Doi morţi, două familii ciuntite, doi copii orfani. Este bilanţul tragicului accident petrecut luna trecută pe DN1, unde s-au ciocnit frontal maşinile conduse de Radu Comşa, 28 ani, soţul judecătoarei Diana Comşa, şefa Secţiei Penale din cadrul Judecătoriei Oradea, şi Alin Igna, 36 ani, poliţist de frontieră la Punctul de Trecere a Frontierei Borş.
Din prima clipă, accidentul a fost pus pe seama lui Comşa, care intrase brusc pe contrasens, izbind din plin autoturismul lui Igna. Dacă în primele faze evenimentul a fost produs pe seama unei erori de conducere, BIHOREANUL a aflat că, de fapt, eroarea a fost doar aceea că Radu Comşa băuse exagerat de mult înainte de a urca la volan. Iar consecinţele le vor suporta acum moştenitorii săi, căci familia poliţistului e decisă să ceară despăgubiri familiei judecătoarei pentru pierderea suferită.
Accident de impact
Tragedia s-a produs în seara de 21 februarie, în jurul orei 21. Agentul principal Alin Igna (foto) ieşise din tură şi se îndrepta spre Oradea la volanul unui Volkswagen Passat. Nu a apucat să parcurgă mai mult de un kilometru când, din sens opus, Seat-ul condus de Radu Comşa i-a intrat brusc în faţă. Poliţiştii spun că Igna a încercat să evite coliziunea, dar în zadar. Maşina lui Comşa avea o viteză mult prea mare.
Impactul a fost nimicitor, a explicat şeful SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea, care a condus echipa medicală sosită la faţa locului. Din nefericire, nici unul din şoferi n-a mai putut fi salvat. "Una dintre victime avea leziuni absolut înfiorătoare, nici măcar nu am mai încercat să o resuscităm. La cealaltă am încercat să repornim activitatea inimii, dar avea leziuni grave, în special la nivelul capului, care au dus la pierderi masive de sânge. N-am reuşit nimic", a declarat Borcea.
Depăşire cu alcool
Cercetările de la faţa locului au arătat că accidentul s-a produs din cauza manevrei neregulamentare făcute de Radu Comşa. În prima fază, poliţiştii au crezut că acesta ar fi încercat să întoarcă la stânga, peste linia dublă continuă, însă după audierea martorilor au stabilit că bărbatul s-a riscat în depăşirea pe contrasens a unei coloane de maşini, şi s-a trezit faţă în faţă cu Passatul.
Gestul lui Comşa nu l-a înţeles nimeni. Era instructor auto şi, ca atare, se presupunea a fi un şofer experimentat şi conştient de pericolul la care se expune în astfel de cazuri. Cercetările ulterioare au arătat, însă, că teribilismul i-a fost determinat de alcool. Căci, conform medicilor legişti, în momentul accidentului avea o alcoolemie de 2,55 grame per litru alcool în sânge.
Pierdere ireparabilă
Deşi soţul judecătoarei nu mai poate fi tras la răspundere pentru accident, cercetările în acest caz continuă. Iar asta pentru că, potrivit procurorilor, familia poliţistului de frontieră e îndreptăţită să ceară despăgubiri moştenitorilor acestuia pentru pierderea suferită, şi chiar şi-au arătat intenţia să uzeze de acest drept.
"Bineînţeles că vom cere despăgubiri, numai să se finalizeze ancheta. Deocamdată, încercăm să ne revenim, dar este foarte greu, mai ales pentru fetiţa lui Alin. Are 5 ani şi întreabă în fiecare zi de tăticul ei. Nici nu vă daţi seama ce tragedie trăim cu toţii. Şi cumnata mea, soţia lui, şi părinţii, şi eu", a povestit BIHOREANULUI Sorin Igna, fratele poliţistului de frontieră.
Despre stadiul anchetei, familia nu are însă prea multe informaţii. "Ştim doar că celălalt şofer avea o alcoolemie mare şi că, din cauza stării avansate de ebrietate, înainte de accident, a ocolit la sensul giratoriu de lângă fostul hypermarket Pic prin stânga, nu prin dreapta, cum era normal şi regulamentar. Şi asta am aflat de la martori...", spune Igna.
Anchetă delicată
Chestionaţi, Gheorghe Vidican, şeful Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, ai cărui procurori supraveghează cercetările, şi comisarul şef Dorin Sava, şeful Poliţiei Rutiere Bihor, unde se desfăşoară investigaţiile, au refuzat să ofere amănunte, pentru a nu periclita ancheta. "Este un caz delicat", spune Sava, încercând s-o menajeze în acest fel şi pe soţia lui Radu Comşa, cel acuzat de producerea accidentului.
Este de înţeles: judecătoarea era căsătorită de nici 5 ani şi este greu încercată nu doar de durerea provocată de moartea soţului, ci şi de tragedia pe care acesta a produs-o, a cărei notă de plată i-a lăsat-o pe umeri pentru tot restul vieţii...
PROCEDURĂ
Despăgubiri în civil
Prim-procurorul Parchetului Bihor, Viorel Gavra (foto), susţine că în cazurile similare accidentului produs pe DN1, despăgubirile se acordă în urma unui proces civil, după finalizarea anchetei penale care trebuie să stabilească clar cui aparţine vinovăţia penru accident.
"Chiar dacă şoferii sunt morţi, în urma cercetărilor, expertizelor şi după audierea martorilor, se va stabili vinovatul pentru producerea accidentului". După finalizarea cercetărilor, supravieţuitorii victimei se pot îndrepta împotriva supravieţuitorilor persoanei vinovate. "Despăgubirile se vor acorda din bunurile personale ale decedatului, după efectuarea succesiunii", a explicat prim-procurorul.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.