URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Octombrie 2011, 10:09

Inimă de ţigancă: În premieră, o familie de romi a donat organele fiicei (FOTO)

Inimă de ţigancă: În premieră, o familie de romi a donat organele fiicei (FOTO) BLESTEMAŢI. După ce au mai pierdut un copil, părinţii Adelei se cred bătuţi de soartă. Elevă în clasa a IV-a la şcoala comunitară deschisă în sat de fundaţia americană Smiles, Adela era singura din familie care mergea la şcoală. În ciuda greutăţilor de-acasă, anul trecut a luat premiul trei şi abia aştepta să reînceapă cursurile. Era preferata directoarei, iar colegii şi profesorii o iubeau nespus
Inimă de ţigancă: În premieră, o familie de romi a donat organele fiicei (FOTO) ULTIMA ÎMBRĂŢIŞARE. După vacanţa de vară, la începutul anului şcolar, Adela abia a aşteptat să o vadă pe doamna directoare. Bucuroase, s-au îmbrăţişat pentru ultima oară. Peste doar 3 zile, micuţa era strivită de maşină...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Hoţi, criminali, escroci, cerşetori, puturoşi... Ţiganii sunt prigoniţi în toată lumea şi au iscat o adevărată isterie internaţională fiindcă au "ocupat" marile metropole. Orbiţi de xenofobie, uităm însă adesea că nu sunt toţi la fel, iar gestul unei familii din Tileagd o demonstrează încă o dată.

În vreme ce mulţi "oameni normali" refuză să doneze organele celor dragi care nu mai au şanse să trăiască, din egoism sau pentru că vor bani în schimb, Vandana Lingurar şi Feri Kovacs au acceptat să cedeze organele fetiţei lor fără să ceară nimic, salvând trei vieţi. Gestul lor generos reprezintă o premieră, căci tradiţia le interzice ţiganilor să îşi doneze "mădularele"...

I-a "uitat" norocul

Locul în care trăieşte familia Adelei Lingurar e rupt de restul Tileagdului. Fiind ţigani maghiarizaţi, n-au loc nici în colonie, dar nici între români nu pot sta. Aşa că s-au instalat ilegal într-o clădire părăsită, ce găzduia cândva birourile unei firme care şi-a închis punctul de lucru de acolo. Când îl au, curentul e un lux, iar de apă curentă nu poate fi vorba. Clădirea şubredă, cu geamuri prin care bate vântul şi uşi ce abia se ţin în ţâţâni, adăpostea până nu demult şase suflete, pe părinţi şi copiii lor: Rudi, de 18 ani, Mihaela, de 15, Adela, de 10, şi Bianca, de 2 ani. Trăiau greu, dar se înţelegeau...

Ca să-şi ajute părinţii, băiatul cel mare a început să lucreze pe unde apuca. Tatăl muncea şi el cu ziua, căci a "furat" meserie de la ciotârnari. E bun meseriaş, dar a făcut de două ori preinfarct şi nu ştie cât mai poate duce. "N-am fost fericită niciodată, doamnă. M-am măritat la 14 ani şi cred că m-o blăstămat cineva, că am atâtea baiuri", crede Vandana Lingurar.

Are doar 34 de ani, dar viaţa grea a îmbătrânit-o. Mihaela, fata cea mare, s-a lăsat de şcoală şi acum câteva luni a fugit cu un ţigan din Timiş, care a trimis-o în Franţa să muncească. Dar necazul cel mai mare s-a abătut peste ei luna trecută...

Clipa nefastă

10 tigancusa.jpgAdela (foto) era cea mai jucăuşă dintre copii. Bruneţică, cu ochii mari şi curioşi, nu stătea locului o clipă. Îi plăcea să danseze, să picteze şi, deşi nimeni nu se aştepta, lua şcoala în serios, fără a-şi neglija nici treburile de acasă.

Aşa a făcut şi joi, 15 septembrie, când, împreună cu o verişoară mai mică, s-a dus cu căruciorul după apă, la câteva sute de metri de casă. Fetiţele mergeau pe marginea drumului, pe E60, când un flacon le-a căzut din cărucior. Adela a sărit după el, dar o maşină a lovit-o. Impactul a fost atât de violent, încât capul micuţei a fost pur şi simplu zdrobit. A supravieţuit două săptămâni la Terapie Intensivă, la Spitalul Judeţean dar, după ce a făcut de două ori stop cardiac, a intrat în moarte cerebrală.

