„O crimă politică”. Așa descrie un proprietar din satul Cheriu peste al cărui teren a fost proiectat Inelul Rutier Metropolitan Oradea intenția președintelui Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, de a continua construirea șoselei și după ce Curtea de Apel Cluj a dat o sentință favorabilă localnicilor.
Claudiu Someșan, fost jurnalist, în prezent proprietarul unei publicații online dedicată afacerilor, face apel la Poliția Rutieră ca în acest caz să nu mai avizeze proiectul cu traseul prin intravilanul satului, iar la consilierii județeni ca să nu-l voteze după refacerea documentației, cum a impus instanța clujeană.
„Să respingeți”
Someșan, care a inițiat împotriva CJ Bihor un proces după ce administrația județeană a decis să construiască Inelul pe un traseu ce trece inclusiv prin satul Cheriu, unde deține un teren agricol, și care împreună cu alți 20 de proprietari ce i s-au alăturat ulterior în proces a obținut o sentință favorabilă parțial, a trimis redacției BIHOREANULUI, joi, o cerere adresată Serviciului Poliției Rutiere Bihor, dar și aleșilor din Consiliul Județean.
În cererea trimisă Poliției Rutiere, Someșan amintește că la mijlocul lunii ianuarie, Curtea de Apel Cluj a constatat că proiectul Inelului Rutier Metropolitan nu vizează realizarea unui drum județean, ci a unei „variante ocolitoare” a municipiului Oradea și a localităților Oșorhei, Sânmartin și Nojorid, astfel că trebuia încadrat în clasa tehnică III (specifică drumurilor naționale), nu în clasa tehnică IV (ca drum județean).
De asemenea, instanța a imputat CJ Bihor faptul că pentru alegerea traseului variantei ocolitoare, care potrivit legislație trebuie „de regulă” să ocolească localitățile, nu a justificat alegerea traseului prin intravilanul localităților, un studiu de trafic fiind întocmit ulterior adoptării prin Hotărâri de Consiliu Județean a variantei de traseu aflată, după cum se știe, în execuție.
Având în vedere aceste lucruri, Someșan solicită Poliției Rutiere Bihor „să respingeți avizarea „noului” inel de centură al municipiului Oradea și Zonei Metropolitane Oradea (varianta ocolitoare) pe porțiunea ce trece prin intravilanul satului Cheriu, comuna Oșorhei”.
„În stil mercantil”
În cererea trimisă Poliției Rutiere, Claudiu Someșan arată că ulterior pronunțării Curții de Apel Cluj, președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a transmis că proiectul Inelului Rutier Metropolitan va fi continuat, cu respectarea sentinței, ceea ce nu este în regulă.
„Se observă clar că intenția conducerii instituției este de a păstra actualul traseu prin intravilanul localității Cheriu (...), președintele Ilie Bolojan dorește să își impună în continuare traseul conceput în stil mercantil și care nu ține seama de cerințele privind siguranța circulației și de adaptarea la cerințele pietonilor, persoanelor cu handicap și de vârsta a treia. Informațiile indică mai degrabă tendința de a forța o justificare a variantei prin intravilan decât o respectare principială a legii, a hotărârii instanței și a drepturilor localnicilor în aceeași măsură”, a scris Someșan.
Acesta amintește că și el, și alți 20 localnici au cerut inițial ca traseul IRM să ocolească intravilanul satului Cheriu, ceea ce ar fi însemnat aproximativ 700 metri în plus de șosea, dar traseul poate fi reconfigurat și acum prin extravilan, cu un „supliment” de 286 metri, însă „administrația bihoreană a scurtat traseul fărâmițănd intravilanul din Cheriu, dar l-a prelungit în extravilan tot la Cheriu, pentru alte interese”.
„Proiectul impus de președintele CJ Bihor este o crimă politică. Pe lângă faptul că drumul a fost trasat în mod nejustificat prin intravilan, este și proiectat într-o clasă tehnică greșită, fapt ce punea în pericol viețile a sute de mii de conducători auto ce ar fi urmat să parcurgă în viitor un drum subdimensionat față de traficul pe care urma să îl preia de pe 3 drumuri europene”, arată proprietarul din Cheriu.
„Lipsă de caracter”
Totodată, Claudiu Someșan amintește că „opoziția politică din CJ Bihor”, adică PSD și UDMR, a cerut un traseu scos prin extravilanul satului Cheriu, dar în final, „în urma unor manevre politice s-a ajuns în situația ca doi dintre consilierii opoziției (n.r. – Ioana Bara și Ciprian Anta, ambii de la PSD, ulterior excluși din CJ Bihor) să trădeze, chipurile pentru că ar fi votat pentru dezvoltarea județului”, motiv pentru care îi numește „neaveniți” care au trădat „nu doar interesele localnicilor din Cheriu, ci și pe cele ale propriilor partide”, iar asta „din lipsă de caracter”.
Prin urmare, Someșan arată că „avem rugămintea și așteptarea ca poziția IJP Bihor în această chestiune să fie una onorabilă și de neaservire în fața clasei politice”. Concret, dacă administrația județeană va cere avizarea unui proiect refăcut pentru Inelul Rutier Metropolitan cu menținerea traseului prin intravilanul din Cheriu, chiar și în condițiile în care CJ Bihor va justica acest traseu așa cum îi impune Curtea de Apel Cluj, să respingă acordarea emiterea unui aviz.
„Având în vedere cele menționate mai sus, vă readucem în vedere rugămintea, dar și așteptarea ca IPJ să fie și în slujba localnicilor din Cheriu, nu doar a clasei politice”, își încheie Claudiu Someșan cererea către Poliție.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.