URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Mai 2013, 13:36

Inspectori cu ochii verzi: Agenţii Poliţiei Locale şi angajaţii Primăriei iau la pas cartierele Oradiei, ca să verifice cum sunt îngrijite spaţiile verzi

Inspectori cu ochii verzi: Agenţii Poliţiei Locale şi angajaţii Primăriei iau la pas cartierele Oradiei, ca să verifice cum sunt îngrijite spaţiile verzi LECŢII DE GOSPODĂRIE. Orădenii care nu ştiu să-şi amenajeze spaţiile verzi din jurul blocurilor pot cere sfaturi de la cei care deja şi-au dovedit priceperea, cum sunt cei din Asociaţia Barierei 22, premianţii concursului "Spaţii verzi cu care ne mândrim", organizat anul trecut de municipalitate
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Începând de luni, 20 mai, spaţiile verzi din jurul blocurilor vor fi luate la control. Angajaţii Primăriei şi agenţii Poliţiei Locale încep verificările în teren pentru a vedea dacă asociaţiile de proprietari îşi respectă obligaţia îngrijirii zonelor verzi pe care le au în administrare. Cei năpădiţi de buruieni vor fi amendaţi, cei care se dovedesc buni gospodari vor fi premiaţi.

Obligaţii pentru toţi

În baza contractelor încheiate cu Primăria pentru perioada 2011-2016, toate asociaţiile de proprietari din Oradea au primit în îngrijire spaţiile verzi din jurul blocurilor şi au obligaţia să asigure permanent întreţinerea lor. Concret, asociaţiile sunt obligate ca în perioada mai-septembrie să tundă iarba în fiecare lună şi să nu lase gardurile vii să crească haotic, să planteze arbori şi arbuşti, să ude vegetaţia şi să stârpească buruienile şi plantele care provoacă alergii.

De toate acestea se pot ocupa membrii asociaţiei ori o firmă anume contractată. Orădenilor trebuie să le fie, însă, clar că fiecare locatar de la bloc, indiferent că este persoană fizică sau juridică, are aceleaşi obligaţii pentru întreţinerea spaţiilor verzi, în concordanţă cu suprafaţa deţinută în imobilul respectiv.

Răsplată sau pedeapsă

Controalele care demarează luni vor avea două mari efecte. Asociaţiile cu spaţii verzi neîntreţinute vor fi în primă fază notificate cu privire la obligaţiile lor, iar apoi, dacă nu se pun pe treabă, vor fi sancţionate, conform Hotărârii de Consiliu Local 92/2012, cu amenzi între 1.000 şi 5.000 lei.

Pe de altă parte, la fel ca anul trecut, Primăria îi va recompensa pe cei mai harnici orădeni. Astfel, asociaţiile care vor avea la finalul verii cele mai frumoase spaţii verzi vor fi premiate cu motocoase, pentru ca tunsul ierbii din jurul blocurilor să le fie mult mai uşor. Altfel spus, celor harnici li se va da, celor leneşi li se va lua...


VOCEA STRĂZII
Ce opinie aveţi despre decizia Primăriei de a amenda asociaţiile de proprietari care nu-şi îngrijesc spaţiile verzi şi a le premia pe cele care amenajează cele mai frumoase grădini?

02 Ecaterina Modura.jpgMi se pare normal să îngrijeşti ceea ce-ţi aparţine, aşadar cred că este corect ca asociaţiile care lasă spaţiile verzi în paragină să fie amendate.
Ecaterina Modura (foto), 34 ani, vânzătoare

Este cu siguranţă o idee bună. Mi s-a întâmplat să văd lângă blocuri spaţii neîntreţinute, dar şi unele frumoase, îngrijite, cu iarbă şi cu flori.
Lato Janos, 66 ani, pensionar

02 Katona Krisztina.jpgCred că e corectă campania Primăriei. E datoria fiecărei asociaţii, căci până la urmă este foarte urât să vezi spaţii necurăţate printre blocuri.
Katona Krisztina (foto), 22 ani, studentă

02 Ioan Matiu.jpgFiecare ar trebui, aşa cum poate, să-şi întreţină locul din jurul blocului. Nu cred că ar fi greşit ca Primăria să-i amendeze pe cei ce nu respectă regulile.
Ioan Matiu (foto), 77 ani, pensionar

Eu stau la parter şi sunt singura care întreţine zona din faţa blocului. Cred că fiecare ar trebui să se îngrijească şi de spaţiile comune, nu doar de propria casă.
Ileana Iuga, 75 ani, pensionară

Cred că aşa trebuie făcut. Primăria să verifice dacă asociaţiile au grijă de spaţiile din cartiere şi să le răsplătească pe cele mai grijulii.
Marton Mihaly, 25 ani, lucrător comercial

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Alta minciuna : umbla dupa dat amenzi !
Sunt curios cum au ,,verificat" si cu cat i-au amendat ,,militistii ecologisti" pe cei ce au in grija spatiile verzi de pe str. Bistritei, unde majoritatea pomilor s-au uscat de bine ce au fost ,,ingrijiti" ! Seceta din 2011 si cea din 2012 i-a terminat. NICIODATA n-a venit nimeni sa-i ude, iar cetatenii din zona nu-si permit, la 7 lei/mc apa de la retea ! Chiar daca uzi pomii, intai apa (si BANII) este ,,canalizata" prin canalizare !!! Si seceta e ,,canalizata" (taxata) !Oare ce prevede contractul, doar obligtii pt. primarie si doar beneficii pt. ,,ingrijitori" ?!
Postat 20 Mai 2013, 18:09 de bh
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON