URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 27 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Imediat după Revoluție, din punct de vedere cultural, Oradea a intrat în Evul Mediu. Banii, atâți câți erau pe la Primărie, se împărțeau după criterii strict politice. Veneau udemeriștii cu ONG-urile lor, pediștii la fel, mai pupau ceva bănet pesediștii și liberalii și cu asta, gata. Când a ajuns Bolojan la Primărie s-a trecut în extrema cealaltă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul zaharat se definește ca un exces permanent de zahăr în sânge, adică hiperglicemie cronică, determinată de o rezistență progresivă a organismului la acțiunea insulinei, un hormon produs de către pancreas (care face să scadă glicemia).
04 Iunie 2024, 17:59

Încep lucrările la o rețea de gaze naturale în 5 comune din Bihor, în lungime de 115 km. Vor costa peste 66 milioane lei 

Încep lucrările la o rețea de gaze naturale în 5 comune din Bihor, în lungime de 115 km. Vor costa peste 66 milioane lei  Foto generic, arhiva INQUAM Photos / Octav Ganea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A fost dat ordinul de începere a lucrărilor la rețelele de gaz în comunele Rieni, Buntești, Drăgănești, Lazuri de Beiuș și Pietroasa, al căror proiect a fost sprijinit de Consiliul Județean prin expertiză tehnică și logistică, a informat, marți, administrația județeană, cu precizarea că ordinul de începere a lucrărilor a fost dat cu o zi înainte, luni.

Potrivit CJ Bihor, lungimea totală a rețelelor de gaz în cele cinci comune va fi de 115 km, iar la ele vor fi realizate peste 3.300 branșamente, ceea ce înseamnă tot atâția viitori consumatori.

Cele cinci comune s-au reunit în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Gaz Sud Bihor, iar proiectul, precizează primarul comunei Rieni, Gheorghe Bota, care este și liderul asocierii, prevede că de alimentarea cu gaz vor beneficia toate satele ce compun cele cinci comune.

Mai mult, arată primarul comunei Rieni, „am dimensionat conductele astfel încât și comunele limitrofe să se poată racorda în viitor”.

Contractul pentru proiectarea și execuția rețelei de gaz în cele cinci comune a fost semnat în luna ianuarie a acestui an, iar ulterior ADI Gaz Sud Bihor a obținut autorizația de înființare din partea Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) și a fost realizat proiectul tehnic.

Valoarea contractului semnat cu asocierea de firme Precon Transilvania SRL (lider), Distrigaz Vest, Gazmind SRL, Luxten Lighting Company și Trans Ar Trust Instalații este de 66.350.312,41 lei, fără TVA, iar termenul pentru executarea lucrărilor este de 12 luni.

Proiectul este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020.

Consiliul Județean Bihor derulează din 2021 un program multianual prin care sprijină financiar și cu expertiză comunele și orașele din județ interesate de introducerea sau extinderea rețelelor de gaze naturale, alocând în fiecare an un milion de euro pentru acest program, ceea ce permite susținerea a 5 sau 6 primării în fiecare an. De altfel, CJ Bihor este singura administrație județeană din România care derulează un astfel de proiect.

În prezent, în 22 de comune și orașe din județul Bihor sunt realizate rețelele de gaze naturale, în 27 proiectele se află în curs de implementare, iar CJ Bihor intenționează să sprijine alte 33 de orașe și comune până în 2030 pentru a-și înființa ori extinde rețelele de gaz.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
KP aka mama Omida
Întreabă-l pe Bolojan ca știe el cum, dacă alții nu au știut sau nu au vrut. https://m.ebihoreanul.ro/stiri/in-sfarsit-judetul-bihor-nu-mai-are-nicio-scoala-si-nicio-gradinita-cu-latrine-in-curte-181098.html
Postat 05 Iunie 2024, 10:19 de Sandu2100
Toate comunele care nu au depus proiecte în asociere, pentru alimentare cu gaz ...
... ar trebui desființate și comasate cu comunele învecinate care au inițiat deja astfel de demersuri. A nu face parte dintr-o asociație intercomunitară pentru cel puțin un serviciu de utilități publice, înseamnă că la nivelul acelei comune nu există aleși locali respinsabili, ci doar niște trepăduși care aleargă după amărâta aceea de indemnizație de primar, viceprimar și/sau consilier local.
Postat 05 Iunie 2024, 08:17 de KP
Sanda - proasta satului.
Dacă ai fost prost de mic, când ești mare ... te tâmpești cu totul. 2/3 (66,7%) dintre comunele Bihorului nu au rețele de canalizare. Așadar, unde se branșează "buda" din clădirile publice (școli, grădinițe, primării, etc) ?!? La groapa din fundul curții, tembelule?
Postat 05 Iunie 2024, 08:11 de KP
Datorită lui Bolojan
Bihor e singurul județ in care toate școlile și instituțiile publice au BUDĂ-N CASĂ " adică nu in telec sau teleac " tot datorită lui Bolojan in urmatorul mandat vom avea mult mai multe drumuri asfaltate și poduri decât alte județe, de parcuri industriale și infrastructura nu mai vorbesc .
Postat 05 Iunie 2024, 00:58 de Sandu2100
Referitor la defrisari..
Rata consumului de lemne în gospodării este de n ori mai mică decât rata de creștere a pădurilor. Așa că, putem spune, consumul de lemne pentru foc este neglijabil. Defrișările substanțiale sunt făcute organizat de marile firme, nu de populație. Reîmpăduririle de către firmele exploatatoare sunt pe minus față de obligațiile legale.
Postat 04 Iunie 2024, 21:34 de georgemarian
Problemele gazului ar fi...
1. Cresterea nepredictibila pretului in cazul existentei oligopolurilor 2. Presiunea pe rețea 3. Lipsa unei contramasuri in caz de avarie / intreruperea furnizarii dacă oamenii vor renunta la centrale pe lemne. 4. Imposibilitatea valorificarii resturilor din material lemnos din gospodăriile rurale. Probabil și multe altele. Cu siguranță că avantajele sunt mai multe. Da ne dorim să avem confort, deranj mai puțin, dar trebuie să avem în vedere și aceste aspecte și să putem păstra și o soluție alternativă de încălzire în caz de avarie. Depinde totul de seriozitatea furnizorului de gaze, ce calitate de gaz oferă și ce servicii de mentenanță a rețelei.
Postat 04 Iunie 2024, 21:29 de georgemarian
o parte semnificativa din defrisari se atribuie cetatenilor care folosesc lemnul ca incalzire
nu doar "marile firme de mobila" taie padurile. Mobila din lemn masiv mai si rezista zeci de ani. In schimb cand pui lemnul in foc, caldura rezista cam o zi si mai tai un copac. Toti vrem, precum programul lui Blejan sa oprim defrisarile ilegale din judet. Dar practic, uite asa, prin extinderea infrastructurii si racordarea la gaz, va scadea cererea de pe piata de a taia lemn tot mai mult. Se vor vedea efecte de succes odata ce retelele de gaz de prin tot judetul vor fi functionale si in uz.
Postat 04 Iunie 2024, 18:54 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6557 RON
  • 1 EUR = 4.9769 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON