Alegerile încing spiritele. Liderul PNL Bihor, Ilie Bolojan, l-a acuzat pe directorul Spitalului de psihiatrie şi pentru măsuri de siguranţă Ştei, fostul deputat PSD de Arad Ciprian Florin Luca, de încercarea de a înscrie sâmbătă la vot, pe o listă specială, peste 150 de pacienţi fără discernământ.
Depusă tardiv...
"Pacienţii de la Spitalul de psihiatrie din Ştei sunt oameni cu fapte de tip penal, pentru care nu au putut fi condamnaţi la închisoare deoarece comisiile medicale au stabilit că nu au discernământ. Până acum, în ultimii 25 de ani, aceştia nu au votat niciodată, dar acum s-a încercat înscrierea lor la vot pe o listă specială", a declarat primarul Ilie Bolojan pentru BIHOREANUL, lăsând să se înţeleagă că votul pacienţilor ar fi putut astfel fi orientat către PSD.
Potrivit liberalului, conducerea secţiei de votare a respins în primă instanţă depunerea listei speciale prin care se solicita urna mobilă ca fiind incompletă, iar apoi ca fiind tardivă.
"Din informaţiile pe care le deţin nu s-a mai ajuns la dezbaterea pe fond a problemei, dacă aceşti oameni au sau nu dreptul să voteze. Prima dată reprezentanţii secţiei de votare au respins lista specială ca fiind incompletă din punct de vedere al datelor pe care trebuia să le conţină, iar a doua oară pentru că a fost depusă tardiv, după ora 20", a declarat Bolojan.
În paza "sistemului"...
Potrivit unor surse din teren, reprezentanţii PSD au insistat din nou, în cursul zilei de duminică, pentru trimiterea a spital a urnei mobile. "Au venit şi au pus presiune pe conducerea secţiei de votare, ameninţând cu plângeri penale", a povestit un bihorean.
Sesizat de BIHOREANUL, Biroul Electoral Judeţean Bihor s-a interesat asupra situaţiei de la Ştei. "Reprezentanţii BEJ au sunat la secţia respectivă şi, într-adevăr, s-a înregistrat o astfel de cerere în cursul zilei de ieri. Conform legii, preşedintele de secţie o poate accepta sau respinge. Până în momenul de faţă nu avem informaţii dacă aceasta a fost sau nu aprobată", a declarat locţiitorul preşedintelui BEJ Bihor, Marcela Teaha.
Potrivit judecătoarei, incidentul nu ridică problema vicierii votului. "În cazul în care persoanele pentru care s-a solicitat urna mobilă nu au drept de vot, în momentul în care se vor introduce datele lor în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, acesta va semnala acest lucru şi nu vor putea participa la scrutin", a precizat Marcela Teaha.
Potrivit reprezentanţilor BEJ Bihor, până în prezent, cu excepţia unor mici probleme organizatorice, nu s-au înregistrat incidente la vot.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.