URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
Scandalul începutului de an este, în Oradea, conflictul preotului Ciprian Mega cu episcopul Sofronie Drincec, unul în care ortodocșii, și nu doar ai locului, se împart de o parte și de alta. Preotul, suspendat de la amvon pentru o lună, dar și de la șefia parohiei, iar în plus trimis în „cercetare disciplinară bisericească” cu riscul caterisirii, își acuză ierarhul de păcatul sodomiei, căci l-ar prigoni de dragul unui consilier „iubit”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Octombrie 2024, 11:10

Întâi şcolile şi spitalele! Termoficare a pornit încălzirea pentru 70% din Oradea şi întreaga comună Sânmartin

Întâi şcolile şi spitalele! Termoficare a pornit încălzirea pentru 70% din Oradea şi întreaga comună Sânmartin Foto generic, sursa Canva
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Având în vedere coborârea temperaturilor exterioare sub 10 grade Celsius, timp de trei nopţi consecutiv, în Oradea societatea de termoficare a pornit începând de miercuri încălzirea. 

A pornit încălzirea...

Joi dimineaţă, Termoficare furniza agent termic către 70% dintre consumatorii din Oradea, prin punctele termice şi modulele la nivel de scară de bloc, şi către toate cele trei puncte termice din Sânmartin.

„Noi am pornit încălzirea în cursul zilei de miercuri, începând cu consumatorii prioritari, cum ar fi şcolile şi spitalele. Joi dimineaţă aveam deja pornite punctele termice care alimentează cu încălzire 70% dintre consumatorii din Oradea şi toate punctele termice din Sânmartin. Diseară sau, dacă vor apărea unele evenimente neprevăzute, cel târziu mâine dimineaţă, ar trebui să aibă încălzire consumatorii din tot oraşul”, a declarat pentru BIHOREANUL directorul Termoficare Oradea, Călin Ungur.

... încă de miercuri

Potrivit directorului Ungur, Termoficare a pornit în paralel încălzirea în toate cartierele oraşului, din Rogerius până în Nufărul. Mulţi consumatori au avut caloriferele calde încă din cursul zilei de miercuri.

"În Rogerius, încălzirea a pornit încă de ieri, iar în Nufărul, dintre cele 276 de module termice la nivel de scară, 150 de module erau deja pornite încă de aseară", a spus Călin Ungur.

În după-amiaza acestei zile ar trebui să ajungă agentul termic şi la caloriferele orădenilor din zona centrală.

Termoficare Oradea a reuşit încă de miercuri racordarea la reţea şi umplerea cu agent termic a Magistralei II de termoficare din zona viitorului pasaj Decebal, iar joi va porni, pe rând, şi punctele termice deservite de către aceasta.

"Întâi se încălzesc pereţii"

Directorul Termoficare a spus că în cursul acestei seri sau cel târziu vineri, în funcţie de starea instalaţiilor de încălzire din apartamente, orădenii ar trebui să simtă creşterea confortului termic.

"Dacă astăzi a pornit încălzirea, într-o zi, cel mult două, în apartamentele orădenilor ar trebui să fie deja cald, în funcţie de viteza cu care se încălzesc pereţii", a spus Călin Ungur.

Orădenii ale căror calorifere din apartamente rămân reci după pornirea încălzirii din bloc ar trebui să îşi aerisească instalaţia prin aerisitoarele din beciul blocului sau cele montate pe caloriferele din locuinţele de la ultimul nivel.

... cu plată în decembrie

Consumatorii care nu doresc să pornească încălzirea de teama facturilor ridicate de termoficare pot ţine în continuare închis robinetul de la intrarea în bloc.

Merită menţionat că agentul termic consumat în următoarele două săptămâni va fi plătit de către orădeni abia în luna decembrie.

"Noi am făcut deja citirile pe octombrie. Consumul de energie termică din următoarea perioadă va fi facturat în luna noiembrie, iar consumatorii îl vor plăti efectiv în decembrie", a explicat Ungur.

Sistemul centralizat de încălzire deservit de Termoficare alimentează cu agent termic circa 64.000 de apartamente, 4.000 de case şi 1.000 de instituţii din municipiul Oradea şi comuna Sânmartin.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON