URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Septembrie 2023, 17:41

Începe campania gratuită a Primăriei de microcipare a câinilor din Oradea. Urmează sterilizarea!

Începe campania gratuită a Primăriei de microcipare a câinilor din Oradea. Urmează sterilizarea! Primăria Oradea a mai derulat o campanie de microcipare a câinilor din oraș în anul 2013
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Începând din 2 octombrie, orădenii care au câini de rasă comună sau metiși îi pot microcipa gratuit, într-o campanie finanțată de Primăria Oradea.

Programul a fost aprobat de Consiliul Local în iunie (Hotărârea 519/2023), având o alocare de 160.000 de lei, bani cu care Primăria va plăti doi medici veterinari - dr. Daiana Nășcan și dr. Sandor Benyovszki - care, timp de un an, vor implanta microcipuri în toți câinii din oraș care nu sunt de rasă. Câinii de rasă nu sunt incluși în program pentru că, de regulă, stăpânii lor îi microcipează.

„În urma discuțiilor purtate de municipalitate cu medicii veterinari de liberă practică, a rezultat că în Oradea există 10.000 de câini de rasă comună sau metiși, dintre care aproximativ 70% sunt microcipați. Ar fi rămas un număr de 3.000 de câini nemicrocipați”, a declarat marți, într-o conferință de presă, Mircea Stejeran, șef birou Monitorizare Servicii Publice în cadrul Direcției Tehnice din Primărie.

Inofensiv, dar util

Fiecare dintre cei doi doctori are în răspundere câte o jumătate de oraș, delimitată de Crișul Repede, și ambii vor organiza campanii de microcipare atât în zone publice (parcuri, scuaruri etc.), cât și în cabinetele proprii.

Orădenii de pe malul stâng al Crișului Repede și care au un câine de rasă comună sau metis care nu are microcip vor trebui să-l ducă la cabinetul doctoriței Nășcan (str. William Shakespeare nr. 11B), iar cei care locuiesc pe malul drept - la cabinetul doctorului Benyovszki (Molidului 58), ori în locurile publice unde cei doi vor fi prezenți, conform unui calendar care va fi anunțat de Primărie.

Microciparea presupune că animalului i se va implanta sub piele, în zona cefei, un mic dispozitiv, cu un număr unic de identificare.

„Microcipul este un mic dispozitiv electronic, cât un vârf de creion, care, printr-un procedeu minim invaziv, se implantează subcutanat la câini, ca la o operațiune de vaccinare, doar că acul este un pic mai gros”, a declarat dr. Benyovszki, prezent în aceeași conferință de presă.

Acest dispozitiv are un număr unic de identificare, care apoi se notează în Registrul național al câinilor cu stăpân, laolaltă cu numele proprietarului, domiciliul și datele lui de contact.

Dr. Nășcan a precizat câteva motive pentru care microciparea trebuie făcută: este obligatorie prin lege (OUG 155/2001), este singura modalitate prin care cineva poate dovedi proprietatea asupra unui câine și ajută la regăsirea stăpânului, în cazul câinilor pierduți.

Acum gratis, la anul cu amenzi

„Această campanie de microcipare se derulează pe o perioadă de maximum un an, dar din momentul în care campania s-a finalizat, cetățenii vor mai avea la dispoziție maximum 2-3 luni în care, pe cost propriu, vor putea să își microcipeze animalul. După această perioadă, se va pune în aplicare legislația în vigoare”, a declarat și directoarea tehnică adjunctă a Primăriei, Adina Popa.

Prezentă în aceeași conferință de presă, coordonatoarea Poliției Animalelor Bihor, Nicoleta Alb, a lămurit ce înseamnă asta: amenzi între 5.000 și 10.000 de lei, după cum prevede OUG 155. „Dacă nici atâtă bunăvoință nu avem, ca proprietar sau deținător de animale, să îl microcipăm, înseamnă că nu ținem la acel animal”, a declarat Alb.

Reprezentanții Primăriei au făcut apel și la reprezentanții firmelor care au câini prin curți, să își asume microciparea și înregistrarea lor.

După ce toți câinii din oraș vor avea microcip, Primăria va finanța și sterilizarea patrupedelor de rasă comună sau metiși, și ea obligatorie, conform legii.

Dacă profită de această campanie a Primăriei, proprietarii de câini din Oradea fac economii: în cabinetele veterinare, microciparea unui câine costă între 40 și 100 de lei, iar sterilizarea începe de la 400 de lei.


Calendarul campaniei de microcipare pentru perioada 2-7 octombrie:

SC Premiere Vet Health SRL – dr. Daiana Nășcan (str. William Shakespeare nr. 11B, Oradea)

Program cabinet:
Luni – Vineri: 10:00 - 19:00
Sâmbătă: 10:00 – 13:00

Teren:
Interval orar: 09:00 - 16:00 (luni – joi)

2 oct.: Parcul Țăranilor

3 oct.: Parcul Ghioceilor

4 oct.: Parcul 22 Decembrie

5 oct: Parcul Padișului

6 oct.: Parcul Salca I (lângă țarcul de câini) – între orele 12:00 – 18:00

C.M.V. dr. Sandor Benyovszki (str.Molidului 58, Oradea)

Program cabinet:
Luni – Vineri: 08:00 – 12:00 și 17:00 – 18:00
Sâmbătă: 09:00 – 11:00

Teren:
Interval orar: 09:00 - 16:00 (luni – vineri)

2 oct.: Parcul Olosig

3 oct.: str. Matei Corvin/Rectorului

4 oct.: str. Aurel Covaci/ Cucului – Parcul Soarelui

5 oct.: str. Izvorului/Nicolae Beldiceanu – capăt bazin de acumulare

6 oct.: str. Făcliei – în parcarea din apropierea Mănăstirii Sf. Cruci

Calendarul campaniei pentru perioada 9 – 16 octombrie:

Interval orar: 09:00 - 16:00

9 oct.: Gutenberg (Plastor)

10 oct.: str. Calea Clujului (Electrometal)

11 oct.: str. Caporal C-tin Mușat

12 oct.: Parcul 22 Decembrie/ Teiului

13 oct.: Parcul Ghioceilor

16 oct.: str. Meziadului (fosta Fabrică de lapte)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON