Reprezentanţii instituţiilor din Bihor implicate în Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor, ediţia 2021 – amânată cu un an din cauza pandemiei – s-au reunit la Prefectura judeţului la o zi după începerea primei etape a celei mai ample cercetări sociologice, care se face o dată la un deceniu, de data asta digital.
Noutatea absolută a recensământului din acest an este că dacă persoanele care refuză să răspundă la întrebări sunt amendate, cele care se autorecenzează singure – de pe computer, tabletă ori smartphone – primesc o zi liberă de la serviciu.
Pregătiri tehnice
La întâlnirea organizată la Prefectură şi prezidată de prefectul Dumitru Ţiplea au participat reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Statistică, Poliţiei Bihor, Consiliului Judeţean, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Primăriei Oradea şi DGASPC Bihor.
Aceştia au discutat, potrivit unui comunicat emis de Prefectură, aspecte organizatorice privind activităţile primei etape a recensământului, şi anume preluarea datelor existente din bazele de date ale instituţiilor administrative pentru fiecare unitate administrativ-teritorială din judeţ (comune, oraşe şi municipii), etapă care a început pe 1 februarie şi trebuie finalizată până pe 13 martie.
După această etapă, între 28 februarie şi 4 martie, va urma recrutarea şi instruirea personalului de recensământ, în Bihor urmând să activeze 593 recenzori, 24 recenzori şefi (judeţul fiind împărţit în tot atâtea sectoare) şi 101 coordonatori la nivel de UAT-uri (pentru fiecare municipiu, oraş şi comună).
De asemenea, până cel târziu la 30 martie, în toate cele 101 UAT-uri trebuie amenajate aşa numite puncte de autorecenzare, cu dispozitive (computere, laptopuri, tablete etc) conectate la internet, unde vor putea beneficia de autorecenzare asistată persoanele care fie nu au asemenea dispozitive, fie nu au internet, fie nu au nivelul de educaţie pentru a se autorecenza singure.
Recompensă şi sancţiune
Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor 2021 este primul realizat digital, ceea ce înseamnă că toate informaţiile privind populaţia României şi gospodăriile existente în ţară se introduc pe dispozitivele digitale şi se stochează în timp real.
Persoanele care pot şi doresc au la dispoziţie, pentru prima oară, varianta autorecenzării, opţiune la dispoziţie în etapa de recenzare propriu-zisă, între 14 martie şi 15 mai.
Aşa cum BIHOREANUL a scris deja, autorecenzarea înseamnă că fiecare cetăţean va accesa portalul dedicat recensământului (www.recensamantromania.ro), unde va completa un formular de preînregistrare pe baza CNP, care la rându-i îi va genera pe adresa de e-mail indicată un link cu un chestionar de completat.
Dacă o persoană va constata că în prima etapă (de încărcare a informaţiilor din surse administrative) sunt precompletate date eronate, le va putea rectifica, iar la final va primi o validare. În baza acesteia, românii care se autorecenzează vor primi o zi liberă plătită, conform OUG 19/2020.
Persoanele care nu se pot autorecenza singure vor putea apela la punctele de autorecenzare asistată care vor fi amenajate de primării, asigurate cu personal instruit să le ajute.
Ulterior, între 16 mai – 17 iulie, persoanele care nu s-au autorecenzat – singure sau asistate – vor fi vizitate la domiciliu de către recenzori, care le vor consemna răspunsurile. Cele care vor refuza să răspundă sau vor furniza informaţii false ori incomplete pot fi sancţionate cu amenzi între 1.000 şi 3.000 lei.
De recensământ depind şi banii
În cadrul RPL 2021, românii vor avea de răspuns unui chestionar cu câteva secţiuni referitoare la gospodărie/locuinţă (tip, dotări etc), precum şi la persoane (caracteristici demografice, apartenenţă etnică şi religioasă, nivel de instruire etc).
Prefectul de Bihor, Dumitru Ţiplea, a subliniat importanţa RPL 2021, arătând că recensământul "stă la baza deciziilor socio-economice privind dezvoltarea unei regiuni", şi făcând "un apel către fiecare bihorean să participe la acest recensământ, pentru a sprijini dezvoltarea Bihorului".
De altfel, de rezultatele recensământului depind nu doar elaborarea de politici publice, ci şi alocarea de fonduri, care are în vedere totdeauna numărul locuitorilor dintr-un judeţ, oraş sau comună.
Tot în cadrul şedinţei de lucru de miercuri, prefectul Dumitru Ţiplea a prezentat şi materialele de promovare realizate de Prefectură pentru popularizarea RPL 2021 în rândul bihorenilor.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.