Medicii şi-au pus imediat problema donării de organe. Doar că era un impediment. "Se ştie că romii şi evreii nu acceptă aşa ceva. Iniţial, nici măcar nu am vrut să-i întrebăm pe părinţi, dar până la urmă am luat legătura cu liderul romilor din comunitate", povesteşte dr. Carmen Pantiş, coordonatoarea programului de transplant în Bihor.

Surprinzător, familia a acceptat, fără multe insistenţe. "Au avut o tărie fantastică. Gândiţi-vă, să convingi un ţigan să doneze mădularele copilului lui e foarte mult! Nimeni din neamul nostru nu ştiu să fi făcut aşa ceva şi, sincer, nu ştiu cine ar mai fi acceptat. Din moşi-strămoşi, la noi există o credinţă: ce ţi-a dat Dumnezeu aia trebuie să duci înapoi, că ştim toţi că suntem ţărână. Ţiganii nu înţeleg că din mădularele lor pot salva pe altcineva", explică liderul comunităţii rome din Tileagd, Gheorghe Rostaş.

A salvat trei vieţi

Deşi credincioasă, Vandana nu a gândit aşa. Şi ea s-ar fi bucurat ca cineva s-o ajute pe Adela, mai ales că în urmă cu 12 ani i-a mai murit un copil, pe când avea doar o lună. "Dacă puteam, îmi dădeam eu viaţa, să nu moară ea. Mulţumesc lui Dumnezo că mi-o dat puterea să accept, mai ales că neamurile mi-or zâs să nu las să-i ia organele. Da' nu i-am ascultat. Am vrut să salvez alţi copii care au nevoie. Şi mie mi-ar fi plăcut să o salveze cineva pe fata mea. Am zis că le fac un bine şi că fetiţa mea o să trăiască prin ei", spune Vandana.

O echipă de medici din Oradea, Bucureşti şi Cluj a prelevat, lunea trecută, rinichii şi ficatul Adelei. Rinichii au ajuns la Clinica de Urologie din Cluj, unde au fost transplantaţi unei copile de 12 ani şi unei tinere de 24 cu insuficienţe renale cronice, iar ficatul unui alt pacient, în Capitală.

"Adela îşi dorea cel mai mult să aibă de toate", spune mama plângând, tristă şi totuşi alinată că ea şi micuţa ei din Ceruri au făcut o faptă bună. Pe pământ de multe ori i-a fost greu să-i dea o pâine...


ÎN ANCHETĂ
Loc (ne)marcat cu sânge

Potrivit Poliţiei Bihor, accidentul în care şi-a pierdut viaţa Adela s-a petrecut pe 15 septembrie, la ora 15.50, în condiţiile în care fetiţa de 10 ani era "nesupravegheată" şi "a pătruns brusc pe partea carosabilă, prin loc nemarcat". A fost lovită de o autoutilitară înmatriculată în Constanţa condusă de un clujean de 44 de ani. "Poliţiştii continuă cercetările în acest caz, pentru a stabili care au fost exact circumstanţele accidentului", spune agentul principal Ioana Lascău, ofiţer de presă al Poliţiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
ptr umad
ma gunoiule n-ai putea sa bagi muschiul ala tiganesc direct in gura lu mata?
Postat 11 Octombrie 2011, 20:23 de olosig
sincer suntem rau indurerati pentru pierderea pricinuita
pacat ca a murit, dar cu oragnele nu sunt de acord dar nici nu este cazul, daca parinti au fost deacord e problema lor.Daca nu era saraca poate scapa, asta imi pune un semn de intrebare, a primit tot ajutoarul sau nu au venit banii si uite asa ne am splat pe maini, cum fac MEDICII de obicei "nu i malai, nu i pasare cantatoare " pacat de fetita! SCHIMBATI odata legislatia privind adoptia sa ne bucuram si noi de copii ROMI, papusi sunt.
Postat 11 Octombrie 2011, 18:17 de anka
aveam eu
Daca avea nevoie de mushi tiganesc, ii dadeam eu. Am cumparat ieri prea mult de la supermarket
Postat 11 Octombrie 2011, 17:55 de umad
pacat ...
Un gest din inima facut de oameni cu inima. Sincere condoleante familiei !
Postat 11 Octombrie 2011, 12:43 de aef
@Xc
ce sa mai comentezi...ti se rupe inima cand vezi copii mici suferind
Postat 11 Octombrie 2011, 11:11 de taz
cc
Aici nu se baga nimeni sa comenteze ? Dumnezeu sa o odihneasca pe micuta ! Condoleante familiei ! Un gest extraordinar pe care foarte putini am putea sa il facem .
Postat 11 Octombrie 2011, 10:39 de Xc
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON