Luni va începe sesiunea de vară a examenului naţional de Bacalaureat, la care s-au înscris 3.717 candidaţi din Bihor, după cum a anunţat Inspectoratul Şcolar. Din aceştia, 3.204 au absolvit liceul în această vară, iar 513 sunt din promoţiile anterioare.
În Bihor, au fost amenajate 21 de centre de examen şi trei centre zonale de evaluare.
Supravegheaţi video şi audio
Primul examen va fi cel scris la limba şi literatura română. Pe 29 iunie va avea loc proba obligatorie a profilului, o zi mai târziu proba la alegere a profilului şi specializării, iar pe 1 iulie cea la limba şi literatura maternă.
Opt tineri din Bihor vor susţine examenul în condiţii speciale, având deficienţe de vedere, de auz sau tulburări de neurodezvoltare.
Rezultatele provizorii se vor afişa în data de 5 iulie, până la ora 12, iar contestaţiille se vor depune în aceeaşi zi în intervalul orar 12 - 18. Notele finale vor fi afişate pe 9 iulie.
Examenele vor începe la ora 9, iar accesul elevilor în săli va fi permis până la ora 8:30. "Reamintim că toate măsurile de prevenire şi combatere a îmbolnăvirilor cu SARS Cov 2 sunt valabile şi pentru această sesiune a examenului de bacalaureat", a transmis Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.
Absolvenţii de liceu vor avea la dispoziţie trei ore pentru soluţionarea subiectelor, iar toate sălile de examen sunt monitorizate video şi audio.
Reguli pentru candidaţi
Pentru rezolvarea subiectelor, candidaţii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor, numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică şi Geografie, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, mijloacele sau instrumentele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen.
Ei nu vor putea intra în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi nici cu manuale, dicţionare, cărţi, telefoane ori tablete.
În acelaşi timp, candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. "Cei surprinşi în aceste situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele sau obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept consecinţă, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni", a mai transmis IŞJ Bihor.
Pentru a promova Bacalaureatul, tinerii trebuie să ia nota minimă 5 la fiecare probă, iar media finală să fie cel puţin 6.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.