URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 August 2023, 19:31

Încep lucrări de 16 milioane euro pentru înființarea rețelelor de gaz în trei comune din Zona Metropolitană Oradea

Încep lucrări de 16 milioane euro pentru înființarea rețelelor de gaz în trei comune din Zona Metropolitană Oradea sursa foto Facebook/Primăria comunei Nojorid
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La finele anului 2020 a fost depusă cererea de finanțare cu fonduri europene, la începutul anului 2022 aceasta a fost aprobată și după încă o jumătate de an a fost semnat contractul de finanțare, iar acum încep lucrările. În urma lor, în comunele Nojorid, Oșorhei și Paleu vor fi înființate rețele de gaz, termenul de finalizare fiind vara anului viitor.

„Să nu intre cu autoturismele”

Prima comună din cele trei componente ale Zonei Metropolitane Oradea care a anunțat începerea lucrărilor este Nojorid.

Primăria a informat, pe pagina proprie de Facebook, că lucrările încep marți, 22 august, iar locuitorii străzilor C.A. Rosetti, Vasile Alecsandri, Octavian Goga și Camil Petrescu „sunt rugați să nu intre cu autoturismele, între orele 8.00 și 20.00, pentru a permite desfășurarea șantierelor pe amplasamentele vizate”.

De asemenea, Primăria comunei Nojorid a precizat că la începutul zilei, de la ora 7.00, „reprezentanții firmei care efectuează lucrările vor sta de vorbă cu cei care locuiesc pe străzile menționate pentru a stabili unde se vor executa branșamentele la limita de proprietate”.

Proiect al ZMO și CJ Bihor

Lucrările fac parte dintr-un proiect elaborat de Zona Metropolitană Oradea și CJ Bihor ce vizează înființarea de rețele de gaz atât în comuna Nojorid (31,2 km), cât și în Oșorhei (54,1 km) și în Paleu (50,1 km), lungimea totală a acestora urmând să fie de 135,4 kilometri.

Valoarea proiectului, finanțat cu fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), este de 68,011 milioane lei, fără TVA (echivalentul a peste 16 milioane euro cu TVA inclusă), iar licitația pentru executarea lucrărilor a fost câștigată de o asociere formată din firmele Avi Prod SRL și SC Avril SRL.

Odată cu realizarea acestui proiect în Nojorid, Oșorhei și Paleu, precum și în Sânmartin prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny, întreaga zonă metropolitană a municipiului Oradea va fi racordată la rețeaua de gaze naturale.

Pe de altă parte, în Bihor a mai câștigat finanțare europeană pentru înființarea de rețele de gaze naturale și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Gaz Bihor Sud, în care sunt asociate comunele Rieni, Buntești, Pietroasa, Drăgăneşti şi Lazuri de Beiuș, contractul de finanțare, de peste 77 milioane lei, fiind semnat în vara anului trecut.

De asemenea, prin PNDI Anghel Saligny mai este finanțată realizarea de rețele de gaz și în Aleșd, Aștileu, Tileagd, Ciumeghiu și Cociuba Mare.

În fine, CJ Bihor a cofinanțat introducerea de rețele de gaz în comunele Sânnicolau Român, Lunca, Mădăras, Tinca și Cociuba Mare, precum și în orașul Ștei, cu fonduri locale.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Din 2030 UE crede ca restrictioneaza, dar defapt isi va depasi propriile termene
pana atunci, insa, UE va inceta sa cofinanteze combusibili fosili, investitii in masini personale, drumuri, aeroporturi, asa ca daca avem cap pe umeri ne dam seama ca e ultimul tren si dam din coate sa finantam din banii lor cat mai multe astfel de investitii ca sa nu le facem din banii nostri peste 4 ani. Ca tot o sa vrem sa avem caldura in casa, si masina la iesire.
Postat 22 August 2023, 23:45 de unu
Intrebare..
Pe bdul Decebal cind introduci gazul????Stadionul de fotbal cel nou promis unde este?Mincinosuleeeeeeeeeeeeee?Birtinezuleeeeeee?
Postat 22 August 2023, 10:39 de grigore
E bun, nu e bun?
Din 2030 UE restrictioneaza, folosirea combustibililor fosili. Incet, incet si gazul va fi scos din piata.
Postat 22 August 2023, 10:21 de scarbit
Un lucru bun
Zic eu.
Postat 22 August 2023, 07:54 de Maikeltroll
unu
Ce vorbești acolo, stai ca vine propagandă sa ne spună ca nu e bine.
Postat 21 August 2023, 22:49 de Sandu2100
mai de folos investitia asta din bani publici
proiectul lui Bolojan in infrastructura e mult mai de folos, decat proiectele UDMR in sali de inot la Nucet, care doar genereaza cheltuieli ptr primariile locale cu intretinerea.
Postat 21 August 2023, 22:40 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON