Preşedintele Centrului Regional de Supraveghere Ecologică "Munţii Apuseni", Mihai Togor, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, că organizaţia pe care o reprezintă a decis să atace în instanţă o hotărâre dată de Consiliul Local Budureasa în urmă cu câteva săptămâni, care viza trecerea în intravilan a unui teren de 86 de hectare, "pentru construirea unei aşa zise staţiuni".
"Introducerea în intravilan s-a făcut printr-o sumă de ilegalităţi cu iz penal săvârşite de Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare, dar au existat şi acte false vizate de Oficiul de Cadastru. Avem răspuns de la Ministerul Mediului şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, care demonstrează că acolo este zonă de conservare specială, dar nici Prefectura, care a dat aviz de legalitate hotărârii deşi am demonstrat cu acte că e ilegală, nici Consiliul Judeţean, unde am făcut plângere, nu ni l-au luat în considerare", a acuzat Mihai Togor.
Ca atare, CRSE a luat deja legătura cu o firmă de avocaţi din Cluj care reprezintă ecologiştii şi în dosarul Roşia Montană şi va deschide un proces în care va cere atât anularea hotărârii de Consiliu Local, cât şi a certificatului de urbanism eliberat de Consiliul Judeţean firmei care doreşte înfiinţarea staţiunii.
"CJ ne-a trimis un răspuns hilar, desconsiderând, pe lângă Ministerul Mediului şi ANPM, şi Ordinul 552/2003, privind zonarea interioară a parcurilor naţionale şi naturale, din care reiese clar acolo este o zonă de conservare specială şi nu pentru dezvoltare durabilă", a mai spus Togor.
Preşedintele CRSE a criticat faptul că, în loc să investească în staţiunile existente, autorităţile se încăpăţânează să construiască altele noi. El a afirmat că ecologiştii se vor opune "oricărui fel de investiţii în zona protejată", cerând anularea celor două acte în instanţă. "Vom merge până la împiedicarea obţinerii unui acord de mediu", a avertizat Togor, subliniind că şi Coaliţia Natura 2000, formată din ONG-uri româneşti ce se ocupă de ariile protejate, va protesta pentru rezolvarea acestei probleme, în plan naţional. Nu este exclus ca ecologiştii să iasă chiar în stradă pentru a-şi atinge scopul.
Staţiunea lui Berlusconi
Proiectul la care se referă Togor este desfăşurat de Compania de Hoteluri şi Restaurante Padiş, care promite aici dezvoltarea primei zone eco-turistice la standarde europene din Munţii Apuseni, de 4 stele, cu pârtii de schi de 12 kilometri funcţionale pe tot parcursul anului şi peste 3.000 de locuri în hoteluri, vile şi pensiuni.
Investitorii susţin că staţiunea se va integra în ecosistem, nu va afecta mediul, şi că dezvoltarea zonei se va face după arhitectura locului şi fără să se taie vreun copac. Potrivit proiectului, circa 30 de hectare vor fi împădurite, vor fi protejate cursurile de apă, iar aleile vor avea pavele perforate, pentru evacuarea apelor rezultate din ploi sau topirea zăpezii. Investiţia va crea peste 600 de locuri de muncă.
Printre investitori se numără şi premierul italian Silvio Berlusconi, asociatul său Vincenzo di Palla, grupul francez Vinci, unul dintre cei mai mari antreprenori din Europa, dar şi fonduri de investiţii imobiliare din Anglia şi România. Totodată de proiect se leagă şi numele lui Viorel Pop, patronul Cibela Group.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.