URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Noiembrie 2024, 08:01

Insule "îngropate": Primele eco-insule digitalizate din Oradea sunt înconjurate de mormane de gunoaie. Care e problema? (FOTO)

Insule 'îngropate': Primele eco-insule digitalizate din Oradea sunt înconjurate de mormane de gunoaie. Care e problema? (FOTO) PLĂTEŞTI TOT ATÂT! Unii orădeni au lăsat gunoaiele în jurul insulelor de teamă că vor plăti pentru fiecare sac de gunoi aruncat. Sistemul de tarifare nu s-a schimbat însă, orădenii de la blocuri plătind tot 20 lei/persoană/lună. Abia pentru anul viitor Primăria ia în calcul să introducă principiul "plăteşti cât arunci" şi pentru ei, dar promite că numai după o dezbatere publică
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sute de orădeni aruncă deja deşeurile în eco-insulele anume amplasate în Oradea, care ar trebui să facă oraşul mai curat şi cu o rată mai bună a reciclării, pentru că, odată aruncate, gunoaiele nu pot fi scoase din containerele metalice cu acces controlat.

Ca orice reformă, insulele digitalizate din salubritate dau şi bătăi de cap. În jurul unora dintre ele au "crescut" mormane uriaşe de gunoaie, fiindcă, din diferite motive, orădenii nu au deschis containerele. "Ne vom învăţa cu ele, dar va dura", este de părere preşedinta unei asociaţii.

Acces securizat

Până acum, Primăria a montat 35 de eco-insule pentru colectarea deşeurilor în jurul unor blocuri de pe străzile Milcovului, Ştefan cel Mare, Italiană şi Călugăreni.

O insulă conţine 5 containere (foto jos), câte unul pentru deşeurile reziduale, biodegradabile, pentru plastic şi metal, hârtie şi carton şi pentru sticle, iar fiecare recipient are în partea superioară o fantă care se deschide digitalizat. Fiecare apartament arondat unei eco-insule a primit o cartelă de acces, iar locatarii pot să-şi facă şi un cont într-o aplicaţie mobilă, care de asemenea permite deschiderea containerelor.

Sistemul securizat ar trebui să contribuie la curăţenia oraşului, motiv pentru care Ministerul Mediului a şi cumpărat 275 de asemenea insule pentru Oradea, din bani europeni.

Frica de facturi

Multe eco-insule au fost "cotropite" de gunoaie în jur, la doar câteva zile de la darea lor în folosinţă. Motivele sunt diverse, de la cele tehnice, precum trape defecte care n-au permis deschiderea fantelor sau containere pline care nu mai puteau fi deschise decât cu cartelele muncitorilor RER Vest, până la cele "umane". Adică, mulţi orădeni n-au vrut să le deschidă!

"Am locatari care credeau că vor plăti 10 lei de fiecare dată când aruncă la gunoi, aşa că au preferat să lase sacul lângă. Le-am explicat că nici vorbă, nu s-a schimbat nimic în tarifare, dar, până lămurim fiecare om în parte, va dura", spune Manuela David, şefa unei asociaţii de pe strada Milcovului, cu 650 de apartamente.

Preşedinta a trasat sarcină unui angajat al asociaţiei să dea târcoale insulelor şi să explice fiecărui locatar cum se aruncă deşeurile. "Unii coboară cu gunoiul fără să ia cartela cu ei, alţii, de regulă cei mai în vârstă, nici nu ştiu unde să îl pună, pentru că nici nu citesc instrucţiunile afişate. Degeaba am împărţit şi pliante, doar 10% le citesc", zice David.

Teorie vs. practică

O altă problemă de care s-au lovit orădenii care deja folosesc eco-insulele este că, odată ce se umplu containerele, fantele de acces nu se mai deschid. "Sistemul are senzori care spun «stop» când este plin containerul, aşa că dacă ai plănuit să arunci deşeurile când pleci spre muncă, teoretic trebuie să te întorci acasă cu sacul. În realitate, însă, unii vor lăsa mizeriile lângă. Noi, când am distribuit cartelele, am explicat tuturor locatarilor că trebuie să ne obişnuim să alocăm mai mult timp pentru dusul gunoiului", zice Adrian Borbiu, preşedintele asociaţiei de proprietari de la blocul ANL de pe Ştefan cel Mare.

La altă asociaţie, containerele se umplu zilnic, deşi frecvenţa de colectare a deşeurilor impusă de Primărie este o dată la două zile. Cum frecvenţele sunt calculate în funcţie de numărul de locatari care folosesc containerele, motivul pentru care recipientele se umplu mai repede ar putea fi că asociaţia a declarat un număr mai mic de utilizatori, ca să plătească facturi mai mici. Iar acum trage ponoasele...

Va dura...

Unii orădeni au lăsat gunoaiele pe caldarâm, lângă eco-insule, pentru că nu pot să le arunce în containere, fantele fiind la o înălţime de peste 1,6 metri. "Persoanele mai mici de înălţime chiar nu ajung", spune preşedinta de pe Milcovului.

Totuşi, şefii de asociaţii cred că eco-insulele sunt o soluţie mai bună decât ţarcurile metalice pentru containerele de gunoi, chiar dacă acomodarea cu ele va dura. "Înainte, ţarcul era frecvent vandalizat şi cu gunoaie în jur. Noul sistem nu mai permite scoaterea gunoaielor din containere. Este, clar, o soluţie mai bună, dar trebuie să ne învăţăm cu ea", mai zice Borbiu.

Eco-insulele au şi alte avantaje. "Rezolvă, de pildă, problema mirosului, deci sunt binevenite. Dar oamenii trebuie să se civilizeze", completează David. Nici digitalizarea nu funcţionează bine fără contribuţie umană...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
19 Comentarii
sistem
Daca sistemul de colectare este: prea scump, prea complicat si/ sau aberant , oamenii vor face ceea ce e mai usor.
Postat 09 Noiembrie 2024, 23:41 de DaNu
Faci ceva cu PLM ??
Iese ceva? ...sau doar vrei si tu "mina libera" , precum zeul caruia ii aduci ofrande, ca sa nu scriu limbi.
Postat 08 Noiembrie 2024, 07:15 de excalibur
excalibur
Dacă nu ești capabil sa reciclezi, atunci las-o in PLM de treabă, ce naighba e asa de greu?? Sau nu te duce capul???
Postat 07 Noiembrie 2024, 23:45 de Sandu2100
https://www.ebihoreanul.ro/stiri/corigenti-la-reciclare-oradea-va-plati-o-amenda-record-pentru-ca-anul-trecut-a-reciclat-de-trei-ori-mai-putine-deseuri-decat-in-2018-154816.html
"Se mai cumpără doar deşeurile curate, nu şi cele care trebuie spălate, pentru care costurile de valorificare cresc", explică Zoltán Pásztai /// Nemernicilor de oradeni, mai si aruncati ambalajele de sana, ketchup, iaurt nespalate. Si probabil neturtite. Lasa ca va baga RER mintile in cap...
Postat 07 Noiembrie 2024, 18:25 de excalibur
2019 Primăria nu poate plăti un serviciu făcut de RER Vest pentru o altă entitate
"Chiar dacă igluurile sunt folosite de orădeni, Primăria nu poate plăti un serviciu făcut de RER Vest pentru o altă entitate." Deci, era un sistem donat orasului care functiona deja. "Prin urmare, la comanda municipalităţii, operatorul de salubritate ridică toate cele 650 de containere din oraş." Deci, pina Eco-rom platea rer-ul sa plimbe iglu-urile , totul ok. Cind a intrat mecena in insolventa, Primaria n-a gasit niste maruntis sa plateasca serviciul de transport catre RER. De atunci, lucrurile s-au tot imbunatatit in Oradea, pe principiul pompierului piroman. Daca ne plictisim, dam foc la cite ceva, dupa care stongem focul si ne apucam de reparatii. Everybody happy
Postat 07 Noiembrie 2024, 18:09 de excalibur
https://www.ebihoreanul.ro/stiri/fara-igluuri-in-aceasta-saptamana-vor-disparea-toate-containerele-tip-clopot-de-pe-strazile-din-oradea-148599.html
Containerele care arată ca nişte igluuri au fost amplasate pe străzile din oraş în aprilie 2012, toate cele 650 de recipiente fiind donate de Eco-Rom Ambalaje, un ONG fondat de mai multe companii care vând produse ambalate, precum sucuri la PET, chipsuri ori ciocolată, şi care, conform legii, sunt obligate să recupereze o parte din aceste deşeuri şi să le pună pe drumul reciclării. Înţelegerea între ONG şi Primărie a fost simplă: Eco-Rom a furnizat containerele în trei culori (pentru colectarea separată a hârtiei, plasticelor şi sticlelor) şi s-a obligat să plătească operatorului de salubritate, RER Vest, transportul deşeurilor din aceste recipiente către Eco Bihor. La schimb, când le preda companiilor specializate în reciclare, Eco Bihor menţiona că sunt ambalaje colectate pentru Eco-Rom. În plus, aceste deşeuri au "cântărit" şi la rata anuală de reciclare a oraşului.Chiar dacă igluurile sunt folosite de orădeni, Primăria nu poate plăti un serviciu făcut de RER Vest pentru o altă entitate. Prin urmare, la comanda municipalităţii, operatorul de salubritate ridică toate cele 650 de containere din oraş. Vestea bună este, însă, că ele vor fi înlocuite.
Postat 07 Noiembrie 2024, 18:01 de excalibur
CamOradea
La fel ca in Napoli, monopol pe deseuri. Reciclabilele se pot duce la reciclatori, nu pt bani dar sa nu ajunga la rer, o gloata de … de sus si pana la soferi. Soferii lor sunt un fel de regii soselelor, pe contrasens, opriti in curba, pe linie continua, pe contrasens… pur si simplu esti la mila unui 8 clase ca asa vrea el sa stea acolo. Sa nu vorbim de raliuri cu gunoierele pe strazile dintre blocuri limitate la 10km/h, numai urla turbinele. Nimic, in afara de menajer, nu mai las la pubele si nici banii nu ii iau de la reciclatori. Singurul meu scop e sa nu ajunga la rer. La casa nu au mai ridicat de mult de la mine, tot ce e reciclabil pleaca la altii iar biodegradabil merge in lada de compost. Menajerul se aduna maxim o pubela mica la 3 luni care au tot aruncat-o cand era a mea. Acu, a lor, o stiu așeza frumos… din partea mea au un mare mare minus. Inteleg, nu gasesc angajati si soferi. Ori platesti mai bine din banii pe care ii jupoi de la cetateni, ori te iei si pleci, mai sunt altii mai capabili si mai disciplinați
Postat 07 Noiembrie 2024, 16:35 de poiu
Deloc, intr-adevar, AI
Pot sa intreb, ca prostu', ce face Fondul de Mediu cu taxele pe care le incaseaza de la Altex@co pentru ambalaje si deee? Taxe platite de mine in momentul in care am pleznit cu cardul si am plecat cu marfa acasa? Banii ajung la FIRMELE CARE SE OCUPA DE GUNOI. Pune mina pe google si vezi ce suveici si matraplazicuri se intimpla in aceasta minunata lume. Tag: polaris , rosal, Romprest. [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/proprietarii-unor-firme-care-au-fentat-statul-cu-3-milioane-de-euro-la-judecata-intre-ei-patronii-bene-si-bronx-107021.html ] . O elegie nespusa, bietul RER care trebuie sa care gunoiul degeaba, ca taximetristii, sic! Si AVE + ECO Bihor palmeaza subventia. Un motiv suficient sa-i fu__em pe oradeni, asa, nemteste, precum Engie, EoN, Enel et co... Mama nu mai are probleme nici cu cratima nici cu gunoiul, ceea ce doresc tuturor celor nemultumiti de serviciile si preturile "operatorului licentiat". Un mic episod din Marele Razboi pentru gunoiul Orazii: [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/out-definitiv-constantenii-de-la-polaris-eliminati-din-licitatia-pentru-salubritatea-oradiei-157747.html ]
Postat 07 Noiembrie 2024, 15:50 de excalibur
Pur si simplu ...
E un * mare insulele astea !! Degeaba scrie fiecare de taxe cine a proiectat porcaria asta n a tinut in cont ca pe usile aia mici nu incape aproape nimic !!
Postat 07 Noiembrie 2024, 14:23 de Otello
intelighenția lovește tare
Ăștia de o dați cu AFM și ordin 149/2019, faceți-vă ordine în informații și bucătăria mentală. Taxa de 2 lei/kg este datorată de Altex și alții ca ei, ca voi să vă puteți duce liniștiți ambalajele la ei și deee-urile. Dar o faceți? O face mă-ta care are cratimă! Mai bine lângă eco-insulele inteligente. Un mare rahat făcut de Primăria Oradea și pentru noi și pentru RER. I-au transformat pe nemți în taximetriști, degeaba. Că voi cu mama și tata nu știți să colectați separat că vă doare sacul și aveți degetele amorțite de la plata cu cardul. hai sictir!
Postat 07 Noiembrie 2024, 14:00 de Oradea_DeLOC
DEEE
La fel cind ai cumparat un electrocasnic, televizor, bec, achiti anticipat taxa pentru colectare/reciclare/neutralizare a produsului la sfirsitul perioadei de exploatare. Punct. Nu vii tu RER sa-mi pui taxa de 20 lei/luna/persoana. Nu-ti ajunge taxa pe care o primesti de la Fondul de Mediu, fa pres la guvern sa o modifice ca sa-ti acoperi costurile. Uite, faceti-va din timp o programare la viitorul premier , Ilie Bolojan, poate va si cunoasteti, de pe undeva...
Postat 07 Noiembrie 2024, 13:35 de excalibur
[ https://www.afm.ro/main/legislatie_taxe_si_contributii/2019/ordin_149_2019.pdf
///Articolul 21 (1)Obligaţia de a declara la Fondul pentru mediu contribuţia de 2 lei/kg prevăzută la art. 9 alin. (1) lit. d) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 105/2006, cu modificările şi completările ulterioare, revine: a)operatorilor economici care introduc pe piaţa naţională produse ambalate, operatorilor economici care importă/ achiziţionează intracomunitar produse ambalate pentru utilizare/consum propriu, responsabili pentru deşeurile generate de ambalajele primare, secundare şi terţiare folosite pentru ambalarea produselor lor, cu excepţia ambalajelor de desfacere care sunt folosite pentru ambalarea, la locul de vânzare, a produselor;b)operatorilor economici care supraambalează produse ambalate individual în vederea revânzării/redistribuirii, responsabili pentru deşeurile generate de ambalajele secundare şi terţiare pe care le introduc pe piaţa naţională; c)operatorilor economici care introduc pe piaţa naţională ambalaje de desfacere, inclusiv pungi de transport din plastic, responsabili pentru deşeurile generate de respectivele ambalaje;/// Deci, in momentul cind ai cumparat un produs ambalat in plastic/carton, acesta contine deja taxa de 2 lei/kg pe care producatorul/retailerul o achita catre fondul de mediu pentru reciclare/neutralizare. RECICLABILELE NU AR TREBUI TAXATE DE DOUA ORI. Bun, hai sa zicem o taxa de manipulare si transport, desi taxa de 2 lei/kg ar trebui sa acopere costurile intregului proces. Desigur, nu FOAMEA operatorilor licentiati. Iar daca 2 lei e la nivelul anului 2019, s-o faca 3 lei , 5 lei , ca la RetuRo...DAR, SA NE LASE IN PACE
Postat 07 Noiembrie 2024, 13:26 de excalibur
Sistemul de tarifare nu s-a schimbat însă, orădenii de la blocuri plătind tot 20 lei/persoană/lună. Abia pentru anul viitor Primăria ia în calcul să introducă principiul "plăteşti cât arunci" şi pentru ei, dar promite că numai după o dezbatere publică
Deci sistemul va fi unanim adoptat, asimilat si implementat, in urma unei "dezbateri publice" .Dezbaterea publica, se stie, e mai tare ca votul, dezbateri degeaba la care nu participa nimeni, si chiar daca ar fi sala plina, nu poti "bate" "votul exclusiv al reprezentantilor pnl". Deci, draga RER, abia asteptam dezbaterea ca sa ne puteti upgrada tarifele. Mama voastra de vatafi si arendasi jidani. Toate firmele care pun in vinzare produse ambalate in plastic/hirtie/carton platesc fondului de mediu taxa de mediu de 2lei/kg . [ https://www.afm.ro/main/legislatie_taxe_si_contributii/2019/ordin_149_2019.pdf ] . Ok? Prepaid. Ministerul Mediului a şi cumpărat 275 de asemenea insule pentru Oradea, din bani europeni. OK? Si o sa vina RER-ul nemtesc sa ma taxeze cu vreo 10 lei in plus pentru niste servicii deja platite. Ca sa iasa pe profit 2 milioane, dupa ce si-au dublat cifra de afaceri in citiva ani . [ https://www.listafirme.ro/rer-vest-sa-8309690/ ]. Orasul asta mai are consilieri? Toti sunt de la pnl? OK, atunci stati acasa, vine RER-ul la domiciliu...
Postat 07 Noiembrie 2024, 13:16 de excalibur
"Sistemul are senzori care spun «stop» când este plin containerul, aşa că dacă ai plănuit să arunci deşeurile când pleci spre muncă, teoretic trebuie să te întorci acasă cu sacul.
Noul normal. Cind s-au dat tarcurile minune in folosinta, am primit o cartela pe apartament. Fair enough, nu? Desigur, ne astepta o viata de share-uit cartela de gunoi. Angoasa fundamentala era unde/la cine e cartela de gunoi. Asa ca m-am dus sa fac duplicate la cartela , pe banii si timpul meu, sa aiba toti membrii kartela. Ei, acuma Inteligenta Artificiala e mai tare ca mintea omului de pe urma. Poti s-o f__i de cartela, daca senzorul zice NU, te intorci in P___a ma-tii cu gunoiul in bucatarie, de unde ai plecat si astepti vremuri mai bune. Peste 4 ani, la locale...
Postat 07 Noiembrie 2024, 11:56 de excalibur
#TanarSiNelinistit ...
... ți se pare că în vremea când oamenii nu selectau gunoiul, iar operațiunea asta se făcea în stațiile de sortare de către angajații firmei de salubrizare de la groapa de gunoi, era mai mare mizeria dintre blocuri și de pe străzile orașului? Din contră, era mai ordonat și mai curat decât acum. Sistemul de colectare selectivă direct la sursă a fost inventat ca să facă triplu profit operatorilor. Nu în beneficiul mediului.
Postat 07 Noiembrie 2024, 11:30 de KP
Cetatenii vor, Rer-ul nu vrea...
Puneti taxa doar pe gunoi rezidual Lasati gratuit tot ce e reciclabil.. Ca tot ne sanctioneaza generoasa UE pentru procent mic de reciclare...
Postat 07 Noiembrie 2024, 11:23 de scorilo
Nicio problemă ...
... că doar orădenii i-au votat pe edilii noștri, după chipul și asemănarea majorității care le-au dat girul electoral, văzându-se în candidați ca în oglindă. Ce poate pretinde un prost altui prost, pe care l-a ales să-și facă calificarea la locul de muncă, nu gata instruit să aplice soluțiile cele mai bune de administrare a problemelor orașului. Dar nu ... nicio problemă din moment ce în toată țara e la fel, iar prostimea se înghesuie să-i voteze pe cei ce par mai puțin proști decât restul mesei electorale.
Postat 07 Noiembrie 2024, 11:23 de KP
Care este problema
Psihoza obsesiv compulsiva a celor care ar trebui sa colocteze, sa sorteze si sa duca gunoaiele in locuri special amenajate pentru reciclare sau neutralizare. In schimb, vorbim despre alte nastrusnicii tehnice, alte cartele, alte reguli, alte pedepse si , nu in ultimul rind , PROMISIUNEA ca de la anul vom fi fu___ti ca lumea, cu taxe pe masura paranoiei. Ba, ar fi mai simplu sa puneti un taxator pe un scaunel, ca la wc-urile publice de pe vremuri. Bani tocati din bugetul fondului de mediu, pe care le vor lua in exploatare arendasii de la RER. Cu voia fostului actionar, Birta, rezident in Sinmartin, navetist. LASATI DRACULUI GUNOIUL LA LIBER.
Postat 07 Noiembrie 2024, 09:42 de excalibur
Nu se poate invinge prostia generalizata!!
cum care e problema?.. problema e ca oamenii sint cretini de-a dreptul.. cei mai multi dintre ei.. incapabili sa colecteze selectiv, sa faca diferenta intre un deseu si altul.. complet nepasatori la mediu, la curatenie, la ce lasa in jurul lor... le place sa fie curat la ei in casa da nu ii intereseaza curatenia de pe strada... niste imbecili care ar trebui trimisi inapoi la tara in staul
Postat 07 Noiembrie 2024, 09:42 de TanarSiNelinistit
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON