Întâlnirea patronatelor bihorene cu candidaţii la alegerile parlamentare a fost sabotată de absenţa liberalilor şi de băşcăliile unui candidat.
Dezbatere fără liberali
Desfăşurată luni, în una dintre sălile de şedinţe din Cetatea Oradea, tradiţionala dezbatere organizată de Federaţia Patronilor Bihor a reunit aproape 30 de politicieni, reprezentanţi a 12 formaţiuni politice.
Sala s-a dovedit neîncăpătoare pentru întreaga asistenţă, o parte din public alegând să stea în picioare.
Aşezaţi în arc de cerc în fața asistenței, candidaţii i-au avut în centru pe reprezentanţii gazdelor, în frunte cu preşedintele FPB Bihor, Marius Verigoi, care a moderat dezbaterile, intervenind însă rar.
La întâlnire au participat, printre alţii, candidaţii PSD Aurel Mohan şi Corina Ene, susţinuţi din sală de Ioan Mang, Békési Csaba şi Gabriel Ghilea, parlamentarii UDMR Biró Rozália şi Szabó Ődőn, deputatul USR Silviu Dehelean şi fostul subprefect USR de Bihor Daniel Palaghianu.
Dezbaterea a reunit reprezentaţi ai majorităţii partidelor înscrise în cursa electorală, de la AUR şi Patrioţii Poporului Român, până la Forţa Dreptei şi Partidul Ecologist Român.
De la întâlnire au lipsit, fără o minimă explicație, reprezentanţii Partidului Naţional Liberal.
"Se pare că doamna senator Arina Moş, parlamentar fiind, a fost chemată de urgenţă la Bucureşti, fapt pentru care nu a putut participa. Ceilalţi liberali nu ne-au dat, însă, niciun telefon, niciun email, nimic, ca să anunţe că nu vor veni, ceea ce m-a şocat...", a declarat ulterior întâlnirii preşedintele FP Bihor, Marius Verigoi.
De la discursuri în canonul partidului...
Întâlnirea patronatelor cu candidaţii a durat mai bine de trei ore. Formatul întâlnirii, extrem de cronofag, în care reprezentanții fiecărei formațiuni au cuvântul într-o ordine trasă la sorţi, a făcut ca politicienii să îşi susţină, pe rând, ideile legate de mediul de afaceri, pe un ton declarativ și egal, fără replici și conflicte de idei. Faptul că fiecare formaţiune a avut întâi 3 minute să își prezinte platforma, iar apoi 5 minute să răspundă la tot atâtea întrebări, a prelungit discuţiile până la limita răbdării.
Informaţi din timp că vor trebui să răspundă la întrebări legate de proiectele pe care le au pentru încurajarea mediului de afaceri, reducerea deficitului bugetar, încurajarea investiţiilor străine, repatrierea diasporei şi reforma administrativ-teritorială, majoritatea politicienilor au vorbit ca elevii la tablă, trădând un exerciţiu prelung sau chiar citind de pe foaie ori din telefon. Lipsa spontaneităţii le-a fost evidentă până şi gazdelor.
"Nimeni nu a ieşit din canonul partidului. Toţi candidaţii au spus doar ce aveau voie să spună de la partid. Singurul candidat care a vorbit liber, obişnuit cu discursul public şi probabil fără teamă de îngrădiri, a fost doamna deputat Biró Rozália (foto jos))", a constatat preşedintele FP Bihor.
... la "miştouri" de autobază
În expunerile lor, candidaţii s-au luat în serios, răspunzând la întrebări cât au putut ei de convingător. Excepţie a făcut reprezentantul Partidului Ecologist Român, Octavian Floruţa (foto jos), un individ cunoscut drept excentric în mediul afacerilor și implicat în tinerețe în probleme penale.
Acesta a pariat pe băşcălie și sfidarea asistenței cu iritarea gazdelor. "Vom lansa un fel de program (n.r. - George) Simion pe Lamborghini şi Ferrari. O să le dăm Lamborghini şi Ferrari tuturor românilor care se înscriu pe listă în termen de patru ani", a răspuns Floruţa la întrebarea privitoare la încurajarea mediului de afaceri.
Candidatul a fost sarcastic. "Nu vom reduce deficitul bugetar. De aia a murit Ceauşescu. Trebuie să ai datorii ca ţară, pentru că altfel devii atacabil, toată lumea îţi vrea banii. Dacă ai datorii, ceilalţi te apără: «Nu-l ataca pe ăla, că trebuie să îmi dea bani»", a spus Floruţa.
În ce priveşte încurajarea românilor în ţară, acesta a fost şi mai limpede: "Îi facem pe toţi bugetari. La 7.000 lei salariu vin toţi înapoi. Dacă eşti bugetar, şi vrei să îţi iei un apartament, şi banca îţi dă bani imediat...".
România mică de la Băicoi...
Candidatul a bagatelizat inclusiv proiectul reorganizării teritoriale. "Nu suntem de acord cu aşa ceva. Noi luptăm pentru o Românie mică, formată din trei judeţe Braşov, Harghita şi Covasna, cu capitala la Băicoi, stabilită prin rotaţie, şi să schimbăm numele capitalei în Heicoi, că nu sună bine...", a spus Floruţa.
Enunţurile vădit sarcastice, dar formulate pe un ton serios, i-a făcut pe unii candidaţi să pufnească în râs şi au stârnit rumoare în sală. Evident, gazdele s-au simţit jignite.
"Vă rog, nu faceţi mişto de prezenţa noastră aici", a protestat iritată, din sală, o antreprenoare.
Intervenţia nu l-a deranjat deloc pe Floruţa. Dimpotrivă. "Pe ceilalţi candidaţi de ce nu-i certaţi când vorbesc? Nu au făcut nimic în 35 de ani, dar acum vorbesc serios toţi... Şi v-aţi găsit să vă luaţi de mine...", a protestat el.
În urma întâlnirii de luni, conducerea FP Bihor va transmite tuturor membrilor o sinteză a dezbaterilor, astfel încât aceştia să poată vota în consecinţă.
Oficial, organizaţia nu va susţine nicio platformă şi niciun candidat. Patronii vor alege, la fel ca în viaţa reală, pe cont propriu...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.