URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Decembrie 2020, 12:02

Închisoare cu executare în cazul poliţiştilor din Salonta care "vânau" şoferii străini pentru şpagă

Închisoare cu executare în cazul poliţiştilor din Salonta care 'vânau' şoferii străini pentru şpagă De la stânga la dreapta, agenţii principali Dorel Crăciun, Kovacs Cristian, Milan Isai, Dorin Pojega şi Nicolae Sorin Rus au încasat pedepse cu executare
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cinci subofiţeri de la Poliţia municipiului Salonta, acuzaţi că "vânau" şoferii străini de la care pretindeau şpăgi între 100 lei şi 300 euro ca să-i ierte de încălcarea Codului Rutier, reală ori nu, au fost condamnaţi, miercuri, la pedepse cu executare la Tribunalul Bihor, hotărârea instanţei nefiind definitivă.

Este vorba despre Dorel Crăciun, Kovacs Cristian, Milan Isai, Dorin Pojega şi Sorin Rus, trimişi în faţa instanţei în 2015, în urma unei anchete pornite de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor şi finalizate de cei de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea. Cercetările au fost bazate pe sesizările din oficiu ale poliţiştilor DGA Bihor, ca urmare a reclamaţiilor şi petiţiilor unor şoferi, unele depuse chiar la ambasade străine şi care reclamau faptul că li s-a cerut mită.

"Taxatori" în uniformă

Concret, după cum a dezvăluit şi BIHOREANUL la vremea când procurorii au înaintat rechizitoriul întocmit instanţei de judecată, cei cinci subofiţeri, deşi încadraţi la Serviciul de Ordine Publică, deci cu sarcina de a patrula prin oraş, se erijau în agenţi rutieri şi, postaţi într-o curbă chiar lângă sediul Poliţiei, îi "taxau" pe şoferii străini care nu cunoşteau sancţiunile pentru încălcarea normelor rutiere.

Un şofer din Rusia, de pildă, a reclamat că i-au fost luaţi 200 euro, un ungur s-a plâns că i s-au cerut 190 euro şi 200 lei, iar un ucrainean că a fost "amendat" cu 300 de euro. Printre reclamanţi se număra şi un cetăţean elveţian, director la compania Nestle. Sosit în România în februarie 2014 pentru o întrunire a companiei, omul a fost oprit de Kovacs Cristian şi de Dorin Pojega sub pretextul că a depăşit limita de viteză.

Poliţiştii, susţinea managerul, i-au cerut 1.400 lei, spunându-i că atâta este amenda, iar când le-a explicat că nu are bani decât pe card, cei doi l-au însoţit la un ATM ca să-i scoată. La plecare, elveţianul a cerut un document care să ateste cheltuiala, dar n-a primit niciun proces verbal de contravenţie, ci un bilet scris de mână de unul dintre poliţişti.

Precauţi

Cercetările în caz, a arătat tot BIHOREANUL, nu au decurs fără incidente, pentru că poliţiştii erau precauţi. Aparatul de interceptare audio-video, de pildă, ascuns de anchetatori în maşina cu care aceştia patrulau prin Salonta a fost găsit şi chiar smuls din locul în care fusese montat, însă nu înainte ca acesta să înregistreze o "amendă" de 20.000 forinţi pe care cei doi au negociat-o cu un şofer rămas încă neidentificat, dar şi discuţiile în care se sfătuiau cum e mai bine să îşi selecteze victimele şi să se ferească de vreun flagrant.

În paralel cu interceptările, procurorii au trimis în zonă şi investigatori sub acoperire, dar fără mare succes. Ba din contră, unul dintre aceştia a fost chiar deconspirat. După verificarea maşinii în care se afla, agenţii i-au cerut să scoată tot din buzunare şi să se dezbrace chiar şi de cămaşă, moment în care omul le-a spus să se oprească, pentru că are aparat de înregistrare.  

Pe 18 mai 2015, ofiţerii DGA Bihor şi DGA Arad, coordonaţi de Parchetul Curţii de Apel Oradea şi însoţiţi de o echipă de intervenţie a Jandarmeriei, descindeau la sediul Poliţiei Salonta şi la locuinţele agenţilor bănuiţi de luare de mită, ridicând bani, bijuterii şi carneţele în care unii dintre ei îşi notaseră "încasările". După cele 8 percheziţii, patru dintre cei cinci poliţişti au fost reţinuţi, iar apoi prezentaţi la Tribunalul Bihor (foto), unde au fost arestaţi pentru 29 de zile, în timp ce al cincilea a fost pus sub control judiciar.

Procesul

Cercetarea judecătorească declanşată în primăvara anului 2015 la Tribunalul Bihor s-a terminat abia miercuri, în parte şi pentru că, între timp, judecătorii care preluaseră cazul s-au schimbat, unii avansând la instanţe superioare, dar şi din cauza numărului mare de martori şi părţi vătămate care au trebuit să dea declaraţii, unii fiind chemaţi chiar din străinătate. 

În final, miercuri, poliţiştii şi-au aflat verdictul: Kovacs Cristian Szilard a fost condamnat la 7 ani şi 4 luni de închisoare cu executare, Dorel Crăciun şi Rus Nicolae Sorin au încasat câte o pedeapsă de 7 ani de detenţie, Isai Milan Valentin a primit o pedeapsă de 6 ani după gratii, iar Pojega Marian Dorin a fost condamnat la 5 ani de detenţie. De asemenea, instanţa a dispus confiscarea a 2.610 lei, 740 de euro, 125.000 de forinţi şi 140 de lire, sume pe care cei cinci agenţi le-ar fi primit mită de la şoferi. 

Hotărârea Tribunalului Bihor nu este definitivă, cei cinci poliţişti având posibilitatea să o atace cu apel, care se va judeca la Curtea de Apel Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Nesimtire.
Si cand ma gandesc ca acesti politisti ar fi iesit la pensie la cel mult 50 de ani si au salarii destul de bune dace ar fi avut si o pensie frumoasa. Acum sper doar sa nu mai fie reincadrati in politie vreodata.
Postat 03 Decembrie 2020, 20:33 de Dorel2016
Foarte bine
Foarte bine le-a facut, sper ca si la apel sa le dea la fel si hotararea sa ramana definitiva. Niste jeguri de oameni. Cat de cretin tre sa fii sa te manjesti pentru cateva mii de lei, in conditiile in care, chiar si ca agent, salariile nu sunt mici, se pot pensiona in jur de 50 ani si unii cu pensie cat nu au altii cu facultate dupa 40 ani de munca. Probabil bancurile cu politisti care denota ca nu au prea mult ainteligenta, au ca baza asemenea specimene. Pacat ca din cauza unor astfel de oameni ajung de multe ori si cei care sunt onesti si care isi vad de treaba sa fie bagati in aceasi oala. Si toate astea din cauza minunatei justitii din Romania de care multi nu mai au nicio frica.
Postat 03 Decembrie 2020, 14:00 de Janos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON