URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Septembrie 2020, 15:08

Inevitabilul s-a produs: Elev din Oradea, confirmat cu Covid-19. Învăţătoarea şi colegii lui stau acasă 14 zile

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La patru zile de la debutul anului şcolar 2020-2021, o clasă de-a IV-a de la Şcoala Gimnazială "Oltea Doamna" a fost nevoită să îşi întrerupă lecţiile, după ce un elev a fost depistat cu Covid-19.

S-a îmbolnăvit acasă

"Nu şcoala a fost sursa infecţiei, copilul s-a îmbolnăvit de la bunica lui, confirmată cu Covid-19. Băiatul a fost la şcoală doar în prima zi, după manuale", a declarat inspectorul şcolar general, Virgil Blage, joi, pentru BIHOREANUL.

Miercuri după-masă, când s-a confirmat că băiatul are la rândul lui Covid-19, Şcoala "Oltea Doamna" a aplicat prevederile Ordinului 5487 al ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii şi a suspendat cursurile la clasa respectivă, pentru 14 zile. "Din câte am înţeles, vor încerca o formă de predare online", a precizat Blage.

Băiatul s-a întâlnit luni doar cu 11 colegi, deoarece clasa lui este împărţită în două grupe. Cum însă şi învăţătoarea este izolată, toţi copiii stau acasă. "Vor face lecţiile online", a declarat directoarea Florina Musca, pentru BIHOREANUL.

În acelaşi timp, însă, s-au suspendat cel puţin temporar lecţiile la o grupă de la Grădiniţa 23 din Oradea, unde este înscrisă o soră mai mică a elevului infectat. "Nu ştim încă dacă surioara este infectată, dar până vom afla s-a decis suspendarea orelor la grupa respectivă", a mai spus şeful IŞJ Bihor.

Precauţie

DSP Bihor a demarat o anchetă epidemiologică în acest caz, pentru a lămuri câte persoane ar fi putut fi contaminate şi trebuie să intre în izolare. 

"După discuţii cu învăţătoarea de la clasă, care susţine ferm că, în timpul petrecut la şcoală, toţi copiii au purtat mască şi au respectat măsurile de distanţare, nu se va impune izolarea pentru aceştia, ci doar s-a recomandat să rămână acasă, în perioada în care cursurile sunt suspendate. Ei nu sunt consideraţi contacţi direcţi, pentru că nu au stat minimum 15 minute fără mască în preajma unei persoane confirmate", a declarat BIHOREANULUI o sursă medicală.

Aşadar, cei 11 copii care s-au întâlnit luni la şcoală cu colegul lor ar trebui să stea acasă, dar nu sunt izolaţi propriu-zis.

Cine se izolează?

Este posibil, însă, ca în alte cazuri elevii şi profesorii să intre în izolare, dar nu doar ei, ci alături de familiile acestora.

"Când vor mai apărea cazuri confirmate printre elevi şi ancheta epidemiologică va scoate la iveală că nu s-au respectat regulile, vor intra în izolare şi colegii de clasă, şi cadrele didactice, dar şi familiile acestora. Colegii şi profesorii vor fi consideraţi contacţi direcţi şi metodologia Ministerului Sănătăţii prevede că toate persoanele care locuiesc într-un imobil unde se află o persoană izolată intră în izolare", a mai spus specialistul.

Regulile concrete de izolare se stabilesc pentru fiecare contact în parte, în urma anchetei epidemiologice, ţinându-se cont şi de acele situaţii unde familiile pot să se separe în mai multe imobile, astfel încât să nu fie nevoiţi să intre toţi membrii în izolare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON