URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 01 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Iulie 2023, 14:20

Inedit: Fereastră subacvatică în Oradea, sub podul Sfântul Ladislau (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea va avea o nouă zonă de promenadă pe Crișul Repede, pe malul drept al râului, sub podul Sfântul Ladislau, în vecinătatea localului Dock.

Inedit este că aici se va amenaja și o scară pentru pești, astfel încât aceștia să poată „traversa” pragul de fund din avalul podului, iar orădenii îi vor putea observa, deoarece această scară acvatică va avea o fereastră de observare.

Avizul favorabil pentru această investiție s-a dat luni, în cadrul Comisiei Tehnico-Economice de la nivelul Administrației Bazinale de Apă Crișuri.

„Astfel, pe malul drept, pe tronsonul situat amonte și aval de podul Sf. Ladislau, pe o lungime cumulată de 212 m sunt propuse lucrări de consolidare precum promenadă și o scară de pești”, a anunțat ABA Crișuri.

În prima etapă a lucrărilor, se vor face lucrările de amenajare hidrotehnică (taluz, zid de sprijin, prismă de anrocamente). Pe o porțiune de 87 de metri în amonte de pod, va fi amenajată o promenadă lată de 2,5 metri.

Ulterior, în aval de pod, pe 125 de metri vor continua lucrările de amenajare, „iar în dreptul pragului de fund se va realiza o scară de pești pe o lungime de 50 m astfel încât să se faciliteze libera trecere a peștilor din aval în amonte”, potrivit ABA.

Inedit este că această scară va avea o fereastră de observare, care va permite pietonilor să vadă mediul acvatic.

„Este un proiect ambițios prin care ne-am propus să răspundem nevoilor tehnice atât pe componenta de inundații, cât și pe cea legată de libera trecere a peștilor în zona pragului de fund. Și pentru că este în zona centrală a municipiului, proiectul vine de asemenea și în sprijinul comunității oferind nu doar acces pietonal în zonă, ci și oportunitatea de a observa deplasarea peștilor. Licitația pentru execuția lucrărilor urmează să fie lansată săptămâna viitoare, urmând ca, până la finele acestui an să dăm aviz pentru începerea lor”, a declarat Pásztor Sándor, directorul ABA Crișuri.

Proiectul s-a inspirat dintr-o investiție similară făcută în orașul ungar Kisköre și va costa 11,7 milioane de lei, bani asigurați din bugetul de stat. Durata estimată a lucrărilor este de 18 luni. 

Cum arată fereastra subacvatică din Kisköre:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
adi13-bolnăvel
Tie nu-ți convine ca il face Birta ::::)))))
Postat 11 Iulie 2023, 11:12 de Sandu2100
Sandu cel cu buda in curte
Asa ceva nu ai in satul ala din care ai venit. Asa cum nici asfalt nu ai vazut, si nici educatie, analfabetule!
Postat 11 Iulie 2023, 10:06 de adi13
Superb
Ar fi o atractie pt oraș, inca un loc unde poti să-ți petreci timpul cu copiii sa învețe de ale naturii.
Postat 10 Iulie 2023, 21:49 de Sandu2100
Proiect ambițios...
Ideea cu fereastra pt. pești în sine e simpatica dar atit. Ambiția în schimb e mare, ca de obicei.
Postat 10 Iulie 2023, 21:26 de Simonette
e faina si sa vezi pestii (in oras) si e buna si fara fereastra, doar ca scara de pesti la toate barajele ce le avem in tara
sa nu tot zica ecologistii ca hai sa ne distrugem stabilitatea sistemului energetic si sa daramam barajele, pe fonduri europene poate am reusi odata cu reabilitare si renovare baraje sa si adaugam scara de pesti, ca totusi e bine pt ecosistem si fauna acvatica. Iar la energie nu renuntam, si nici nu vrem sa o scumpim artifical pe taxe solare/eoliene ce nu au nici un folos fara baterii scumpe!
Postat 10 Iulie 2023, 19:50 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON