URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 August 2021, 08:01

Îngropat pe datorie: Drama părinţilor unui tânăr găsit mort pe malul Crişului Repede

Îngropat pe datorie: Drama părinţilor unui tânăr găsit mort pe malul Crişului Repede ADIO, SEBI! Sebastian Secară a plecat de acasă pe 20 aprilie, fără să răspundă apoi la telefon familiei. Cadavrul i-a fost descoperit pe insuliţa din Silvaş pe 5 mai, în stare avansată de descompunere. "Ne-am împrumutat ca să ne înmormântăm băiatul, fără ca autorităţile să ne ajute", se plânge tatăl
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Părinţii lui Sebastian Secară sunt disperaţi. Băiatul lor a dispărut de acasă în aprilie, fiind găsit mort pe malul Crişului Repede la începutul lunii mai. Oamenii nu ştiu dacă a fost accident, sinucidere sau crimă. Se şi tem să se gândească. 

Au oricum cu ce îşi bate capul, căci după înmormântare au rămas cu datorii pe care nu ştiu cum să le achite. "Ce să facem? Să ne vindem casa ca să plătim înmormântarea?", întreabă tatăl, Iacob Secară.

Durere de tată 

Sebastian împlinise 22 de ani în martie. Tânărul, mecanic auto, lucrase doi ani în Belgia, iar pe 9 aprilie s-a întors în ţară fiindcă îi expirase cartea de identitate. "Cei de la buletine l-au programat peste o lună, pentru că nu aveau plastic pentru cărţile de identitate. Dacă lucrurile mergeau ca într-o ţară normală, acum era înapoi în Belgia. Aşa, şi-a pierdut locul de muncă, a rămas blocat aici, iar acum nu mai este", povesteşte Iacob Secară (foto).

Ultima dată când tatăl şi-a văzut fiul în viaţă a fost pe 20 aprilie. "Pe la 9 seara a vorbit soţia cu el la telefon, apoi n-a mai răspuns". Familia l-a dat dispărut a doua zi.

"Anchetăm" 

Cadavrul tânărului a fost descoperit întâmplător pe 5 mai, în stare avansată de descompunere pe insuliţa din zona Silvaş. "Eu bănuiesc că ar fi fost ucis. Probabil cineva ştia că a venit din Belgia şi credea că are bani", spune tatăl. Omul admite că înainte de a pleca în străinătate băiatul avusese legături cu persoane care se ocupau "cu prafuri" şi bănuieşte că, întors acasă, le-ar fi reînnodat.

Procurorii Parchetului Bihor fac şi acum cercetări. "În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală pentru stabilirea împrejurărilor în care s-a produs decesul, până în prezent nefiind înaintat raportul de autopsie", a transmis BIHOREANULUI purtătorul de cuvânt al Parchetului, prim-procurorul adjunct Gligor Sabău (foto).

Anchetatorii au prelevat probe toxicologie şi le-au transmis Institutului de Medicină Legală Timişoara pentru a se stabili dacă tânărul fusese sau nu sub influenţa drogurilor în ziua decesului, iar până la aflarea rezultatelor cercetările sunt blocate. 

Pe bani împrumutaţi 

Durerea părinţilor e cu atât mai mare cu cât s-au împrumutat pentru a-şi înmormânta băiatul. "Înmormântarea am făcut-o la Vârciorog, pentru că-i mai ieftin ca în Oradea. Cu sicriu, transport, pomeni, coroane, flori şi ale lucruri, ne-a costat 8.000 lei. Banii i-am luat împrumut, că n-aveam suma asta", povesteşte tatăl.

Familia a rămas apoi cu datoria neplătită. "I-am scris email domnului Ilie Bolojan la Consiliul Judeţean, m-am adresat şi Primăriei, care mi-a răspuns că nu are cum mă ajuta. Nu mai ştiu ce să fac", zice Iacob Secară.

Şefa Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea, Anca Grama (foto), spune că familia nici nu poate fi ajutată. "Nu există ajutor de înmormântare, cum nu există nici primă de căsătorie, nici ajutor pentru primul copil. Există doar un ajutor de circa 5.400 lei acordat pensionarilor prin Casa Judeţeană de Pensii Bihor, unul dat prin AJOFM pentru şomeri şi sprijinul acordat de firme angajaţilor, dacă s-a stabilit prin contractul colectiv de muncă", spune Grama.

De altfel, obligaţiile legale ale Primăriei se limitează numai la înmormântarea decedaţilor fără aparţinători. "În 2019 am avut 12 astfel de cazuri, anul trecut 20, iar anul acesta am plătit către Administraţia Domeniului Public pentru 5 înmormântări", zice Grama.

"Mulţi sunt şocaţi"

Dramele precum cea a familiei Secară sunt, totuşi, relativ dese. "Oamenii nu ştiu, dar legea spune clar că ajutorul de înmormântare este doar pentru pensionari şi persoanele asigurate. Mulţi aparţinători sunt surprinşi să afle că pentru ceilalţi trebuie să ne plătească serviciile prestate", spune reprezentantul unei firme de pompe funebre din Oradea.

Legea 263/2010 prevede că doar pensionarii şi asiguraţii pot beneficia de ajutor de înmormântare pentru un membru de familie - soţ, părinţi, bunici sau copii minori ori inapţi de muncă. Or, nu era cazul lui Sebastian, care nu avea nicio asigurare în România.

"Cazuri ale celor care au lucrat pe-afară şi pe care i-a adus acasă pandemia şi apoi au murit aici fără ca familiile să primească ajutor de înmormântare sunt frecvente", afirmă reprezentantul firmei de pompe funebre. Rudele răposaţilor n-au însă ce face şi plătesc din economii sau din împrumuturi. De parcă nu le-ar ajunge durerea pierderii celor dragi...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Drum în lumină Sebastian. Dumnezeu să te odihnească în pace!
Vă rog să ne spuneţi o modalitate prin care putem dona un ajutor familiei. Vă mulţumesc!
Postat 29 August 2021, 20:41 de SorinZ
politia nu are plastic ...asta e tara noastra
totusi in ce * traim daca politia nu are plastic sa emita buletine si se ascunde in spatele starii de alerta, aceasta e esenta ca ala a ramas in tara pentru ca politia dintr-o tara din UE in 2021 nu are plastic sa emita acte de identitate
Postat 27 August 2021, 14:21 de Traian
educatia...?
Poate el nu s-a gandit. Insa parintii lui? OK, nu te gandesti ca vei muri. Insa te gandesti sa ai o asigurare de sanatate. Cel putin parintii ar fi trebuit sa stie - ei raspund de educatia lui. Da, inhumarea costa. Insa se paote face si cu cheltuieli mai mici. Da, aici ar trebui umblat. Insa in exemplaul de fata eu nu vad altceva decat dorinta de a recupera 8mii de ron de la Statul Roman. Fara sfaturi, "vedeti noi ce am patit... voi sa aveti grija si daca faceti asa..."... Insa nimic. Noi am mai trecut de probleme de acest gen, inlcusiv cu schimbarea locului de munca, etc. Tot timpul am fost atenti sa ramanem asigurati.
Postat 27 August 2021, 13:29 de sasi
comentarii…
baiatul era la varsta la care numai la asigurari complexe nu se gandea sau la a pune bani deoparte, prin tari straine unde nu-i tocmai simplu. pentru oameni simpli costa o avere o inmormantare, asta ar fi principala problema. nici macar ajutorul, cine e eligibil, nu acopera cheltuielile. cred ca asta e principala problema, nu ce a facut baiatu, cu cine, cat a castigat, la judecat e simplu…
Postat 27 August 2021, 08:42 de User anonimizat
Nișă
Cazul de față trage semnalul de alarmă că, asemenea RCA sau PAD obligatorie, fiecare persoană ar trebui să aibă o poliță personală de deces, fapt ce i-ar scuti familia de necazuri suplimentare. După cum se vede și în acest caz, populația așteaptă ajutor salvator de la aleșii locali. Înainte de a se apuca de avioane, diriguitorii județului ar putea avea în premieră, o soluție și în această speță. Nu știu ce succes vor avea cu avioanele, dar cu polițele... va muri lumea după ele!
Postat 26 August 2021, 19:12 de User anonimizat
nu
"legături cu persoane care se ocupau "cu prafuri"" da de ce trebuie sa ne para rau pentru un drogat si niste "parinti" care au esuat sai ofere copilului lor o buna educatie? de ce ar trebui sa platim noi(statul) pentru esecul lor parintesc? isi merita pe deplin soarta.
Postat 26 August 2021, 17:32 de User anonimizat
Rusine
Cu copilul mort , cea mai mare problema a parintilor este ca nu au 2000 de Ron pentriu inmormantare.... ?
Postat 26 August 2021, 12:53 de Citizen
lucrase doi ani in Belgia
Asta ar fi insemnat ca avea o suma considerabila. Daca lucrezi in vest n-ai cum sa na-i o suma considerabila pentru investitii. Sunt unii, care merg, vin acasa cu bani si le distrug in cateva zile. Evident, ceva ce tine deja de educatie. Te duci la lucru in strainatate ca sa faci o samanta de bani, sa ai rezerve, sa investesti intr-o casa, etc.
Postat 26 August 2021, 11:53 de sasi
paradisul taxatorilor, prestatorilor de servicii din subordinea directa sau indirecta a celei mai minunate primarii
zic si eu, o eficientizare a serviciilor la temeteu nu merge?!
Postat 26 August 2021, 09:08 de User anonimizat
pana la urma este firesc
De ce ar trebui sa plateasca statul celor care nu au platit impozit in Romania? Insa ar trebui reglementate preturile servicilor. Cat despre inhumare: nu ceri coroane, ceri ajutorul celor care participa. Au mai fost asemenea discutii.... inclusiv cu cei care s-au suparat ca in loc de coroana au primit ajutor financiar (nu cumva tocmai din partea autorului acestui articol?). Din banii de coroane linistit ar fi iesit suma de 8mii ron. In loc de niste sfaturi utile, "cum ar fi trebuit sa facem, voi sa aveti grija", "ce ar fi trebuit sa facem", totul ramane in stil tipic romanesc... ne milogim, cersim bai de la altii...
Postat 26 August 2021, 08:45 de sasi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON