Creşterea continuă a numărului de persoane infectate cu SARS-CoV-2 în întregul judeţ, la peste 2.500 în prezent, precum şi faptul că tot mai multe dintre acestea au nevoie de spitalizare din cauza stării grave în care se află, obligă Spitalul Municipal din Oradea să redevină unitate care tratează exclusiv pacienţi cu Covid.
Practic, după patru luni de la "relaxarea" ce a urmat valului al treilea, cel de-al patrulea "reînchide" spitalul pentru bolnavii cronic.
"În această dimineaţă a avut loc o întâlnire cu managerii de spitale în care s-a luat decizia ca cel târziu de luni, 11 octombrie, Spitalul Municipal din Oradea să redevină bloc anti-Covid. De azi se pun în aplicare măsurile organizatorice în acest sens, primele fiind pentru mutarea secţiilor de Oncologie, Chirurgie şi Pediatrie la Spitalul Judeţean. Celelalte secţii ale Spitalului Municipal vor fi relocate în alte spitale", a declarat miercuri, pentru BIHOREANUL, şeful Cancelariei Instituţiei Prefectului, Ligia Oala.
Potrivit acesteia, măsura reînchiderii Spitalului Municipal este dictată atât de creşterea numărului de infectări (în prezent, în Bihor sunt 2.556 de persoane infectate) şi agravarea stării unora dintre bihorenii cu Covid, cât şi de un ordin al şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat, privind amânarea cu 30 de zile a tuturor operaţiilor şi a altor proceduri medicale care nu sunt urgente.
Spitalul Municipal din Oradea, amintim, a funcţionat ca unitate exclusiv anti-Covid timp de 8 luni în cursul anului trecut, primul an al pandemiei, şi 6 luni în cursul acestui an, fiind redeschis bolnavilor cronic de la începutul lunii iunie.
În perioadele cât a tratat doar bolnavi Covid, unele secţii au fost transferate Spitalului Judeţean, ceea ce a îngreunat şi activitatea acestuia, iar altele spitalelor MAI, CFR şi din Salonta.
După ce va fi din nou spital exclusiv anti-Covid, Municipalul orădean va dispune de 341 de locuri în clădirea principală din strada Coposu, organizate ca paturi de Infecţioase şi Pneumologie, plus 34 în secţiile de Terapie Intensivă.
Până la această oră, reprezentanţii Spitalului Municipal nu au putut fi contactaţi pentru a oferi mai multe detalii, deoarece se află deja într-o şedinţă pentru a decide mutarea propriu-zisă a secţiilor către alte unităţi din oraş.
Măsura amânării operaţiilor şi prestaţiilor pentru bolnavii cronic decisă de şeful DSU a generat nemulţumiri ale organizaţiilor reprezentantive ale acestora, care acuză restrângerea drepturilor de acces la servicii medicale, provocând totodată şi nemulţumirea unora dintre medici.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.