URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Aprilie 2022, 16:54

Instituțiile pot cere 2,8 miliarde euro din PNRR pentru renovarea clădirilor. Într-o oră s-au depus proiecte de 500 milioane euro, inclusiv CJ Bihor

Instituțiile pot cere 2,8 miliarde euro din PNRR pentru renovarea clădirilor. Într-o oră s-au depus proiecte de 500 milioane euro, inclusiv CJ Bihor foto generic, arhivă BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Autoritățile publice locale și centrale au la dispoziție, de vineri, 1 miliard de euro în cadrul programului cu cel mai mare buget din PNRR lansat până acum.

Este vorba despre așa numitul program Valul Renovării, gestionat de Ministerul Dezvoltării, cu un buget total de 2,8 miliarde euro, iar în prima oră după deschiderea sesiunii au fost depuse proiecte în valoare de 500 milioane euro, inclusiv unul din partea Consiliului Județean Bihor.

Cerere mare

Potrivit unui comunicat dat publicității vineri, apelul de proiecte pentru Valul Renovării a fost deschis la ora 10.00, iar în prima oră s-au înregistrat cereri de finanțare pentru 500 milioane euro. 

„Numărul record de cereri depuse într-un timp atât de scurt arată că există o nevoie mare pentru renovarea clădirilor, iar măsura propusă de noi, prin care nu cerem cotă-parte de la locatari sau de la autoritățile locale, a fost, de asemenea, necesară”, a declarat ministrul Cseke Attila.

Numărul proiectelor depuse și bugetul rămas pot fi consultate, în timp real, la adresa: https://mdlpa.ro/pages/pnrrbuget, însă nu și titularii acestora, adică instituțiile care le-au depus.

Ministerul Dezvoltării este cel care gestionează programele finanțate prin PNRR pentru eficientizarea energetică, asigurarea siguranței seismice și la incendiu a clădirilor multietajate rezidențiale și publice.

Autoritățile publice locale, județene și centrale pot depune cererile online, facil și transparent, la adresa www.mdlpa.ro/investitii/PNRR, în limita sumei rămase de 1,8 miliarde euro din bugetul total de 2,8 miliarde euro.

Consiliul Județean, la prima oră

Până acum, singura instituție din Bihor care a anunțat că a depus un proiect în cadrul acestui program este Consiliul Județean. Potrivit unui comunicat transmis vineri, CJ Bihor a depus, încă la ora 10.00, o cerere de finanțare a proiectului de reabilitare a Spitalului de Psihiatrie Nucet, după ce cu o zi înainte demersul a fost aprobat, la propunerea conducerii instituției, de toți consilierii județeni.

Proiectul, în valoare estimată de 31,226 milioane lei, prevede reabilitarea a cinci corpuri de clădire în care își desfășoară activitatea Spitalul de Psihiatrie Nucet și Unitatea de Asistență Medico-Socială de Psihiatrie Nucet, obiectivul principal fiind creșterea eficienței din punct de vedere energetic prin reducerea consumului anual de energie și îmbunătățirea calității mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. „Atingerea acestor obiective presupune reabilitarea anvelopei construcțiilor, înlocuirea instalațiilor termice, sanitare și de iluminat”, a precizat Consiliul Județean.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON