URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Martie 2024, 17:11

Încep lucrările la promenada de sub Podul Sf. Ladislau din Oradea, care va avea ferestre subacvatice. Cum va arăta zona la final (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O investiție inedită va începe, săptămâna viitoare, pe malul drept al Crișului Repede, în amonte și aval de Podul Sf. Ladislau.

Administrația Bazinală de Apă Crișuri și Primăria Oradea vor amenaja aici o promenadă care va conecta actuala alee de pe strada Emilian Mircea Chitul cu strada Libertății, în zona scărilor din dreptul Palatului Lévay.

Interesant este că investiția va include realizarea unei scări pentru pești cu ferestre de observare, ce vor permite trecătorilor să vadă fauna și flora subacvatică, a anunțat miercuri Primăria Oradea.

Consolidare, apoi amenajare

Potrivit comunicatului municipalității, șantierul va începe pe 18 martie, când ABA Crișuri va da startul amenajării tronsonului lung de 212 metri, unde întâi se vor face lucrări de consolidare.

„În prima etapă, în amonte de pod, pe o lungime de 87 m, în zona stației hidrometrice Oradea se va crea o promenadă cu o lățime de 2,5 m, care va facilita accesul pietonal pe malul drept. În a doua etapă, în aval de pod, pe o lungime de 125 m, vor continua lucrările de amenajare hidrotehnică, iar în dreptul pragului de fund se va realiza respectiva scară de pești pe o lungime de 50 m. Aceasta va facilita libera trecere a peștilor din aval în amonte. De asemenea, se vor realiza trepte și rampe de acces către zona pietonală”, a transmis Primăria Oradea.

Valoarea lucrărilor derulate de ABA se ridică la 11,7 milioane lei.

Primăria nu știe încă valoarea lucrărilor

Ulterior, în baza unui parteneriat între ABA și administrația locală, Primăria va fi responsabilă de amenajarea zonei din punct de vedere estetic. Concret, amenajările propuse cuprind placarea parțială a zidului de sprijin al malului, pavarea platformei pietonale și montarea balustradei, montare de perete taluz (jardiniere), înierbarea cu gazon și plantare copaci, placarea și punerea în evidență a scării pentru pești, montarea de bănci de odihnă și coșuri de gunoi, corpuri de iluminat etc.

„Lucrările de amenajare arhitecturală vor fi depuse de Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internațională în cadrul unui contract de finanțare pe axa de mobilitate din cadrul Programul Regional Nord-Vest (PR NV)”, a mai transmis Primăria. Valoarea lucrărilor care revin municipalității nu se cunoaște încă.

Avizate de Direcția pentru Cultură

Merită menționat că proiectul de amenajare a promenadei a primit avizul Direcției pentru Cultură Bihor, însă abia la a doua evaluare. Inițial, specialiștii în amenajări care vizează centrul istoric și clădirile monument au respins propunerea ABA Crișuri, din cauză că era prea invazivă pentru zona de luncă, în prezent una verde. Investiția a primit OK-ul doar cu condiția ca betonul să fie evitat cât de mult cu putință.

Primăria Oradea a făcut publice, miercuri, și două schițe din proiectul investiției, care dezvăluie aspectul zonei la finalul lucrărilor. În imagini se vede cum promenada, în amonte de pod, va fi „flancată” de spații verzi, dar aleea propriu-zisă va fi făcută din materiale de construcții, la fel și zidul de susținere a taluzului.

Apar restricții de circulație

Pe de altă parte, orădenii trebuie să știe că șantierul va impune și restricții de circulație pe străzile Malului și Emilian Mircea Chitul, între 18 martie și 31 august, care au fost avizate de Comisia tehnică pe probleme de circulație a Primăriei.

„Prin urmare, de luni, 18 martie, se va schimba sensul de circulație pe strada Emilian Mircea Chitul, astfel încât se va circula dinspre strada Szigligeti Ede (zona Podului Centenarului) spre strada Malului. Pe strada Malului se va circula în sens unic dinspre strada Emilian Mircea Chitul spre strada Ady Andre”, a transmis municipalitatea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
@KP
"Motivul e că "neterminații" de la nivel central tocmai au crescut de săptămâna asta tariful kilowattului cu 47,5%". Ne dai si noua sursa acestei informatii? Si a altora pe care le raspandesti aici fara dovezi.
Postat 14 Martie 2024, 20:30 de Biggie
Ceva avioane?
Ce se mai aude de aeroport? Tot asa multe curse are ca si Marghita? Pentru aplaudacii si lingaii chelului propun sa-si bage capul sub apa in Cris, sa vada delfini, balene, pinguini, carcatite, submarine si caluti de mare. Ce imbecilitate de proiect, sa pui un geam care va fi murdar, pe care nimeni nu-l va curata pe partea apei, plus ca apa din Cris e murdara si nu vezi nimic la mai mult de 15cm, si nu ai ce sa vezi doar nu e parc acvatic cum vezi in Dubai, e satul Oradea pana la urma. Vin alegerile si de 4 ani ne promite Bolovan avioane, curse, demisia in 6 luni daca nu vorfi curse, deja au trecut 4 ani si nu am vazut o demisie. Bine ca bagam banii in betonarea crisului, in loc sa betonam sutele de strazi neasfaltate care arata mai rau ca ultimul catun din Bihor. Asa ca votanii chelului sa-si bage capul in Cris , ca noi cei educati si cu ceva creier vrem altceva.
Postat 14 Martie 2024, 19:27 de Mihaita
ar fi fost util daca....
permitea subtraversarea podului cu bicicleta pana la continuarea promenadei de dincolo de pod! In felul acesta nu te mai inghesui pe langa Dock, trecere pietoni etc. Toate celelalte subtraversari sunt si pt. biciclete, aici de ce nu? Din cate vad se coboara pe trepte (situatie similara cu subtraversarea dacia daca nu o iei prin parcarea hotelului).
Postat 14 Martie 2024, 11:22 de myke
Bani aruncați pe geam la pești
Îți stă mintea în loc. Nici Parisul nici Londra nu a mai văzut așa ceva. Pana la urmă a găsit Bolo o modalitate sa betoneze malul, prea multă verdeață domle'
Postat 14 Martie 2024, 08:58 de CivisUlpianum
Ferestrele vor fi betonate ...
... pentru că devizul tocmai a crescut de azi și nu vor fi bani de termopane subacvatice. Motivul e că "neterminații" de la nivel central tocmai au crescut de săptămâna asta tariful kilowattului cu 47,5% ... iar de la asta se vor duce în cap toate calculele personale sau publice de până ieri.
Postat 13 Martie 2024, 22:38 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON