URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 August 2021, 15:40

Inedit: Un pianist din Oradea vrea să cânte continuu 130 de ore, pentru a doborî un record mondial!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Singurul pianist de concert din Oradea ultimelor şase decenii, Thurzó Zoltán, a dezvăluit luni un plan ambiţios: va încerca să doboare recordul mondial al celui mai lung maraton de cântat la pian şi va susţine un concert de... 130 de ore!

Evenimentul se va întâmpla la Oradea, la finalul anului, iar orădenii vor putea să meargă să-l vadă pe artist cum performează oricând, de-a lungul celor şase zile.

Recordul actual îl deţine un artist din India, Mrityunjay Sharma, care a cântat 127 de ore, 8 minute şi 38 de secunde, fără întrerupere.

Familie de muzicieni

„Eu provin dintr-o familie de muzicieni de 3 generaţii. Familia noastră este prezentă în acest oraş de la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi toţi antecedenţii şi strămoşii mei au stat în Bihor sau la Oradea. Eu sunt generaţia cea mai tânără şi încerc să promovez cu puterile mele arta şi cultura din Oradea”, a declarat Thurzó, luni, într-o conferinţă de presă.

Bunicul lui, Thurzó Sándor, a fost un reputat istoric, muzicolog şi violonist, iar bunica lui, născută Tyukodi Margit, a fost o cântăreaţă de operă.

În vârstă de 38 de ani, fără a fi angajat la vreo instituţie publică, aşadar câştigându-şi existenţa exclusiv din concertele private susţinute în ţară şi, mai ales, în străinătate, pianistul are un repertoriu de o mie de piese, iar la maratonul de Cartea Recordurilor va cânta peste 450 dintre ele.

Peste 50 de ore, fără pauză

Printre altele, va interpreta toate sonatele lui Mozart, ceva ce niciun pianist român n-a mai făcut-o. De altfel, şi perioada maratonului (30 noiembrie – 5 decembrie) a fost anume aleasă de Thurzó, pe 5 decembrie urmând să se împlinească 230 de ani de la moartea lui Mozart.

„Vom începe pe 30 noiembrie, marţi, la ora 8 şi vom termina sâmbătă, la ora 23. La fiecare oră, primesc cinci minute pauză, pe care ori le folosesc, ori le acumulez. Între piese, am 30 de secunde la dispoziţie, pe care tot aşa, pot să le acumulez dacă vreau”, a declarat artistul.

Practic, în cele aproape şase zile, pianistul va cânta, va mânca, va dormi şi se va spăla în Universitatea Partium, a cărei sală festivă va găzdui maratonul. Planul lui este ca în primele două zile şi jumătate să nu se oprească deloc din cântat, astfel încât să adune timpi mai lungi pentru somn.

Regulile Guinness

În casa lui din Biharia, Thurzó a făcut deja o simulare, cântând după regulile Cărţii Recordurilor timp de patru zile şi patru nopţi. „Nu am de gând să fac simulare pe o perioadă şi mai lungă, dar ştiu că pot. Voi bate recordul”, a mai declarat artistul.

Thurzó susţine că de mai bine de patru ani şi jumătate se antrenează pentru acest moment şi ştie că îi va fi greu să cânte noaptea, când va fi deja obosit, dar şi să vorbească în timp ce cântă, chiar să dea interviuri ori să comunice cu membrii echipei sale. Soţia lui, Erika, îi va fi alături non-stop şi va şti ce să-i spună, astfel încât să-l ajute să-şi regăsească forţa.

Chiar dacă regulile Guinness World Record prevăd că aceste evenimente sunt de regulă supravegheate de specialişti ai acestei entităţi, maratonul orădeanului nu va avea niciun arbitru Guinnes. Din pricina pandemiei de Covid-19, englezii au decis că este suficient ca Thurzó să filmeze concertul său întins pe cinci zile şi apoi să le transmită înregistrările, laolaltă cu multe documente justificative. Ca să se asigure că nu ratează nicio secundă din maraton, pianistul va fi filmat cu 4 camere diferite.

Muzeul muzicii

În conferinţa de luni, Thurzó a explicat că îşi doreşte să doboare acest record pentru a aduce faimă în plus oraşului său, dar, fireşte, şi lui însuşi. În prezent, Oradea are un singur record înregistrat (cel mai mare antrenament cu ghete kangoo-jumps), iar dacă va deveni artistul care a cântat în continuu 130 de ore, ştie că va fi mai cunoscut la nivel mondial.

El îşi doreşte ca faima lui să se transfere şi oraşului său natal. Din banii pe care îi câştigă din muzică, dar şi din donaţiile pe care le adună, Thurzó vrea să înfiinţeze un muzeu al muzicii în Oradea.

Într-o casă pe care doreşte să o cumpere, artistul vrea să expună instrumente, documente, partituri şi multe alte obiecte valoroase care se află în patrimoniul familiei sale, inclusiv toate manuscrisele originale ale compozitorului şi pianistului Bartók Béla.

Cei care doresc să-l sprijine, atât pentru înfiinţarea muzeului, cât şi pentru evenimentul din iarnă, pot să-l contacteze prin pagina sa de Facebook. De asemenea, tot acolo vor găsi şi noutăţi şi transmisiuni live, în timpul maratonului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
RESPECT FAMILIEI THORZÓ!
Felicitări Zoli pentru demersul tău artistic inedit!Sunt convins că vei reuși!BAFTĂ ȘI PUTERE DE MUNCĂ!DOAMNE AJUTĂ!
Postat 10 August 2021, 11:43 de ADI-MSC
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON