru Mediu și Arii Protejate, o instituție care va îngloba ANANP, dar și Agenția de Protecția Mediului.

Deocamdată, însă, noua instituție nu funcționează, Guvernul urmând să dea o hotărâre pentru organizarea și funcționarea ei. Abia apoi, Agenția Națională pentru Mediu și Arii Protejate va putea prelua de la CJ Bihor investițiile nou create în ariile protejate din Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Acesta e de fapt nivelul birtinezilor ... realizarea de campinguri.
În timpul ăsta, autostrăzile europene se leagă și vor ajunge să conecteze în scurt timp coridoarele europene de dezvoltare - aeriene, de drumuri și căi ferate - de Satu-Mare, Zalău, Baia-Mare, Cluj evident, Arad, Deva, etc ... lăsând Oradea la statutul de simplu pol urban "second-hand" în regiune.
Postat 10 Septembrie 2024, 08:43 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4737 RON
  • 1 EUR = 4.9743 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON