Pe lângă că este o sursă uriașă de poluare, un batal cu reziduuri petroliere din Derna este și un pericol pentru localnici.
Depozitul aparține firmei Petrol Derna, acum în faliment, și este pe lista depozitelor cu deșeuri periculoase pe care România trebuia să le ecologizeze de mult. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar acum comisarii de mediu au descoperit și că batalul este un risc de înec.
Apa de pe suprafața mlaștinei pline cu gudroane acide a înghețat, iar localnici din Derna și-au făcut cale peste batal, fără să se gândească la faptul că gheața ar putea ceda sub greutatea lor.
Periculoasa situație a fost descoperită de comisarii de mediu din Bihor, cu prilejul unui control făcut la depozitele de deșeuri industriale din județ.
„Acest depozit are o adâncime mai mare de 5 metri, având un conținut de gudroane acide și bitumuri extrem de periculoase, fapt relatat în repetate rânduri și de către presa locală din județul Bihor”, a transmis, vineri, Garda de Mediu Bihor.
Firește, localnicilor le este recomandat să nu mai traverseze batalul, ba chiar să se țină cât mai departe de el.
Totodată, lichidatorul judiciar al Petrol Derna a fost amendat de comisarii de mediu cu suma de 50.000 de lei, pentru că depozitul nu este înconjurat de un gard care să nu poată fi trecut de localnici. Aceasta este a patra amendă pe care lichidatorul o încasează, din același motiv al gardului deficitar.
Primarul din Derna, Iarko Daniel Segheciu, a declarat pentru BIHOREANUL că are mari probleme de comunicare cu administratorul judiciar de la Petrol Derna. „Avem mari probleme cu administratorul firmei care se ocupă de lichidare. Nu are bunăvoința să răspundă la telefon, la sediu nu prea este de găsit și asta de multe vreme. Am trimis o adresă prin care am adus la cunoștință situația batalului”, a precizat Segheciu.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.