URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Iunie 2021, 10:33

Începe Bacalaureatul: Peste 3.700 de tineri din Bihor s-au înscris la examen

Începe Bacalaureatul: Peste 3.700 de tineri din Bihor s-au înscris la examen foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni va începe sesiunea de vară a examenului naţional de Bacalaureat, la care s-au înscris 3.717 candidaţi din Bihor, după cum a anunţat Inspectoratul Şcolar. Din aceştia, 3.204 au absolvit liceul în această vară, iar 513 sunt din promoţiile anterioare.

În Bihor, au fost amenajate 21 de centre de examen şi trei centre zonale de evaluare.

Supravegheaţi video şi audio

Primul examen va fi cel scris la limba şi literatura română. Pe 29 iunie va avea loc proba obligatorie a profilului, o zi mai târziu proba la alegere a profilului şi specializării, iar pe 1 iulie cea la limba şi literatura maternă.

Opt tineri din Bihor vor susţine examenul în condiţii speciale, având deficienţe de vedere, de auz sau tulburări de neurodezvoltare.

Rezultatele provizorii se vor afişa în data de 5 iulie, până la ora 12, iar contestaţiille se vor depune în aceeaşi zi în intervalul orar 12 - 18. Notele finale vor fi afişate pe 9 iulie.

Examenele vor începe la ora 9, iar accesul elevilor în săli va fi permis până la ora 8:30. "Reamintim că toate măsurile de prevenire şi combatere a îmbolnăvirilor cu SARS Cov 2 sunt valabile şi pentru această sesiune a examenului de bacalaureat", a transmis Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.

Absolvenţii de liceu vor avea la dispoziţie trei ore pentru soluţionarea subiectelor, iar toate sălile de examen sunt monitorizate video şi audio.

Reguli pentru candidaţi

Pentru rezolvarea subiectelor, candidaţii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor, numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică şi Geografie, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, mijloacele sau instrumentele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen.

Ei nu vor putea intra în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi nici cu manuale, dicţionare, cărţi, telefoane ori tablete.

În acelaşi timp, candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. "Cei surprinşi în aceste situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele sau obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept consecinţă, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni", a mai transmis IŞJ Bihor.

Pentru a promova Bacalaureatul, tinerii trebuie să ia nota minimă 5 la fiecare probă, iar media finală să fie cel puţin 6.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON