URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Iulie 2014, 16:01

Instituţii publice sancţionate pentru că nu au "interpreţi autorizaţi ai limbajului mimico-gestual" şi site-uri adaptate "persoanelor cu handicap mintal"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În urma unor verificări începute în luna februarie şi care vor continua până în luna octombrie a acestui an, AJPS Bihor a sancţionat, deocamdată cu avertismente, instituţii precum Primăria municipiului Oradea, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Bihor, Tribunalul Bihor, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului Bihor, Spitalul Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu din Oradea, Universitatea din Oradea, Primăria municipiului Salonta şi Serviciile Comunitare de Evidenţă a Persoanelor din municipiile Oradea, Beiuş, Salonta şi Marghita.

"Am urmărit respectarea prevederilor Legii nr. 448/2006 privind accesul persoanei cu handicap la mediul fizic, informaţional şi comunicaţional în cadrul instituţiilor şi serviciilor publice în principal din municipii, în baza unei tematici care ne-a fost stabilită de la Bucureşti, dar şi a două plângeri care ne-au fost făcute cu privire la modul în care persoanele cu handicap pot intra la Tribunalul Bihor şi la Spitalul Municipal din Oradea", a declarat luni pentru BIHOREANUL şeful AJPS Bihor, Felix Cozma (foto).

Astfel, inspectorii au controlat existenţa rampelor de acces, grupurilor sanitare, ascensoarelor adaptate, locurilor de parcare marcate pentru persoane cu handicap, existenţa unor pictograme şi a interpreţilor autorizaţi pentru limbajul mimico-gestual şi al limbajului specific persoanelor cu surdo-cecitate, a panourilor de informare în limbaj Braiile, dar şi "a paginilor de internet care pot fi accesate de persoane cu handicap vizual şi mintal, precum şi a fondului de carte în format accesibil de către persoanele cu dizabilităţi, în sistem Braille şi audio-book-uri".

În urma controlului, inspectorii AJPS Bihor au sancţionat cu avertisment Primăria, Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor şi Universitatea din Oradea pentru lipsa rampelor de acces ori neadaptarea uşilor de acces pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii, Primăria Salonta şi Serviciile Publice Comunitare de Evidenţă a Persoanelor din Oradea, Beiuş, Salonta şi Marghita pentru neadaptarea grupurilor sanitare la nevoile acestei categorii de persoane.

"La Primăria Oradea, Serviciul Public Comunitar de Evidenţa Persoanelor şi Spitalul Municipal din Oradea, la DGASPC şi la Administraţia Finanţelor Publice Bihor s-a constatat că nu există interpret autorizat al limbajului mimico-gestual, motiv pentru care au fost aplicate sancţiuni contravenţionale de tip avertisment şi s-au dispus măsuri de remediere a deficienţelor constatate", a mai declarat pentru MEDIAFAX şeful AJPS Bihor. "Legea prevede că instituţiile trebuie să aibă fie un angajat, fie un contract de colaborare cu persoane calificate ca interpreţi ai limbajului mimico-gestual. De exemplu, Prefectura Bihor are un asemenea contract de colaborare", a mai spus Felix Cozma.

Potrivit acestuia, a mai fost sancţionate cu avertisment şi s-a dispus "remedierea deficienţelor" şi pentru "inexistenţa unor pagini de internet proprii pentru persoanele cu handicap vizual şi mintal" în cazul Administraţiei Finanţelor Publice şi DGASPC Bihor, dar şi a Spitalului Municipal din Oradea. "Cele mai mari probleme sunt cu aceste site-uri, pentru că legea prevede că ele trebuie să fie uşor accesibile şi pentru persoanele cu handicap vizual, şi pentru cele cu handicap mintal, să aibă pagini uşor de accesat, cu fonturi mari, cu luminozitate bună şi cu legături uşor de făcut de pe homepage spre diferite secţiuni", a explicat şeful AJPS Bihor.

Acesta a specificat că toate instituţiile controlate au primit dispoziţie să se încadreze în prevederile legale până în luna octombrie, în caz contrar urmând să fie sancţionate cu amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Bravo
Foarte bine ca se mai fac si controale, ca sunt sanctionate cu avertisment institutiile dar ce folos. Pe noi ne intereseaza ce sanctiuni se dau ci cum se rezolva problema, cei care nu au rampe si usi corespunzatoare vor face de acum? Sau la anul iar primesc avertisment, floare la ureche. Facem ceva sa nu zica lumea ca se sta la stat.
Postat 08 Iulie 2014, 22:46 de Dani
Verificari de dragul verificarilor
Interesant de vazut site-ul acestei institutii care pretinde de la altii sa respecte legea. Evident ca site-ul lor este atat de adaptat pentru cei cu nevoi speciale incat nici nu se vede, deloc! Felicitari!
Postat 08 Iulie 2014, 08:47 de Colonel
De exemplu, Prefectura Bihor are un asemenea contract de colaborare..." !?!
Bănuieşte toată lumea cum de are Prefectura !?! De nevoie fireşte ... !?!
Postat 07 Iulie 2014, 19:27 de Car®p III
sex in centru
SA VERIFICE CUM SA FACUT SEX INTRE COPII INSTITUTIONALIZATI SI AU NASCUT MINORE LA CP 2 IAR SAMUEL MITRA ASCUNDE TOTUL
Postat 07 Iulie 2014, 17:19 de RUBI
Mare noroc avem cu voi fetelor
Ce noroc ca Universitatea prin natura conducerii sale (doua prorectorite de succes) poate colabora foarte bine cu persoanele cu dizabilitati mintale inclusiv cu oligofrenii si cu bolnavii psihici din cadrul institutiei si din exterior.
Postat 07 Iulie 2014, 16:50 de Bungau
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON